Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010




Σχέδιο διακυβέρνησης του internet

προετοιμάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

«Σεβαστοί συνάδελφοι, το internet είναι η μεγάλη θάλασσα, ο ωκεανός που ενώνει ελεύθερα τους πολίτες», ήταν ο επίλογος της παρουσίασης ενός σχεδίου-εργασίας με τίτλο “Η διακυβέρνηση του internet”.'Εγινε πρόσφατα από τον Ισπανό ευρωβουλευτή Francisco Sosa Wagner (φωτογραφία) στην ολομέλεια του σώματος στις Βρυξέλλες και εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία όλων των πολιτικών παρατάξεων (συντηρητικών, σοσιαλιστών, πράσινων και φιλελεύθερων). Μάλιστα, η επίτροπος για θέματα Ενέργειας και Βιομηχανίας, η Neelie Kroes, μίλησε με τα καλύτερα λόγια και άναψε το πράσινο φως για την υλοποίησή του.

Στόχος του σχεδίου είναι να μπει μια τάξη στον αναρχικό κόσμο του web για να λειτουργεί δημοκρατικά, σύμφωνα με δηλώσεις του νεαρού δικηγόρου που για πρώτη χρονιά κάθεται στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπώντας το μικρό ισπανικό κόμμα, την ΄Ενωση για την Πρόοδο και Δημοκρατία. Πρόκειται για μια επίπονη δουλειά ενός χρόνου για “το καλό και το δημόσιο συμφέρον σε παγκόσμια κλίμακα”, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Το ενδιαφέρον για την καθιέρωση ενός νομικού πλαισίου που θα διέπει την ομαλή λειτουργία του παγκόσμιου ιστού επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

*Ενός ουσιαστικού μοντέλου “δημόσιου-ιδιωτικού”, όπου δεν θα υπάρχει κανένα είδος ελέγχου από καμία δημόσια αρχή ή άλλο φορέα για την διακίνηση της πληροφορίας μέσω του παγκόσμιου διαδικτύου.

*Η βασική ανησυχία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης είναι η ύπαρξη της μοναδικής “επιτήρησης” που υπάρχει σήμερα και λειτουργεί με τα αγγλικά αρχικά Icann. Είναι ένας ουσιαστικά ιδιωτικός φορέας, που λειτουργεί κάτω από τον νομικό έλεγχο των αμερικανικών αρχών (στην Καλιφόρνια για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι).

*Στη διαφύλαξη και τον σεβασμό των δικαιωμάτων και αξιών αυτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, με την καθιέρωση εγγυήσεων κατά κάθε είδους επιτήρησης ή ελέγχου, ακόμα και λογοκρισίας εκ μέρους κρατικών και ιδιωτικών φορέων σε όλο το σύστημα του internet. Κάτι που γίνεται σήμερα στην Κίνα ή και την Κούβα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πρόταση του Ισπανού ευρωβουλευτή, θα πρέπει να καθιερωθεί μια σειρά απαραίτητων περιορισμών κατά κάθε μορφής εγκληματικότητας.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010




Καρκίνος και άλλες ζημιές στην υγεία

οι συνέπειες της βύθισης του Prestige

*Στο τέλος του έτους η δίκη του Απόστολου Μαγκούρα

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Το καμπανάκι του μεγάλου κινδύνου για τις σοβαρές συνέπειες στην υγεία των χιλιάδων ψαράδων είχε βαρέσει πολλές φορές από τον Νοέμβριο του 2002, αλλά τώρα έρχεται για πρώτη φορά η επιστημονική επιβεβαίωση. Τότε που στη βορειοδυτική Ισπανία προκλήθηκε η τεράστια οικολογική καταστροφή από την βύθιση του Prestige, ενός πλοίου ελληνικών συμφερόντων που μετέφερε 77.000 τόνους ακατέργαστου πετρελαίου. Επίσημα αποτελέσματα επιστημονικών ιατρικών εξετάσεων τα οποία ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας φανερώνουν τις ασθένειες που διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον όσοι βρέθηκαν κοντά στην πρωτοφανή καταστροφή, βοηθώντας πολλά μερόνυχτα μαζεύοντας από τις μολυσμένες ακτές την μαυρίλα του μαύρου χρυσού.

Ομάδα 11 επιστημόνων από την Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Κορούνια (περιοχή όπου συνέβη το ατύχημα με καπετάνιο τον Απόστολο Μαγκούρα, 74 ετών τώρα), δημοσίευσε το πόρισμα των ερευνών της στην τελευταία έκδοση της επιθεώρησης Annals of Internal Medicine, ενός κολεγίου των γιατρών στις Η.Π.Α. Ρώτησαν κάπου 7.000 ψαράδες που πήραν μέρος στο καθάρισμα της περιοχής από την γιγαντιαία κηλίδα πετρελαίου, κατά την περίοδο από 19 Νοεμβρίου 2002 έως στο τέλος του 2003. Αφού διαπίστωσαν αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς, μέχρι και μεταβολές στο DNA μερικών, ξεχώρισαν μια ομάδα 501 ατόμων και τους υπέβαλαν σε συστηματικές ιατρικές εξετάσεις για ένα εξάμηνο (από Σεπτέμβριο 2004 έως Φεβρουάριο 2005).

Εδώ έχουμε γενετικές αλλαγές, παθήσεις στους πνεύμονες, μέχρι και ζημιές στα χρωμοσώματα που καταλήγουν συχνά σε διάφορες μορφές καρκίνου. Πιθανότητες για αναπνευστικά προβλήματα διαπιστώθηκαν και σε μια ομάδα 177 ψαράδων που δεν ήρθαν σε άμεση επαφή με την οικολογική μόλυνση, αλλά έζησαν από κοντά τις συνέπειες του ακατέργαστου πετρελαίου. Μια άλλη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στο τέλος του προσεχούς έτους, έγινε με πρωτοβουλία της βιολόγου Blanca Laffon στο πανεπιστήμιο της Κορούνια (ο Μπαράκ Ομπάμα την προσέλαβε πρόσφατα σαν σύμβουλο για την τεράστια διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού). Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν συμπτώματα των παραπάνω παθήσεων, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι μεταβολές στα κύτταρα του DNA αποκαταστάθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτά, ενώ πλησιάζει η έναρξη της δίκης με κατηγορούμενο τον πλοίαρχο που ζει με χρηματική εγγύηση 3 εκατ. ευρώ και περιορισμούς μετακίνησης στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η πολιτική αντιπαράθεση, αφού η τότε συντηρητική κυβέρνηση του Αθνάρ κατηγορήθηκε από την σημερινή σοσιαλιστική του Θαπατέρο υπεύθυνη για την απομάκρυνση του Prestige από τις ακτές της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να βυθιστεί μετά από μέρες στα ανοικτά του ωκεανού. Πάντως, στις αρχές του αυτού του μήνα δικαστήριο της Νέας Υόρκης επέρριψε για δεύτερη φορά την αξίωση του ισπανικού κράτους να καταβληθεί αποζημίωση άνω του ενός δις ευρώ για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το πλοίο. Η ομοσπονδιακή δικαστής αποφάσισε ότι η εταιρία American Bureau of Shipping έκρινε ότι το Prestige είχε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ο νομάδας Αυστραλός του Wikileaks

και η άγνωστη μέχρι τώρα πορεία του

*Assange: αυτοδίδακτος με γνώσεις φιλοσοφίας και νευρολογίας

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Θα το παρατηρήσατε και στα δικά μας ΜΜΕ, μια και στα ξένα η κάλυψη ήταν περίπου η ίδια. Στα ψιλά, ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών στην μακρινή και φιλόξενη Αυστραλία των 700.000 συμπατριωτών μας, με την εκεί κυβέρνηση των Εργατικού Κόμματος να χάνει την πλειοψηφία και να έχουμε εξελίξεις θρίλερ για το ποιός θα συνεχίσει στην εξουσία. Όλα τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας έστρεψαν τους προβολείς τους στο πρόσωπο του Αυστραλού number 1 πρωταγωνιστή του διάσημου (πλέον) ιστολόγιου Wikileaks, του 39χρονου Julian Assange. ΄Ισως γιατί παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: πώς είναι δυνατόν ένα blog με το οποίο συνεργάζονται πέντε μόνο άτομα να έχει αποκαλύψει περισσότερες εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίας απ΄ όλα μαζί τα διεθνή μέσα επικοινωνίας;

Γράφω του πρωταγωνιστή, γιατί ακόμα και η πατρότητα της καθιέρωσης του ιστολογίου άρχισε να αμφισβητείται στα πολυσέλιδα αφιερώματα των ξένων εφημερίδων το τελευταίο τριήμερο. Αφορμή οι περιπέτειες του Τζούλιαν στη Στοκχόλμη, με κατηγορίες δύο γυναικών (η μια για βιασμό) σε βάρος του, που την ίδια μέρα αποσύρθηκαν για να κυκλοφορήσουν αμέσως οι θεωρίες περί συνωμοσίας της CIA και να αναγκαστεί πρώην γενικός εισαγγελέας της χώρας να δηλώσει ότι πρόκειται για “ξεφτίλα στα δικαστικά χρονικά της Σουηδίας”. Ο καλά ενημερωμένος Αυστραλός υποχρεώθηκε να αποκαλύψει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του τον είχαν προειδοποιήσει για ενδεχόμενη ...επίθεση λάσπης και διασυρμού σε βάρος του.

Αλλά ποιός είναι πράγματι ο εγκέφαλος του Wikileaks; Ο έως πρόσφατα τελείως άγνωστος, νούμερο ένα τώρα εχθρός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και άλλων πολλών συναφών οργανισμών, που έχει γίνει πρωτοσέλιδος ανά τον κόσμο ξεσκεπάζοντας αυτά που κρύβονται πίσω από τις κουρτίνες της κάθε εξουσίας; Οι πηγές μου από down under (αντίποδες, για όσους δεν γνωρίζουν την αγγλική ορολογία) λένε ότι οι γονείς του έβγαζαν τον επιούσιο με ένα μεταφερόμενο συνεχώς θέατρο ανά την Μελβούρνη και τις γύρω περιοχές. Αποτέλεσμα, ο μικρός Τζούλιαν ν΄ αλλάζει σχολεία σαν τα παπούτσια και να περνά τα νεανικά του χρόνια σαν νομάδας, όπως διηγούνται όσοι τον γνώριζαν.

Μάλιστα, από 6-11 ετών άλλαζε μόνιμη διεύθυνση για να αποφεύγει τον πατριό του, για τον οποίο λέγεται ότι ήταν αρχηγός μιας παράξενης αίρεσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παντρεύτηκε ανεπίσημα σε ηλικία 18 ετών, απόκτησε ένα αγόρι, αλλά η υποτιθέμενη γυναίκα του τον εγκατέλειψε επειδή η αστυνομία έκανε έρευνες για την δραστηριότητα του “συζύγου” της ως “χάκερ”. Αργότερα σπούδασε φυσική και μαθηματικά σε πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, αν και θεωρείται από τους περισσότερους αυτοδίδακτος. Μεταξύ των άλλων έχει γνώσεις φιλοσοφίας και νευρολογίας. Τόσες, όσες για να σπάει τα νεύρα του αμερικανικού Πενταγώνου, αφού τους έχει γίνει εφιάλτης.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010


Μίνι σίριαλ το ειδύλλιο της Σοφίας

που έρχεται στο γάμο του Νίκολας

*Μαζί με τον διάδοχο, την Λετίσια και τις δύο κόρες της

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Λίγους μήνες πριν συμπληρωθεί μισός αιώνας από την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του σημερινού βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, ένα τηλεοπτικό μίνι σίριαλ είναι έτοιμο να βγει στον αέρα λίαν προσεχώς. Το ισπανικό ιδιωτικό κανάλι Antena 3 θα παρουσιάσει δύο 75ντάλεπτα επεισόδια με τίτλο «Σοφία», που δεν θα είναι τίποτε άλλο από το ειδύλλιό της με τον Χουάν Κάρλος. Όπως σωστά μαντέψατε, πρόκειται για την δικιά μας πρώην πριγκίπισσα και τον τότε πρίγκιπα. Η τωρινή βασίλισσα ετοιμάζεται να είναι τις επόμενες μέρες στις Σπέτσες (παρέα με τον γιο της Φίλιπ, διάδοχο του θρόνου και την σύζυγό του Λετίσια, όπως και με τις δύο κόρες της Ελένα και Χριστίνα), για να τιμήσουν την σύζευξη ενός συγγενικού ειδυλλίου. Το γάμο τού γιου τού αδελφού της Κωνσταντίνου (μαζί στη φωτογραφία), του Νίκολας. Αν αναρωτηθείτε γιατί δεν θα συνοδεύεται από τον βασιλιά, η επίσημη απάντηση είναι ότι ποτέ δεν παρευρίσκεται σε τέτοιου είδους κοινωνικές εκδηλώσεις.

Πέρα απ΄ αυτό, προληπτικοί λόγοι υγείας δεν επιτρέπουν τόσο κουραστικό ταξίδι στον Χουάν Κάρλος. Βλέπετε, προ μηνών του αφαίρεσαν σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης ένα μικρό όγκο από τον πνεύμονα και έκτοτε όλα πάνε καλά (κατά το ισπανικό παλάτι), παρά το ότι μερικά ακροδεξιά ΜΜΕ αφήνουν υπονοούμενα κάποιας θεραπευτικής αγωγής για αντιμετώπιση επιπλοκών (με αυτονόητη και άμεση πάλι διάψευση του βασιλικού οίκου). Επιστρέφοντας στα πιο ευχάριστα, το πρώτο επεισόδιο του μίνι σίριαλ για τον έρωτα Σοφίας-Χουάν Κάρλος αρχίζει το καλοκαίρι του 1961 στην Κέρκυρα, στο τότε παραθεριστικό παλάτι της τότε ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Παρουσία των γονέων και των δύο πλευρών, είναι η επισημοποίηση της γνωριμίας τους λίγο πριν στο Λονδίνο (στο γάμο του δούκα και δούκισσας του Κεντ).

Στο σενάριο αναδεικνύεται το πρώτο σοβαρό εμπόδιο, το θρησκευτικό. Αυτή ορθόδοξη κι αυτός καθολικός, πράγμα που βρίσκει αντίθετο το στρατιωτικό καθεστώς που χρόνια προετοίμαζε τον Χουάν Κάρλος για τον βασιλικό θρόνο, πάντα με τις ευλογίες του Φράνκο. Η διπλή θρησκευτική τελετή (στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας και τον αντίστοιχο καθολικό στην Πανεπιστημίου στις 14 Μαΐου 1962) είναι η γνωστή λύση, αφού προηγουμένως η χαρισματική Σοφία καταφέρνει να «κερδίσει» την έγκριση του Φράνκο (πάντα κατά τον σεναριογράφο του μίνι σίριαλ). Το δεύτερο μέρος αφιερώνεται στα παρουσία της Σοφίας στην Ισπανία, μέχρι των ενθρόνιση του Χουάν Κάρλος το 1975, αμέσως μετά τον θάνατο του Φράνκο, με ισπανούς καλλιτέχνες στους ρόλους του βασιλιά Παύλου, της Φρειδερίκης και των παιδιών τους Κωνσταντίνου και Ειρήνης, όπως και του ισπανικού βασιλικού ζεύγους.

Είναι προφανές ότι η τηλεοπτική παραγωγή δεν θα επεκταθεί πέρα από το love story της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος, ούτε με το πώς ανέβηκε στον θρόνο ο δεύτερος. Οι προηγούμενες «ερωτικές» σχέσεις και των δύο πρωταγωνιστών, ο ρόλος της δυναμικής Φρειδερίκης με τις φιλοδοξίες της, αλλά και η επιλογή του Φράνκο στο πρόσωπο του παιδιού του Don Juan de Borbon για το βασιλικό στέμμα, ίσως είναι για ένα μελλοντικό και σαφέστατα μεγαλύτερο τηλεοπτικό σίριαλ, της διάρκειας του δικού μας Φώσκολου.

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Διακοπές ηγετών «χαμηλού» κόστους -

περικοπές υψηλού κοινωνικού κόστους

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

«Όλοι χρειαζόμαστε λίγο ελεύθερο χρόνο» δήλωσε πέρσι τέτοια εποχή ο πλανητάρχης Μπαράκ Ομπάμα, πριν απολαύσει για λίγες μέρες το ύψιστο (ακόμα!) απόκτημα των διακοπών, ξεχνώντας Αφγανιστάν και Ιράκ. Το ίδιο μήνυμα, αλλά με άλλα λόγια, επανέλαβε φέτος ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου (αναφερόμενος στους υπουργούς του και προφανέστατα στον εαυτό του), βάζοντας στην άκρη το …ελληνικό μεγαλείο και ανάβοντας πράσινο για λίγες βουτιές. Η μόνη διαφορά με τον κοινό φορολογούμενο, είναι ότι αυτός πληρώνει από τον πετσοκομμένο μισθό ή την σύνταξή του όχι μόνο τις επίσημες κατοικίες των αφεντικών της Ευρώπης αλλά ενίοτε και τα κρατικής ιδιοκτησίας πολυτελέστατα θέρετρά τους (αν δεν κάνω λάθος, στα παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας είναι ότι εμείς δεν διαθέτουμε τέτοιες πολυτέλειες, μέχρι στιγμής).

Με οικονομικές σφιξούρες όπως τώρα τελευταία, οι καθορίζοντες τις τύχες μας σκίζονται να δείξουν στο εκλογικό σώμα ότι πρώτοι (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) δίνουν τον καλό παράδειγμα διακοπών «χαμηλού» κόστους. Το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ακολουθούν:
-Ο συνονόματός μου (πρωτόκλητος) πρωθυπουργός της Λιθουανίας, κουβαλώντας ποδήλατο στη πλάτη, κλασική μουσική και μεράκι για τσάι διαφορετικής πάντα γεύσης, πέρασε μια εβδομάδα στη Λευκορωσία παρέα με τέσσερις υπουργούς (και βέβαια τη σύζυγό του).
-Η «γερμανίδα Θάτσερ», πληθωρική μας Μέρκελ, με την 900 σελίδων βιογραφία του Στάλιν στο προσκέφαλό της, διάλεξε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, κόστους 57-89 ευρώ ανά δωμάτιο (τσάμπα πράμα) σ΄ ένα χωριουδάκι έξω από το Τιρόλο, μακριά από φακούς αδιάκριτων παπαράτσι.
-Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας προτίμησε τις παραλίες στα νότια της πατρίδας του, αν και είχε προγραμματίσει επίσκεψη ακόμα πιο νότια (στη Μαρμπέγια της Ισπανίας), σε σπίτι πολυεκατομμυριούχου φίλου του. Φαίνεται ότι του χάλασε τα σχέδια η εκεί παρουσία της Μισέλ Ομπάμα με την εννιάχρονη κόρη της Σάσα.
-Ο πρώτος πολίτης της Γαλλίας, κι αυτός κατ΄ οίκον στα νότια, με πέδιλα και μάσκα οξυγόνου για υποθαλάσσιες απολαύσεις (χωρίς να αποχωρίζεται το κινητό του), αγνόησε επιδεικτικά όλες τις προσκλήσεις γνωστών του ν΄ ανέβει σε πολυτελέστατες θαλαμηγούς (κάτι που συνήθως αποφεύγουν σαν ...τον διάολο το λιβάνι, οι πολιτικοί των σκανδιναβικών χωρών).
-Για παράδειγμα, ο Σουηδός πρωθυπουργός την «έβγαλε» ηρεμώντας για λίγο στο εξοχικό της γυναίκας του στο Γκέτεμποργκ, ενώ ο Δανός ομόλογός του προτίμησε (μεταξύ των άλλων) να κάνει ποδηλατοδρομία 187 χιλιομέτρων, από τη Βρέμη στο Παρίσι, για να συγκεντρωθούν χρήματα υπέρ των ανήλικων παιδιών με καρκίνο. Καλά και άγια, αρκεί να μην επιβαρύνουν την τσέπη των συμπατριωτών τους.
-Όπως ο Σίλβιο (Μπερλουσκόνι), που στα 74 παριστάνει τον …βασιλιά του μάμπο. Μόλις και γύρισε από το μεσαιωνικό παλάτι, λίγο έξω από τη Ρώμη (καλά μαντέψατε, εκεί που οργίαζε με θηλυκές παρέες). Μέχρι πρόσφατα πλήρωνε το ενοίκιο από τη τσέπη του, αν και μόνο στην Ιταλία έχει 18 σπίτια.
-Τέλος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, ανάμεσα σε πέρδικες, ελάφια και άλλα σπάνια ζωάκια, με άπειρες φυσικές ομορφιές, ηρεμία και απόλυτη ασφάλεια (υπάρχει μόνο μια πρόσβαση στο εξοχικό ράντζο της φάρμας κοντά στο Τολέδο, μια έκταση που ανήκει στο κράτος και καλύπτει 6.864 εκτάρια-βάλτε και τέσσερα μηδενικά για να δείτε πόσα εκατομμύρια τ. μ. μιλάμε, όπου συνήθως φιλοξενούνται ξένοι ηγέτες), περνά λίγες ξεκούραστες ώρες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας. Με τόσα προβλήματα μπροστά του, τις χρειάζεται.

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010


Τραγουδώντας η υποκλοπή εγγράφων

που αποκαλύπτει το μπλογκ Wikileaks

*Λεπτομέρειες με προσωπικές αδυναμίες και ευαισθησίες

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

΄Οσο εντυπωσιακή ήταν η δημοσιοποίηση της αποκλειστικής επιτυχίας της ιστοσελίδας Wikileaks, με τις δεκάδες χιλιάδες εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, άλλο τόσο εύκολη ήταν η υποκλοπή τους από τον Αμερικανό στρατιώτη Bradley Manning. Λίγο πριν την ανάρτηση κι άλλων 15.000 σελίδων τις επόμενες μέρες (σύμφωνα με δήλωση του Αυστραλού ιδρυτή του μπλογκ, Julian Assange), οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυρίως σε αμερικανικά έντυπα για τον βίο και πολιτεία του «δράστη» προκαλούν αίσθηση και σοβαρά ερωτήματα. Τόσο για τις πολεμικές επιχειρήσεις των πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ.

Προσποιούμενος στους συναδέλφους του ότι τραγουδά επιτυχίες της αμερικανίδας εκκεντρικής τραγουδίστριας Lady Gaga (φωτογραφία), ο 22άχρονος αναλυτής πληροφοριών εκμεταλλευόμενος τα εξαιρετικά αδύνατα σημεία των μέτρων ασφαλείας “κατέβαζε” αντιγράφοντας σε CD τα χιλιάδες έγγραφα. Απλά, την ώρα που οι τριγύρω του νόμιζαν ότι ακούει από τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή το δικό του CD με μουσική της ιταλικής καταγωγής τραγουδίστριας, ο Manning αντέγραφε τα εμπιστευτικά και απόρρητα αρχεία. Γιατί σε CD; Επειδή την τελευταία τριετία το Πεντάγωνο απαγορεύει αυστηρά την χρήση USB στους κάπου 7 εκατομμύρια υπολογιστές του, φοβούμενο δυσλειτουργίες από virus.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσωπικότητα του Bradley Manning, ο οποίος γεννήθηκε σ΄ ένα μικρό χωρίο της Οκλαχόμα, με τους συμμαθητές του στο σχολείο να τον θυμούνται σαν ένα παιδί που μιλούσε με ειλικρίνεια και με φιλελεύθερες πολιτικές θέσεις. Οι φίλοι του τον θεωρούσαν αρκετά έξυπνο, ίσως για τον λόγο αυτό το 2007 το υπουργείο ΄Αμυνας τον έστειλε στη Βαγδάτη για να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και αντικατασκοπείας. Από τότε είχε άμεση πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου διαβάθμιση απόρρητου υλικού, ιδίως στη γνωστή βάρη των επιχειρήσεων Hammer στην ιρακινή έρημο. Έτσι, άρχισε το περασμένο Φθινόπωρο την συστηματική υποκλοπή των ευαίσθητων περιεχομένου εγγράφων, μεταξύ των οποίων και πολυάριθμων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το μοιραίο λάθος του Manning ήταν ότι αμέσως μετά γνώρισε τον Adrian Lamo, ένα βετεράνο πρώην “χάκερ”, τον οποίο θέλησε να ....εντυπωσιάσει λέγοντάς του ότι έχει υποκλέψει απόρρητα ντοκουμέντα και επρόκειτο να τα δημοσιοποιήσει. Ο Lamo, γνωστός και ως αμφιφυλόφιλος, ανησύχησε και τον κατέδωσε στο FBI. Από εδώ και πέρα αρχίζουν οι προσωπικές ιδιαιτερότητες του Manning, για τον οποίο δημοσιεύματα αφήνουν να εννοηθεί ότι αισθανόταν κοινωνικά περιθωριοποιημένος στον αμερικανικό στρατό, ίσως γιατί είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις. Μπορεί να υποθέσει κάποιος και το στοιχείο της εκδίκησης για τον στρατιώτη που ανακρίνεται τώρα κρατούμενος στη Βιρτζίνια, με την όλη ιστορία να ...τραβάει σε βάθος χρόνου, ίσως γιατί οι έρευνες επιβεβαιώσουν υποψίες και για άλλους εμπλεκόμενους.

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010


Η κατρακύλα ενός εκδοτικού κολοσσού

με συνολικά χρέη 4 δις 748 εκατ. ευρώ

*Η «El Pais» - της PRISA - έμεινε μόνο με το 30% των μετοχών

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ο έλεγχος και το μέλλον του μεγαλύτερου εκδοτικού κολοσσού στον ισπανόφωνο χώρο, του συγκροτήματος του μαδριλένιου επιχειρηματία Χεσούς Πολάνκο (πέθανε τον Ιούλιο του 2007) και της οικογένειάς του, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τον θάνατο του Φράνκο, απλώνοντας τα πλοκάμια κάθε μορφής επικοινωνίας και πέρα από τον Ατλαντικό με εντυπωσιακή επιτυχία και πολιτική επιρροή, πέρασε οριστικά σ΄ άλλα χέρια. Με το μπάσιμο του πιο καυτού μήνα της χρονιάς, την περασμένη εβδομάδα ο PRISA (εκδίδει μεταξύ των άλλων και την «El País») έμεινε μόνο με το 30% των μετοχών του οργανισμού. Η πλειοψηφία του 57,7% πήγε τελικά στην επενδυτική εταιρία αμερικανικών συμφερόντων Liberty Acquisition Holdings, με το υπόλοιπο 12,3% των μετοχών να παραμένει σε μικρότερους επενδυτές του χρηματιστηρίου.

«Η πτώση της οικογένειας Πολάνκο» είναι ο δισέλιδος τίτλος της έγκυρης ανταγωνιστικής εφημερίδας «El Mundο», η οποία αναφέρεται λεπτομερώς στην πορεία, στις δραστηριότητες του ισπανικού εκδοτικού κολοσσού και στην προοδευτική απώλεια των περιουσιακών του στοιχείων τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα δυσμενής κριτική γίνεται στον (γνωστό μας) διευθύνοντα σύμβουλο, Χουάν Λούις Σεμπριάν (φωτογραφία), ο οποίος είναι μη εκτελεστικό μέλος και στο διοικητικό συμβούλιο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, και μαζί με τον πρόεδρο Ιγνάσιο Πολάνκο (γιο του ιδρυτή) διαχειρίστηκαν τις τύχες του συγκροτήματος την τελευταία τριετία. Οικονομικός απολογισμός; Δυσβάσταχτα χρέη 4 δις 748 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Βλέπετε, η γενικότερη οικονομική κρίση και ιδιαίτερα οι γνωστές πολλαπλές συνέπειές της στον τομέα της επικοινωνίας έχουν προξενήσει σοβαρότατες απώλειες στην αξιοπιστία της PRISA, αναγκασμένη τώρα να δίνει αγώνες για να πείσει την χρηματοπιστωτικές αγορές ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μέχρι τώρα επιβιώνει με τις συνεχείς πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων, τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό, με την πρώτη να αντιπροσωπεύει το 75% των εσόδων και το υπόλοιπο 25% να προέρχεται από την αλλοδαπή. Τη περασμένη εβδομάδα έκλεισε οριστικά η συμφωνία για την είσοδο της Liberty, επενδυτικής εταιρίας κεφαλαίων, με αντίτιμο 660 εκατ. ευρώ και την πλειοψηφία του 57,7% των μετοχών. Μια ακόμα επί ξύλου κρεμάμενη πτώχευση είχε αποφευχθεί την τελευταία στιγμή!

Κατά την «El Mundo», ο Σεμπριάν (γνωστός στη δημοσιογραφική πιάτσα και ως «στρατηγός»), πρώην διευθυντής της «El Pais» και νυν ακαδημαϊκός , «ήταν ο ηγέτης της όλης στρατηγικής του ομίλου από το 2007 και ο κύριος υπεύθυνος για την συνεχή κατρακύλα, μέσα από μια σειρά λανθασμένων χειρισμών και αποφάσεων». Οι μετοχές του εκδοτικού συγκροτήματος έχουν χάσει το 60% της αξίας τους από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ οι τραπεζικοί όμιλοι περιμένουν την απόσβεση χρεών πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει και έντονο πολιτικό …άρωμα στην όλη ιστορία. Σύνηθες φαινόμενο, θα μου πείτε! Επειδή το σήριαλ θα έχει συνέχειες, κάποια άλλη φορά θα σας το παρουσιάσω. Θα είναι πιο επίκαιρη η μυρουδιά του σε προεκλογική περίοδο.

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Κοντά παντελονάκια για πολιτικούς,

τρεις κι εξήντα για τους υπόλοιπους

*Οι δύο όψεις των ολιγοήμερων θερινών διακοπών της κρίσης

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Τι βλέπουν τα μάτια μου και δεν το πιστεύω! Βλέπω τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των μεγάλων χωρών της ενωμένης Ευρώπης με κοντά παντελονάκια (μέχρι και την πληθωρική Μέρκελ, στο τελευταίο της ίσως καλοκαίρι στην εξουσία) να δροσίζονται στη κάψα του καλοκαιριού. Έστω για λιγότερες μέρες φέτος, θέλοντας συνάμα να δείξουν ότι οι συνέπειες της οικονομικής λιτότητας αγγίζουν κι αυτούς. Αφού ψαλίδισαν-όσο μπορούσαν μέχρι στιγμής-αποδοχές και συντάξεις, ακρίβυναν το κόστος ζωής όλων μας για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, συνεχίζουν τις αλλαγές και επιδρομές κατά δικαίων και αδίκων για να δείξουν το αυτονόητο. Ότι σε μια σωστή κοινωνία είμαστε όλοι ίσοι.

Μέχρι και οι μοναρχίες θα γευτούν τις περικοπές των θερινών διακοπών, προφανέστατα για να δώσουν το καλό παράδειγμα. Να, η δικιά μας Σοφία, νυν βασίλισσα της Ισπανίας (που θα μας έρθει στις Σπέτσες το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου με τις κόρες της Ελένα και Χριστίνα για τους γάμους του Νίκολας, γιου του αδελφού της Κωνσταντίνου, του πρώην), παραθερίζει σ΄ ένα από τα ανάκτορα στη Μαγιόρκα με την υπόλοιπη οικογένειά της, κάνοντας οικονομίες στην κρατική επιχορήγηση. Παρέα με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος έχουν καλέσει αυτή την Κυριακή σε γεύμα την πρώτη lady των Η.Π.Α., Μισέλ Ομπάμα και την εννιάχρονη κόρη της Σάσα. Θα έκαναν και μια βόλτα με την θαλαμηγό, αλλά για να γεμίσει μόνο το ρεζερβουάρ η δαπάνη ξεπερνά τις 23.000 ευρώ.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να δείτε σπατάλη! Εκεί όπου ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση πριν δύο χρόνια, η σύζυγος του πλανητάρχη με την νεότερη κόρη της και την ακολουθία της περνά από την Τετάρτη τις πενθήμερες διακοπές της στην Μαρμπέγια. Θα σας δώσω μόνο μερικά στοιχεία για την όλη επιχείρηση της επίσκεψης (που θα διαφημίσει δωρεάν την Ανδαλουσία σε παγκόσμια κλίμακα), ώστε μόνοι να κάνετε τους υπολογισμούς του κόστους για τον Αμερικανό φορολογούμενο: το Air Force 2 για την Μισέλ, ένα άλλο αεροσκάφος για την μεταφορά των κάπου δέκα αλεξίσφαιρων οχημάτων, την παρουσία 80 σωματοφυλάκων, παραμονή σε ένα από τα δέκα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου, πέρα από την δαπάνη για τα πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας εκ μέρους των Ισπανών.

Στα μέρη μας, όπου ακόμα και στην εποχή των παχιών αγελάδων ο λαός μας έλεγε το πατροπαράδοτο «η φτώχεια θέλει καλοπέραση», εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, συνταξιούχοι των τρεις κι εξήντα (360 ευρών) και ουκ ολίγοι άφραγκοι απαιτούν να γνωρίζουν ότι οι πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί δεν απολαμβάνουν αυτές τις καυτές μέρες σε βάρος του κρατικού κορβανά. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν και πρέπει να λειτουργήσουν σωστά για να το επιβεβαιώσουν. Συνάδελφοι, κυρίως σε εβδομαδιαία έντυπα, είναι ήδη στα ίχνη κάποιων golden boys που προκαλούν με τις παρέες τους το δημόσιο αίσθημα. Όσων βλέπουν όλο και περισσότερο να είναι κάτω οι μισθοί και πάνω οι τιμές. Σε λίγο θα τα διαβάσετε.