Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Σκληρή παρτίδα πόκερ για
γ.γ. ΝΑΤΟ και προέδρους
Κομισιόν-Ευρωκοινοβουλίου
-Ένα πακέτο λεπτών ισορροπιών

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αυτές τις μέρες παίζεται μια σκληρή παρτίδα πόκερ μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Το παζλ της συναλλαγής και των διαπραγματεύσεων είναι δύσκολο γιατί στην ουσία πρόκειται για ένα αλληλένδετο …πακέτο λεπτών ισορροπιών, από τις οποίες τα επόμενα 24ωρα θα ξεπηδήσουν τρία ανώτατα αξιώματα:

-Η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Εδώ οι αμερικανοί έκαναν μια μπλόφα, πριν ακόμα ανακοινωθεί η επιστροφή της Γαλλίας στην αμυντική συμμαχία. Στην πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι υπέρ της επιλογής ενός γ.γ. που για πρώτη φορά στα 60 χρόνια λειτουργίας του Ατλαντικού Συμφώνου δεν θα προέρχεται από την Ευρώπη, υποδεικνύοντας έμμεσα τον νυν υπουργό ΄Αμυνας του Καναδά, Πήτερ ΜακΚέη (για τη θέση του ανώτατου διοικητή της Συμμαχίας πάντα προβλεπόταν η επιλογή ενός Αμερικανού). Το αντάλλαγμα θα ήταν η …προτίμηση δύο Γάλλων στρατηγών ως διοικητών ισάριθμων στρατηγείων, που όμως θα μείωνε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αργότερα, μαζί με Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία έριξαν όλο το βάρος υπέρ του πρωθυπουργού της Δανίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αφού υπερπήδησαν τις πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας. Τέλος, παίζει με ελάχιστε πιθανότητες και ο Πολωνός ΥΠΕΞ. Σημειώσατε 2

-Για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν ακούγεται το όνομα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, μια και ο Μπαρόσο είναι στην μπούκα του κανονιού των μεγάλων της Ευρώπης, γεγονός που έχει θυμώσει τον Πορτογάλο πρόεδρο, Καβάκο Σίλβα. Για την αντιπροεδρία της Ε.Ε. και του άτυπου ΥΠΕΞ του ίδιου θεσμού, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τα ονόματα Μπαρνιέ, Καρλ Μπίλντ και Σέφερ (νυν γ.γ. του ΝΑΤΟ μέχρι τέλος Ιουλίου) και βέβαια του Τόνυ Μπλερ, χωρίς να αποκλείονται δύο ακόμα ονόματα. Σημειώσατε Χ

-Για την ψήφιση του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αναγκαστικά θα περιμένουμε μέχρι και λίγο μετά τις εκλογές το τετραήμερο 4-7 Ιουνίου, ώστε να δούμε και πια θα είναι η τελική σύνθεσή του, μια και φαίνεται ότι θα επικρατήσει η Συνθήκη της Λισαβόνας που προβλέπει 751 ευρωβουλευτές (αντί 736 σήμερα). Αφήστε κενό.

Τι σίγουρο είναι ότι η Μεγάλη Εβδομάδα του καθολικού Πάσχα αρχίζει μια εβδομάδα νωρίτερα για τον νέο πλανητάρχη Ομπάμα, που είναι βέβαιο ότι θα κλέψει όλα τα φώτα της δημοσιότητας (από μεθαύριο στο Λονδίνο (2/4), ακολουθεί ένα διήμερο (3 και 4/4) για τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Γαλλία και Γερμανία, η Πράγα (5/4), με τελευταία την πρώην βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά. Τα δικά μας Πάθη και Σταύρωση, ως συνήθως, είναι λίγες μέρες αργότερα.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Αποκάλυψη για πρώτη φορά

Ο Αλιέντε αυτοκτόνησε
με μια σφαίρα στο πηγούνι


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com


Η αποκάλυψη γίνεται για πρώτη φορά με στοιχεία από προσωπικές μαρτυρίες που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας. Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε αυτοκτόνησε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 με μια σφαίρα στο πηγούνι, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα επικρατούσα άποψη ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προεδρικό μέγαρο «Παλάθιο ντε λα Μονέδα» σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.

Πρόκειται για μια θεμελιωμένη έρευνα που παρουσίασε απόψε Κυριακή, το δεύτερο κανάλι της ισπανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης (RTVE), σε ένα 45ντάλεπτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αλιέντε: Κλειστή υπόθεση», στην εκπομπή «En Portada». Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε σειρά συνεντεύξεων από τους προσωπικούς γιατρούς του Αλιέντε, Αρτούρο Χιρόν (που ήταν παρών στην μυστική εκταφή το 1990) και ΄Οσκαρ Σότο, τον υπεύθυνο προσωπικής ασφάλειας του Χιλιανού Προέδρου, Χουάν Σεοάνε , και του μοναδικού μάρτυρα που τον είδε να αυτοκτονεί, του Πατρίσιο Κιχόν.

Ακόμα πιο συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του προσωπικού φίλου και συμβούλου του Αλιέντε, του Βίκτωρ Πέι. Ο τελευταίος διηγείται ότι μια περίπου εβδομάδα πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα «Ο πρόεδρος μου είπε ότι ένας τρόπος για να ξεφύγω από την οικονομική κρίση που έχει δημιουργηθεί και τα συσσωρευμένα προβλήματα, είναι να βάλω το πιστόλι στο πηγούνι, κάνοντας μάλιστα και την χαρακτηριστική κίνηση». Ο μόνος που δεν επιβεβαιώνει την αυτοκτονία, είναι ο επί πολλά χρόνια υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Αλιέντε, ο δημοσιογράφος Κάρλος Χοκέρα.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Σοσιαλιστές και δεξιοί
θα κυβερνήσουν μαζί


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com



Καλό θα είναι να ρίξουμε μια ματιά και να στρέψουμε την προσοχή μας στην μοναδική γωνιά της Ευρώπης των 27, απ΄ όπου η τρομοκρατία της ΕΤΑ μπορεί να δολοφονεί όποτε θέλει κι όπου θέλει στην Ισπανία. Θα δούμε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχει αδιέξοδο, όσο και δύσκολα να είναι τα προβλήματα.

Χθες, στη Χώρα των Βάσκων, μια αυτόνομη περιοχή τριών εκατομμυρίων κατοίκων, σοσιαλιστές (με 25 έδρες) και δεξιοί (με 13) έκαναν το πρώτο βήμα για να κυβερνήσουν μαζί. Να κάνουν πέρα τους εθνικιστές (που βγήκαν πρώτοι με 30 έδρες, αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία-με 7 έδρες άλλων κομμάτων) που μονοπωλούσαν την εξουσία μετά τον Φράνκο. Συμφώνησαν να εκλεγεί δεξιός πρόεδρος στη Βουλή και να αναλάβει σοσιαλιστής την πρωθυπουργία της τοπικής κυβέρνησης. Επιβάλλεται να παρακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα.

Σ΄ αυτό το άκρο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ο επισκέπτης θα προσέξει ότι μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων όταν τρώει στο εστιατόριο ποτέ δεν κάθεται σε τραπέζι με γυρισμένη την πλάτη προς την πόρτα. Θέλουν να βλέπουν κάθε ύποπτη κίνηση αυτών που μπαινοβγαίνουν. Σε ορισμένες περιοχές αστυνομικός δεν τολμά να πατήσει πόδι. Ο φούρναρης αρνείται να πουλήσει ψωμί στον γείτονά του που δεν είναι εθνικιστής. Η ακρόαση της κρατικής ραδιοφωνίας ή η τηλεθέαση της ισπανικής τηλεόρασης γίνεται στα κρυφά. Οι συνομιλίες γίνονται στα μουλωχτά.
Ο φόβος για την αντίποινα, αν δεν πληρώσεις τον «επαναστατικό φόρο» έχει γίνει μόνιμος βραχνάς για όσους έμειναν πίσω και δεν πήραν τους δρόμους για άλλα μέρη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλήρωσαν με τη ζωή τους, αρνούμενοι να πληρώσουν σε χρήμα. Ζεις στη φωλιά όπου χτυπά όσο πιο δυνατά μπορεί να φανταστεί κανείς η καρδιά και ο παλμός των φανατικών ettaras. Η πρώτη ιστορική κίνηση έγινε. Περιμένουμε την συνέχεια...

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Τρίτη πρωί, 7 Απριλίου,
για μισή ώρα, η συνάντηση
Ομπάμα-Βαρθολομαίου
-Με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας

Αποκλειστικό: Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου

http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Την Τρίτη το πρωί, 7 Απριλίου, και για περίπου μισή ώρα, στην έδρα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, θα γίνει δεκτός από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο κύριο Βαρθολομαίο (όπως βλέπετε, από πρωτόκολλο πάμε καλά).

Η επίσκεψη του νέου πλανητάρχη Ομπάμα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα γίνει με αφορμή την παρουσία του πρώτου στην δεύτερη διάσκεψη για την Συμμαχία των Πολιτισμών, που θα πραγματοποιηθεί στην κάποτε βασιλεύουσα την ίδια ημέρα και στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, Ισπανίας και κάπου 100 αξιωματούχοι άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με την υπουργό Εξωτερικών.

Οι προετοιμασίες για την ημίωρη συνάντηση στην έδρα του Πατριαρχείου έχουν αρχίσει ήδη, με τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας να επισκιάζουν και αυτό ακόμα το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, εντύπωση θα προκαλέσει το δώρο που θα προσφέρει ο Βαρθολομαίος στον Ομπάμα.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Με νόμο θα νοικιάζονται
και τηλεοπτικοί σταθμοί

-Θα το δούμε κι αυτό σύντομα!


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Θα το δούμε κι αυτό! Σε λίγο και σίγουρα πριν το καλοκαίρι θα ψηφιστεί νόμος που θα επιτρέπει την ενοικίαση των εν λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών, πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα για την άδειά τους. ΄Ηδη το προσχέδιο είναι αντικείμενο επεξεργασίας από τα υπουργεία Προεδρίας και Βιομηχανίας, έχει τον τίτλο Γενικός Οπτικοακουστικός Νόμος και βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισής του από τα πολιτικά κόμματα.

Οι ντόπιοι ενδιαφερόμενοι μιντιάρχες δεν χρειάζεται να τρέξουν αμέσως να προλάβουν! Αυτό θα γίνει πρώτα στην Ισπανία και πού θα πάει, Ευρώπη είμαστε, θα εφαρμοστεί και σε μας. Σύμφωνα με το υπό ψήφιση ισπανικό προσχέδιο νόμου:

-Η αυτόματη ανανέωση των αδειών λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών θα γίνεται κάθε 15 χρόνια (από 10 του ισχύοντος νόμου του 1988) και δίνει το δικαίωμα ενοικίασης μιας άδειας μετά από 5 χρόνια λειτουργίας του σταθμού.

-Αν ένας καναλάρχης έχει, για παράδειγμα, τέσσερις σταθμούς, δεν δικαιούται να νοικιάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, δηλαδή μπορεί να βάλει ενοικιαστήριο μόνο για τα δύο κανάλια. Επίσης, ο νοικάρης χάνει την άδεια αν δεν λειτουργήσει μέσα σε ένα χρόνο.

-Συστήνεται Κρατικό Συμβούλιο Οπτικοακουστικών Μέσων, όργανο ανεξάρτητο για την πολυφωνία-πλουραλισμό, αποτελούμενο από πρόεδρο, αντιπρόεδρο και 7 συμβούλους , που επιλέγονται από τα 3/5 των βουλευτών για χρονικό διάστημα 6 ετών.

Ακόμα προβλέπεται μια σειρά άλλων μέτρων, όπως η απόλυτη ανεξαρτησία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης (εδώ προφανώς μας δουλεύουν και οι σπανιόλοι), 12΄ την ώρα ανώτατος χρόνος διαφήμισης, και η αύξηση επιβολής μιας σειράς προστίμων για παραβάσεις.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Θα τον ακούσουμε μεθαύριο

Θα είναι το ίδιο ειλικρινής
και στην Αθήνα ο Κρούγκμαν;

-Σήμερα τα ΄ψαλε στους Ισπανούς.


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Σήμερα τα έψαλε για τα καλά στους Ισπανούς, μπροστά στον πρωθυπουργό Ζαπατέρο. Τα είπε έξω από τα δόντια. Για να δούμε, θα είναι το ίδιο ειλικρινής και στην Αθήνα για την ελληνική οικονομία, μεθαύριο Τετάρτη, ο αμερικανός Νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν;

Ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton, στο ίδιο φόρουμ με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό στη Μαδρίτη πριν λίγη ώρα, ανάγκασε τον δεύτερο να υποσχεθεί δομικές αλλαγές στην ισπανική οικονομία. Αφού πρώτα του είπε ότι «οι καιροί θα είναι δύσκολοι και θα υποφέρετε τα μέγιστα, γιατί η φούσκα της οικοδομής είναι τεράστια , δεν γίνονται επενδύσεις και υπάρχει μεγάλη έλλειψη ζήτησης».

Ο Κρούγκμαν αμφισβήτησε τις προβλέψεις του προέδρου της Διεθνούς Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκε, ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την οικονομική ύφεση, επισημαίνοντας ότι μόνο με μεγαλύτερο συντονισμό προσπαθειών και απόλυτα στενή συνεργασία μεταξύ τους, θα μπορέσουν να βγουν από την οικονομική κρίση οι χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πει και για τα δικά μας χάλια.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Πληρώνουν την 8ετία
Μπους και κομπανία

-Ελάχιστες οι προσφορές δουλειάς
και άλλα ευτράπελα.

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ο,τιδήποτε χειρίστηκε ο Γιώργη (George) Μπους, έφερε την καταστροφή. Μια οκταετία των ημερών του, η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ, δεν ξεχνιέται εύκολα. Επόμενο ήταν να πληρώσουν την …νύφη όσοι από τα κορυφαία στελέχη του άφησαν τις χρυσοπληρωμένες σταδιοδρομίες τους για να κυβερνήσουν στο πλευρό του. Τώρα μερικοί ψάχνουν για δουλειά, με την πραγματικότητα να είναι σκληρή. ΄Εχουμε και λέμε:

-Ο πρώην πλανητάρχης, αντί αμοιβής που λέγεται ότι θα είναι μικρότερη εκείνης του προκατόχου του Μπίλ Κλίντον (118.000 ευρώ), θα μιλήσει μεθαύριο (Τρίτη) σε ένα ακροατήριο 1500 ατόμων στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Κάλγκαρυ (στον Καναδά). Τι θα πει; Μα για τα …επιτεύγματά του τα τελευταία 8 χρόνια στον Λευκό Οίκο και για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα (προφανώς έτσι όπως τα ΄κανε). Δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζεται να μας έρθει στην Ευρώπη (να κάνει μια βόλτα και στην Ασία), αλλά κατά τον δικηγόρο Ρόμπερτ Μπαρνέτ (που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους περιοδείες πρώην πλανηταρχών), όλα θα εξαρτηθούν από τις …προσφορές.

-Όσο για την πρώην πρώτη κυρία (και νυν κυρία του) Λάουρα, αυτή φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη ζήτηση. Υπέγραψε συμβόλαιο δύο εκατομμυρίων (δολαρίων, όχι ευρώ) για να γράψει βιβλίο, κάτι που απέρριψαν πολλοί εκδοτικοί οίκοι στον σύζυγό της.

-Η μελαψή Κοντολίζα Ράις, πρώην κοσμογυρίστρα ΥΠΕΞ, επέστρεψε ως καθηγήτρια στο Ίδρυμα Hoover, προγραμματίζει την συγγραφή βιβλίου και βέβαια μια σειρά διαλέξεων.

-Σε αναπηρικό καροτσάκι ή με μπαστούνι εξακολουθεί να κυκλοφορεί ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, που σκέπτεται να μετακομίσει στη Βιρτζίνια (για να μη χάσει τη θέα της Ουάσιγκτον) και να γράψει κι αυτός βιβλίο.

-Ο ξακουστός πρώην υπουργός Οικονομικών Χένρυ Paulson βγάζει το ψωμί του από τα δισεκατομμύρια των επενδύσεων και κερδών που έκανε πριν γίνει υπουργός και τα θαλασσώσει (για να μη πω κάτι χειρότερο). Φαίνεται θα τον τραβήξει το Ακαδημαϊκό στοιχείο, πάντα σε σχέση με το χρήμα.

-Ο άλλος οικονομικός εγκέφαλος και γυναικάκιας Πωλ Wolfowitz (άντε τώρα να το αποδόσεις στα ελληνικά!), που έφτασε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και τον ξεπέταξαν για τις εύνοιες μιας φίλης του, έχει ουσιαστικά αποσυρθεί αυτού που λέμε «δημόσια ζωή» και έχει γράψει μόνο τρία άρθρα σε εφημερίδες.

-΄Οσο για τον πρώην υπουργό ΄Αμυνας, τον γραφικό Ντόναλτ Ράμσφελντ, δεν έχει ακόμα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που τον …φύσηξε ο Τζωρτζ. Τον βλέπουν να κυκλοφορεί με βέσπα στην αμερικανική πρωτεύουσα ή μέσα σε λεωφορείο, γεμάτο από σωματοφύλακες (το βεσπάκι είναι δώρο στον εαυτό του για τα 76α γενέθλιά του).

Το πιο ωραίο είναι ότι στο ράντζο του ζεύγους Τζωρτζ και Λάουρας, στο Κρόουφορτ, τα γύρω μαγαζιά άλλαξαν το εμπόρευμά τους. Αντί για μπιχλιμπίδια-δωράκια του προεδρικού ζεύγους, πουλάνε φωτογραφίες παπουτσιών σαν εκείνου που πέταξε ο Ιρακινός δημοσιογράφος στο κεφάλι τού τότε πλανητάρχη μας.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Προθεσμία στην Ισπανία…

Αναγνωρίσου,
αλλιώς το χάνεις

… για τα καρτοτηλέφωνα


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Σε μια καλοδιοίκητη χώρα, όταν η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται πολιτικά τον ανθρώπινο πόνο (με 192 νεκρούς και 1856 για πάντα σημαδεμένους με τραύματα), τότε πέφτει κι αυτή θύμα (χάνει τις εκλογές). Για παράδειγμα, χθες συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την 11η Μαρτίου του 2004, ημέρα που η Ευρώπη γνώρισε το μεγαλύτερο και πιο φρικιαστικό τρομοκρατικό χτύπημα με πολιτικές προεκτάσεις (στη Μαδρίτη). Δέκα καρτοτηλέφωνα χρησιμοποιήθηκαν και πυροδότησαν ισάριθμες εκρήξεις μέσα στα τρένα.

Επειδή έζησα από κοντά τις σκηνές, στη σκέψη μου ήρθε η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει για να μπει ένας τέλος στην ανωνυμία αυτών που χρησιμοποιούν καρτοτηλέφωνα. Δες σύμπτωση! Χθες το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας άρχισε μια εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου με σύνθημα «Αναγνωρίσου», διαφορετικά στις 9 Νοεμβρίου χάνεις το νούμερο του τηλεφώνου και φυσικά την σύνδεσή σου με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας (15 εκατομμύρια κάτοχοι πρέπει να τα δηλώσουν). Με απόλυτη ομοφωνία όλων των κομμάτων, στις 18 Οκτωβρίου 2007 είχε ψηφιστεί νόμος, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Την ίδια ακριβώς οδηγία σκέπτεται να ψηφίζει νομοθετικά και η δική μας κυβέρνησης, αλλά ως συνήθως σ΄ αυτή τη χώρα ο καθένας μας «το παίζει» …όπως τον συμφέρει. Μα καλά, ποιοι δεν συμφωνούν με την υποχρέωση όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας να κρατούν το ονοματεπώνυμο ή τον αριθμό ταυτότητας του πελάτη που χορηγούν καρτοτηλέφωνο; Με την προϋπόθεση του νόμου, όταν υπάρχουν υπόνοιες για αξιόποινες πράξεις να επεμβαίνει ο εισαγγελέας και να ζητά τα στοιχεία;

Η τραγωδία της Μαδρίτης ίσως να …

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Παίκτης της Βιγιαρεάλ
με γυναίκα ελληνίδα
και κόκκινους γονείς

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com


Ξέρατε ότι οι γονείς της γυναίκας του επιθετικού της Βιγιαρεάλ, που θα παίξει απόψε με τον Παναθηναϊκό, του Ρόμπερτ Πιρές, είναι ελληνικής καταγωγής και μάλιστα οπαδοί του …Ολυμπιακού;

Το αποκαλύπτει ο ίδιος ο 35χρονος επιθετικός σε ισπανικά αθλητικά έντυπα. Χθες είχε στομαχικό πρόβλημα αλλά αισιοδοξεί να παίξει σε λίγες ώρες. Θέλει, λοιπόν, να κάνει ένα δώρο στην γυναίκα του, την Ρέιμς. Να προκριθεί η ομάδα του σε βάρος του αιώνιου αντίπαλου του Ολυμπιακού των γονιών της.

Σαν παλιός βαζέλας (Παναθηναϊκά Νέα του 1960 και λίγο πριν), θα συνιστούσα μεγάλη προσοχή στο …κίτρινο υποβρύχιο. Μπορεί να βυθίζει τον πράσινο γίγαντα.
Για να ηρεμήσουμε λιγουλάκι στην Ελλάδα

Ομπάμα, Ερντογάν, Θαπατέρο, Κι Μουν
και ένα τσούρμο στην Κωνσταντινούπολη

-Στο δεύτερο φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών

Αποκλειστικό: Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Χαμός στο ίσωμα. Πανικός (στην Ελλάδα, βέβαια) μόλις έγινε γνωστό ότι ο Ομπάμα θα πάει στην Τουρκία! Πρωτοσέλιδα, τηλεπαραθυράκιες και βιρτουόζοι των ερτζιανών να εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους που δεν θα προσγειωθεί και λίγο στην Αθήνα, αλλά θα πετάξει κάπου από πάνω μας. Από κοντά κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει την επίσκεψη του νέου πλανητάρχη στην πρώην βασιλεύουσα (την Κωνσταντινούπολη, ντε!). Άσε το δράμα, τον σκεπτικισμό και τον σοβαρό προβληματισμό του Λευκού Οίκου που η Αθήνα δυσφορεί! Τόση είναι η ανησυχία τους, που όλοι μαζί γελάνε με την κατάντια μας, με τους ευρωπαίους συμμάχους να μη μας παίρνουν στα σοβαρά. Και δεν μιλάμε για επίσημη επίσκεψη, αλλά για συμμετοχή σε διεθνές φόρουμ (υποθέτω με καλεσμένη την αφεντιά μας!).

Φαρσοκωμωδία η ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου (στις 6 ή 7). Μα καλά δεν βρέθηκε κάποιος να την ενημερώσει ότι αυτό έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό, κάπου πριν την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Να βγει και να πει ότι εκεί θα γίνει το δεύτερο φόρουμ για την Συμμαχία των Πολιτισμών, με ένα πλούσιο μενού σε άλλο τραπέζι. Αυτό που πραγματικά καίει τους αμερικανούς: Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Μεσανατολικό και πάπαλα τα φλέγοντα εθνικά μας θέματα. Μάλιστα, ο Ομπάμα σχεδιάζει να απευθυνθεί ξανά στο μουσουλμανικό στοιχείο πριν από το τέλος του έτους, κατά πάσα πιθανότητα στην Ινδονησία (το πρώτο φόρουμ έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2008 στη Μαδρίτη).

Ποιοι θα είναι στο φόρουμ με αμφιτρύωνα τον Ρετζέπ (Ταγίπ Ερντογάν); Ο Μπαράκ (Ομπάμα), ο Μπαν (Κι Μουν, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ), ο Χόρχε (Σαμπάιο, Ανώτατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών και πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας) και βέβαια ο εμπνευστής όλης αυτής της ιστορίας, ο σοσιαλιστής Χοσέ Λούις (Ροντρίγκες Ζαπατέρο, πρωθυπουργός της Ισπανίας), παρέα με αξιωματούχους 80 και πλέον χωρών που υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία (με 11 χώρες να την χρηματοδοτούν).

Για την ιστορία: Ο Ζαπατέρο πρότεινε για πρώτη φορά την Συμμαχία των Πολιτισμών λίγο μετά (11 Μαρτίου 2004) την πρωτοφανή στα χρονικά της Ευρώπης τρομοκρατική επίθεση των ισλαμιστών στη Μαδρίτη με 192 νεκρούς και κάπου 2000 τραυματίες. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου έγινε επίσημα δεκτή στη 59η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ έξη χρόνια νωρίτερα την ίδια περίπου πρόταση είχε κάνει ο τότε πρόεδρος του Ιράν, Μωχάμετ Χατανί, με τίτλο Διάλογος των Πολιτισμών. Θα είναι μια συμμαχία της Δύσης με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, ώστε να αντιμετωπιστεί η διεθνής τρομοκρατία χωρίς στρατιωτικά μέσα (Περισσότερα στο εργαλείο που λέγεται Google).

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Κατηγορηματική διάψευση:
Οι Ισπανοί δεν ενδιαφέρονται
για αγορά ποσοστού στον ΔΟΛ

Αποκλειστικό: Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η διάψευση είναι κατηγορηματική και γίνεται από εκπρόσωπο της ισπανικής μιντιακής επιχείρησης PRISA. Αποκλείει, στη φάση αυτή, την αγορά οποιουδήποτε ποσοστού ιδιοκτησίας από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ). Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο της εκδοτικής εταιρίας-κολοσσός, που δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον ισπανόφωνο χώρο ανά τον κόσμο, η συμφωνία συνεργασίας με τον ΔΟΛ περιορίζεται αρχικά στην ανταλλαγή ειδησεογραφικού υλικού και στην έκδοση εντύπων εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Η διάψευση γίνεται την επόμενη ημέρα της επίσημης αναγγελίας συνεργασίας μεταξύ των δύο εκδοτικών (και όχι μόνο) συγκροτημάτων, επειδή στο παρελθόν έχει γραφεί κατ΄ επανάληψη ότι σχεδιάζεται η αρχική εξαγορά ενός ποσοστού μέχρι και 11% των μετοχών του ΔΟΛ από την ισπανικό οργανισμό PRISA, που όπως μας δηλώθηκε ήταν ενήμερος των φημών.

Εκτίμηση δική μας είναι ότι, επειδή η οικονομική κρίση έχει ήδη σοβαρότατες συνέπειες και στα ισπανικά ΜΜΕ, αποκλείεται για τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον, μια επενδυτική κίνηση της PRISA στην Ελλάδα. Η επίσης προχθεσινή ανακοίνωση της μεγαλύτερης εκδοτικής επιχείρησης στην Ισπανία, της VOCENTO, η οποία ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την σταδιακή συνταξιοδότηση του 50% του προσωπικού της (238 εργαζομένων επί συνόλου 456) στην ιστορική συντηρητική εφημερίδα ABC, τα λέει όλα.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

΄Ερευνες από την ΕΚΤ και διωκτικές αρχές

Σε ποια χέρια Ελλήνων βρίσκονται
τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ;


Αποκλειστικό: Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com



Πόσα και κυρίως σε ποια χέρια βρίσκονται τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στην Ελλάδα; Την απάντηση θα δώσουν σύντομα οι έρευνες που άρχισαν από καιρό και συνεχίζονται από την Τράπεζα Ελλάδας, σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές και όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στη πατρίδα μας. Στόχος η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραοικονομίας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από κάθε παράνομη συναλλαγή, η καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών και ο περιορισμός χρηματοδότησης κάθε είδους τρομοκρατικής ενέργειας.

Το μέτρο είναι γενικό για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, με εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια στιγμή που η οικονομική κρίση οδηγεί σε απόγνωση εκατομμύρια ευρωπαίους, αφού μένουν άνεργοι, χάνουν περιουσιακά τους στοιχεία και δεν έχουν ούτε να φάνε. Μέχρι και οι αμερικανοί χτυπούν καμπανάκι, κυρίως για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από ναρκωτικά και την χρηματοδότηση διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ισπανίας, όπου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στη χώρα αυτή βρίσκεται (φανερά ή κρυφά) το 30-33% του συνολικού αριθμού των εν κυκλοφορία χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ. Μάλιστα, οι έλεγχοι αποκάλυψαν χιλιάδες παρανομίες, κυρίως εταιριών, με πολλές συλλήψεις κακοποιών, επιβολή προστίμων, κ.λ.π. Ανάλογες εκτιμήσεις γίνονται και για άλλες χώρες που κυκλοφορούν τα ευρώπουλα. ΄Ετσι, λοιπόν, από την 1η του μήνα που μας μπήκε, σφίγγουν περισσότερο τα μέτρα των αυστηρών ελέγχων και:

-Για κάθε συναλλαγή σε ρευστό, πάνω από 3.000 ευρώ, η κάθε τράπεζα θα πρέπει να ενημερώνει την Τράπεζα Ελλάδας που με τη σειρά της και κατά την κρίση της θα ζητά …περαιτέρω εξηγήσεις. Παρόμοιους ελέγχους είναι υποχρεωμένη να κάνει και η διεύθυνση ασφαλείας όλων των εμπορικών τραπεζών.

-Τα χαρτονομίσματα των 500σίων θα έχουν την τιμητική τους, κυρίως όταν εμφανίζονται σε μεγάλη ποσότητα (γιατί τα περισσότερα δεν κυκλοφορούν, αν και οι τράπεζες ξέρουν κατά μεγάλη προσέγγιση σε ποιες χώρες βρίσκονται).

Αυτά, για να μην την πάθουμε σαν τον συμπατριώτη μας που έπιασαν προ μηνών σε μεγάλο αεροδρόμιο της Ευρώπης με 180.000 ευρώ (των 500 παρακαλώ). Όχι μόνο του έγινε κατάσχεση αλλά τον έβαλαν και φυλακή.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Το συμπέρασμα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών

Θεσπίστηκε μια κοινή
ευρωπαϊκή κυβέρνηση

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Το μόνο θετικό στοιχείο από την προχθεσινή σύναξη των 25 στις Βρυξέλλες, χωρίς καμιά αμφιβολία, αποκαλύπτεται από την δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Λούις Ροντρίγκεθ Ζαπατέρο, και προβάλλεται από μερίδα του σημερινού ισπανικού Τύπου. Τι δήλωσε;

«Εμείς οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουμε θεσπίσει μια κοινή κυβέρνηση και παίρνουμε συντονισμένες πρωτοβουλίες για να βγούμε από την κρίση».

Κατά τον σοσιαλιστή Ζαπατέρο, «η από κοινού κυβέρνηση» δεν είναι άλλη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που βρίσκεται σε σχεδόν διαρκή επιφυλακή και συνεδριάζει κάθε τόσο και λιγάκι.

Πράγματι, μεταξύ των συνόδων κορυφής της γαλλικής και τσέχικης προεδρίας, οι ηγέτες των 27 ευρωπαϊκών χωρών έχουν συγκεντρωθεί οκτώ φορές σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους (χωρίς να προσμετράτε η σύνοδος των G8).

«Διαπίστωσα ένα κλίμα ηρεμίας από την αλληλεγγύη αυτής της κοινής κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος σαφέστατα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Κάθε σχόλιο, δικό σας.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Η έκθεση της αμερικανικής DEA για την Ελλάδα

Καλπάζει η διακίνηση των ναρκωτικών,
το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά


Αποκλειστικό: Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αλματώδης αύξησης διακίνησης ναρκωτικών παρατηρείται στη χώρα μας, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του 2008 με το συνολικό νούμερο και το μέγεθος των κυκλωμάτων διακίνησής τους στην Ελλάδα. Το οργανωμένο έγκλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ εκτεταμένη είναι και η διαφθορά, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της αμερικανικής DEA (Drug Enforcement Administration), που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και της αντίστοιχης ελληνικής υπηρεσίας με την οποία συνεργάζεται στενά.

Η έκθεση με τίτλο International Narcotics Control-Strategy Report (πρώτος τόμος, Μάρτιος 2009, 628 σελίδες) τονίζει ότι η Ελλάδα είναι «gateway» στη διακίνηση ναρκωτικών και κοντραμπάντο, αποτελεί δε μέρος της «Βαλκανικής ρούτας» τόσο από τις παραγωγικές χώρες της Ανατολής όσο και από τις καταναλωτικές περιοχές της Δύσης. Το 2008 οι αμερικανικές και ελληνικές διωκτικές αρχές πέτυχαν την εξάρθρωση σημαντικών κυκλωμάτων με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, αλλά τα ελληνικά δικαστήρια και το υπουργείο Δικαιοσύνης στερούνται βάσης δεδομένων (καταγραφής αυτών που έχουν καταδικαστεί, ποινών, κ.λ.π.).

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των νησιών της, η Ελλάδα είναι ο κατάλληλος διαμετακομιστικός χώρος για το πέρασμα των ναρκωτικών στην Δυτική Ευρώπη (κυρίως Ολλανδία), ενώ διευκολύνεται και από το γεγονός ότι έχει τεράστια εμπορική ναυτιλία. Η Κρήτη, Αρκαδία, Μεσσηνία, Ηλεία και Λακωνία είναι πρώτες στην παραγωγή μαριχουάνας, με την ΄Αρτα και τα Γρεβενά να είναι «καθαρές περιοχές». Ένα 10-20% αυτής της παραγωγής είναι για εσωτερική κατανάλωση, ενώ γίνεται και εισαγωγή μαριχουάνας από την Αλβανία (στην Ελλάδα παράγεται μόνο μαριχουάνα). Στη χώρα μας, συνήθως, έρχεται ηρωίνη από το Αφγανιστάν, με προέλευση την Μέση Ανατολή ή Τουρκία και έχει τελικό προορισμό την Δυτική Ευρώπη.

Η έκθεση περιλαμβάνει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία της τελευταίας 4ετίας (2005-8), με πίνακες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν, επισημαίνοντας ότι επικρατεί διαφθορά μεταξύ των ελληνικών διωκτικών αρχών (ένας από τους λόγους είναι οι χαμηλές αποδοχές των υπαλλήλων). Επίσης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη (Νοέμβριο του 2007), όπου υπήρξε εμπλοκή πολιτικών (χωρίς να τους ονομάζει) και αστυνομικών, όπως και σε πρώην υπουργό και προσωπικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2008 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12μηνών επειδή μεσολάβησε εκ μέρους ενός ψηφοφόρου του που καλλιεργούσε μαριχουάνα.