Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Με νόμο θα νοικιάζονται
και τηλεοπτικοί σταθμοί

-Θα το δούμε κι αυτό σύντομα!


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Θα το δούμε κι αυτό! Σε λίγο και σίγουρα πριν το καλοκαίρι θα ψηφιστεί νόμος που θα επιτρέπει την ενοικίαση των εν λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών, πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα για την άδειά τους. ΄Ηδη το προσχέδιο είναι αντικείμενο επεξεργασίας από τα υπουργεία Προεδρίας και Βιομηχανίας, έχει τον τίτλο Γενικός Οπτικοακουστικός Νόμος και βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισής του από τα πολιτικά κόμματα.

Οι ντόπιοι ενδιαφερόμενοι μιντιάρχες δεν χρειάζεται να τρέξουν αμέσως να προλάβουν! Αυτό θα γίνει πρώτα στην Ισπανία και πού θα πάει, Ευρώπη είμαστε, θα εφαρμοστεί και σε μας. Σύμφωνα με το υπό ψήφιση ισπανικό προσχέδιο νόμου:

-Η αυτόματη ανανέωση των αδειών λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών θα γίνεται κάθε 15 χρόνια (από 10 του ισχύοντος νόμου του 1988) και δίνει το δικαίωμα ενοικίασης μιας άδειας μετά από 5 χρόνια λειτουργίας του σταθμού.

-Αν ένας καναλάρχης έχει, για παράδειγμα, τέσσερις σταθμούς, δεν δικαιούται να νοικιάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, δηλαδή μπορεί να βάλει ενοικιαστήριο μόνο για τα δύο κανάλια. Επίσης, ο νοικάρης χάνει την άδεια αν δεν λειτουργήσει μέσα σε ένα χρόνο.

-Συστήνεται Κρατικό Συμβούλιο Οπτικοακουστικών Μέσων, όργανο ανεξάρτητο για την πολυφωνία-πλουραλισμό, αποτελούμενο από πρόεδρο, αντιπρόεδρο και 7 συμβούλους , που επιλέγονται από τα 3/5 των βουλευτών για χρονικό διάστημα 6 ετών.

Ακόμα προβλέπεται μια σειρά άλλων μέτρων, όπως η απόλυτη ανεξαρτησία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης (εδώ προφανώς μας δουλεύουν και οι σπανιόλοι), 12΄ την ώρα ανώτατος χρόνος διαφήμισης, και η αύξηση επιβολής μιας σειράς προστίμων για παραβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου