Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Η στήριξή μας δυναμώνει την πάλη του
για την δημιουργία κοινωνικού κράτους


*Είναι ο συνάδελφός μας Γιώργος Καστρινάκης


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com


Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, συνάδελφός μας δημοσιογράφος Γιώργος Καστρινάκης, ζητά την στήριξή μας την Κυριακή των εκλογών. Είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής, στην Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ.


Μετά από 35 χρόνια στη μαχόμενη δημοσιογραφία, 25χρονη πορεία στο αναπηρικό κίνημα για ανακούφιση των νεφροπαθών, όπως και 20ετή συμμετοχή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει την εμπειρία αυτή σε θέματα που μας καίνε (ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και μόχθο πολλών δεκαετιών).


Εμείς οι παλιοί τον ξέρουμε και τον τιμούμε. Ας κάνουν το ίδιο και οι νέοι συνάδελφοι. Το γεγονός ότι 24 χρόνια υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, αποτελεί ένδειξη της ευαισθησίας του στην ατέλειωτη πάλη για την δημιουργία κοινωνικού κράτους.


Αγαπητέ και καλέ συνάδελφε Γιώργο,
Πήρα το γράμμα σου στη ξενιτιά. Να είσαι βέβαιος ότι η εκ μέρους μου στήριξή σου είναι δεδομένη. Θα κάνω ό,τι μπορώ ανάμεσα σε φίλους, συγγενείς, γνωστούς και φυσικά συναδέλφους. Εγώ – το ίδιο και δεκάδες άλλες χιλιάδες συμπατριωτών μας που θα βρίσκονται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έξω από τα εθνικά μας σύνορα την Κυριακή 4 Οκτωβρίου - δυστυχώς δεν έχω το δικαίωμα να ψηφίσω.
Η Ελλάδα συνεχίζει να δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στον πολίτη της. Δεν είναι μια από τις τόσες και τόσες υποσχέσεις που ποτέ δεν εκπληρώνονται στον γενέθλιο τόπο μας. Είναι η κορυφαία άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματός μας. Η πατρίδα μας εξακολουθεί να μας το στερεί. Μέχρι πότε;
Από καρδιάς, σου εύχομαι καλή επιτυχία και δύναμη στον αγνό και δύσκολο αγώνα σου.
Με πατριωτικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ανδρέας Παπαγεωργόπουλος,
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ο “στρατηγός” της El Pais-μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΛ-
ζήτησε από τον Θαπατέρο να γίνει υφυπουργός Τύπου

-Η απάντηση; “Δεν θα μου κάνει την κυβέρνηση ο PRISA”

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Νέες αποκαλύψεις στην πρωτόγνωρη επίθεση-στροφή του ισπανικού εκδοτικού συγκροτήματος PRISA κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Θαπατέρο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, αμέσως μετά την τυπική επικύρωση και από τη Βουλή (την περασμένη Πέμπτη) του νόμου για την απελευθέρωση της επίγειας συνδρομητικής τηλεόρασης, με άμεση συνέπεια να σπάσει το 20ετές μονοπώλιο της μετάδοσης ποδοσφαιρικών συναντήσεων από την επιχείρηση που εκδίδει και την έγκυρη εφημερίδα El Pais. Ακόμα και ξένα έντυπα, όπως The New York Times, αποδίδουν το “περίεργο σπάσιμο” στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερη την τηλεοπτική αγορά, κάτι που ζημιώνει αισθητά τα οικονομικά συμφέροντα του φιλικά (μέχρι πρόσφατα) προσκείμενου προς αυτή εκδοτικού κολοσσού.

Δισέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Publico (την Κυριακή που μας πέρασε), με τίτλο “Πολιορκία και βομβαρδισμός του συγκροτήματος PRISA στην κυβέρνηση”, εστιάζεται στο ρόλο που παίζει ο νυν διευθύνων σύμβουλος και πρώην πρώτος διευθυντής της El Pais, ο Χουάν Λουίς Σεμπριάν, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ο κ. Σεμπριάν, γνωστός στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα και στους δημοσιογραφικούς κύκλους ως “στρατηγός”, είναι ο απόλυτα έμπιστος άνθρωπος του προέδρου του συγκροτήματος, του Ιγνάσιο Πολάνκο, ιδίως μετά τον θάνατο του πατέρα του τελευταίου, του Χεσούς Πολάνκο. Ο εκλιπών ήταν ο ιδρυτής του ισπανικού συγκροτήματος, ενός εκδοτικού ομίλου που πρωτοστατεί στον ισπανόφωνο χώρο σ΄ όλα τα διαμερίσματα του κόσμου, με φιλικές σχέσεις και διασυνδέσεις με τις κυβερνήσεις του χαρισματικού Φελίπε Γκονζάλεθ, αλλά και αργότερα με τον Θαπατέρο, μέχρι την ημέρα που πέθανε (τον Ιούλιο του 2007).

Σύμφωνα με την Publico, η οποία πρέπει να επισημανθεί ότι συμμετέχει στη νέα ανταγωνιστική εταιρεία που μεταδίδει ποδοσφαιρικούς αγώνες από την τηλεόραση και σαφώς υποστηρίζει από την πρώτη μέρα της προ δύο ετών κυκλοφορίας της την κυβέρνηση των σοσιαλιστών, ο κ. Σεμπριάν:

*Πρότεινε δύο φορές στον Θαπατέρο να τον κάνει υφυπουργό Τύπου (στα ισπανικά ο τίτλος είναι Secretario de Estado de Comunicación), αλλά ο πρωθυπουργός σχολίασε στο φιλικό του περιβάλλον ότι “Δεν θα μου φτιάξει την κυβέρνηση ο PRISA”. Οι δύο προτάσεις του κ. Σεμπριάν έγιναν μέσω άλλων προσώπων.
Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την πρώτη εκλογή του ως πρωθυπουργός το 2004, ο Θαπατέρο έβαλε ως υφυπουργό Τύπου εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, τον πρώην γνωστό δημοσιογράφο της El Pais, τον Μιγκέλ Μπαρόσο, που αργότερα παραιτήθηκε και παντρεύτηκε την νυν υπουργό ΄Αμυνας, την Κάρμε Τσακόν. Για να δέσει η “σούπα”, λέγεται ότι ο Μπαρόσο ευνόησε την δημιουργία ανταγωνιστικού προς τον PRISA τηλεοπτικού σταθμού, όπως δείχνουν δημοσιεύματα που αναγκάστηκε να διαψεύσει η El Pais μόνο μετά από δικαστικές αποφάσεις υπέρ του Μπαρόσο.

Τέλος, η Publico αναφέρει λεπτομέρειες για τις φιλικές διασυνδέσεις του εκδοτικού συγκροτήματος του κ. Σεμπριάν με τις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονζάλες, τις “προσεγγίσεις” της El Pais με τις μετέπειτα συντηρητικές κυβερνήσεις του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, την ημέρα που ο Θαπατέρο γευμάτισε με τον Ιγνάσιο Πολάνκο και αγνόησε επιδεικτικά τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο. ΄Οπως κι άλλα πολλά και ωραία που δείχνουν - και βέβαια θυμίζουν - ότι έχουν γνώση οι φύλακες στη δικιά μας δοξασμένη Ελλάδα, όπου είναι πασίγνωστες οι κάθε είδους πολιτικό-εκδοτικές διαπλοκές.

*Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του Χουάν Λουίς Σεμπριάν στη συνέντευξη του οργανώνεται προς τιμή του,την προσεχή Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί,στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο της Μαδρίτης. Θα είναι ένα ενημερωτικό πρωινό με πλούσιο δημοσιογραφικό-πολιτικό μενού.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Πρωτοφανής επίθεση της El Pais στον σοσιαλισμό

"Στον κατήφορο" και στο "βάραθρο
αν δεν αλλάξει αμέσως την πολιτική"

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αίσθηση προκαλεί το σημερινό (16.9.09) κύριο άρθρο της έγκυρης ισπανικής El Pais, με τίτλο “Στον κατήφορο”, παράλληλα με το βασικό πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας, που αναφέρεται σε δηλώσεις του τρίτου αντιπροέδρου της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζαπατέρο. Η πρωτοφανής κριτική κατά της κυβέρνησης από τον εκδοτικό κολοσσό PRISA, στον οποίο ανήκει η εφημερίδα και ουσιαστικά διευθύνει ο Χουάν Λούις Σεμπριάν, που είναι και μέλος του Δ.Σ. στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, ήταν σχεδόν αναμενόμενη μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να απελευθερώσει την επίγεια συνδρομητική τηλεόραση, με αποτέλεσμα να σπάσει το ουσιαστικό μονοπώλιο του ισπανικού εκδοτικού συγκροτήματος.

*Το τελευταίο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού El Siglo (νούμερο 846), το οποίο απηχεί τις θέσεις του Ισπανικού Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αφιερώνει την πρώτη σελίδα του σε φωτογραφία του Σεμπριάν να κουνάει το δάκτυλο στον πρωθυπουργό Ζαπατέρο, με τίτλο “Σεμπριάν κατά Θαπατέρο” και υπότιτλο “Τον κατηγορεί ότι πλευρίζει τον αντίπαλό του”. Είναι ένα 5ντασέλιδο ρεπορτάζ, όπου αναφέρεται η διαμάχη του εκδοτικού συγκροτήματος PRISA με την σοσιαλιστική κυβέρνηση, την οποία μέχρι πρόσφατα υποστήριζε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην σταδιοδρομία του διευθύνοντος συμβούλου Χουάν Λουίς Σεμπριάν, τον οποίο χαρακτηρίζει “στρατηγό”, μια και υπήρξε ο πρώτος διευθυντής της εφημερίδας El Pais και είναι ο έμπιστος του προέδρου του συγκροτήματος, του Ιγνάσιο Πολάνκο.

Αλλά ας δούμε τα κύρια σημεία του κύριου άρθρου της El Pais, που έχει εντυπωσιάσει ακόμα και τους φανατικούς υποστηρικτές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, με την συντηρητική αντιπολίτευση να τρίβει τα χέρια της και να φτάνει να λέει “Ψωμί σήμερα, πείνα αύριο”. Λοιπόν:

-Ο Θαπατέρο περνά τις πιο δύσκολες στιγμές στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ενεργεί χωρίς προγραμματισμό και με ελαφρότητα μπροστά στην οικονομική κρίση.
-Είναι εμφανής η δυσαρέσκεια ακόμα και μέσα στις τάξεις του κόμματος. Τρεις βουλευτές, που πρόσφατα διετέλεσαν υπουργοί, εγκατέλειψαν τα βουλευτικά έδρανα παραιτούμενοι το τελευταίο 15νθήμερο, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι.
-Αν θέλει να σταματήσει τον κατήφορο και να κρατηθεί στην εξουσία, θα πρέπει να βάλει σε σωστά θεμέλια την οικονομία της χώρα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η πορεία στο βάραθρο. Είναι επιτακτική η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

Υ.Γ. Μήπως είναι ένα καμπανάκι και για άλλους, τώρα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο; Λέω!

-Οι ισπανόφωνοι μπορούν να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.elpais.com/articulo/opinion/pendiente/elpepuopi/20090916elpepuopi_1/Tes