Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Οι ...απειλές του προέδρου Σαρκοζί για

συνέπειες στην σύνοδο των Βρυξελλών

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Για όσους δεν έχουν χωνέψει ή ακόμα έχουν αμφιβολίες πως στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο γαλλογερμανικός άξονας, ούτε λίγο ούτε πολύ τώρα έχουμε και φανερές απειλές για συνέπειες. Ο Σαρκοζί ήταν σαφέστατος λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής που έκλεισε χτες: “Ουδείς μπορεί να προσβάλει την Γαλλία χωρίς να υποστεί συνέπειες”. Το τόνισε στον πρόεδρο της Κομισιόν, τον γνωστό μας Μπαρόσο, στη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (που πήρε μέρος και ο Σαμαράς). Ίσως ο αρχηγός της Ν.Δ. να το πληροφορήθηκε, αφού ο παρευρισκόμενος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας το σχολίαζε ευρύτερα. Η απειλή μπορεί να ήταν για να το ενστερνιστούν οι πάντες, είχε όμως συγκεκριμένο αποδέκτη.

Την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία την προηγούμενη μέρα σε συνέντευξή της σε ανταποκριτές μεγάλων εφημερίδων στις Βρυξέλλες τα είπε έξω απ΄ τα δόντια: “Γαλλία και Γερμανία κάνουν ζημιά στην Ε.Ε. Η πρότασή τους για την θέσπιση αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, στα κρυφά από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Ανησυχώ γιατί το 2004 και 2005 οι χώρες αυτές δεν τήρησαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και τώρα αρνούνται να διευκολύνουν άλλες να ξεπεράσουν το οικονομικό πρόβλημα”. Αυτά, μόλις ένα 24ωρο πριν η πρόταση μονοπωλήσει τις εργασίες της συνόδου.

Η και πάρτ τάιμ συνάδελφος-δημοσιογράφος, που ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον Σαρκοζί αλλά και την Μέρκελ, είπε κι άλλα με την κάθε άλλο παρά διπλωματική της γλώσσα. Είχαν προηγηθεί τον περασμένο μήνα οι δηλώσεις της Ρέντινγκ για τις ομαδικές απελάσεις των τσιγγάνων από την Γαλλία, με τον Σαρκοζί να έχει εκτεθεί στο θέμα αυτό, ιδίως με τις αποκαλύψεις γαλλικών εφημερίδων για σχετικές οδηγίες της κυβέρνησής του προς τις αστυνομικές αρχές. Αυτή τη φορά δεν κρατήθηκε και σύμφωνα με δημοσιογραφικές μαρτυρίες, ο Γάλλος πρόεδρος φανερά εκνευρισμένος έπιασε τον Μπαρόζο και τα΄ ψαλε για τα καλά στην υφισταμένη του.

“Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ουδείς μπορεί να προσβάλει τη Γαλλία χωρίς να υποστεί συνέπειες. Και η επίτροπος την προσέβαλε. Ένα μέλος της Κομισιόν δεν μπορεί να αποκαλεί ανεύθυνο έναν εκλεγμένο ηγέτη. Όχι όπως αυτή που δεν έχει εκλεγεί από κανέναν. Η Ρέντινγκ προσέβαλε την Γαλλία σαν έθνος”. Μπορεί για την αντιπρόεδρο της Κομισιόν οι περισσότερες χώρες να μην είναι πρόθυμες να δέχονται εντολές από την Γαλλία και Γερμανία, αλλά τα δύο τελευταία 24ωρα στις Βρυξέλλες απέδειξαν ποιοί προστάζουν και σέρνουν το άρμα της Ε.Ε. Για τα συμφέροντά τους, φυσικά.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Οι ξένοι πήραν το ουσιαστικό μήνυμα

της συνέντευξης του πρωθυπουργού

*Σήμερα στη σύνοδο των Βρυξελλών ο εφιάλτης της οικονομίας

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα το βράδυ είχε μόνο σαν απώτερο στόχο την συσπείρωση μερικών με το δίλημμα ...αν δεν ψηφίσετε τους δικούς μας, θα ξαναμιλήσει ο λαός στις κάλπες. ΄Ενας άλλος βασικός αποδέκτης τής (χρονικά) ξαφνικής εμφάνισης του Γιώργου Παπανδρέου ήταν επίσης η σημερινή (Πέμπτη και Παρασκευή) σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Εκεί θα ξαναζωντανέψει ο εφιαλτικός πονοκέφαλος για την παραπέρα εξεύρεση λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας, κι έπρεπε να το χωνέψουν ....Ξέρετε το χάλι μας, η αποδοκιμασία της ψήφου θα είναι φυσικό επόμενο για τα μέτρα που λάβαμε, δείξτε κατανόηση, τα περί εκλογών ξανά είναι για τους ιθαγενείς.

Να γιατί μια μέρα νωρίτερα προηγήθηκε το άρθρο του στο “Βήμα της Κυριακής”, ώστε το περιεχόμενο του να φτάσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέσω των πρεσβειών τους στην Αθήνα. Το νέο χοντρό παλούκι είναι η επιμονή της Γαλλίας και Γερμανίας να αναθεωρηθεί μέσα στην επόμενη τριετία η συνθήκη της Λισαβόνας με την θέσπιση αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, όταν εμείς θα είμαστε έτοιμοι να κλατάρουμε. Να πέφτουν δηλαδή δυνατές καμπάνες στις ανυπάκουες χώρες που δεν φροντίζουν να κρατούν χαμηλά τα ελλείμματά τους, για παράδειγμα να μην έχουν δικαίωμα ψήφου ή στην χειρότερη περίπτωση (βλέπε ημετέρα) να επιβάλλεται ελεγχόμενη πτώχευση.

Το σενάριο με αντίδοτο την καραμέλα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης των χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν χτυπήσει κόκκινο, φτιάχτηκε πριν λίγες μέρες στο παραλιακό θέρετρο της γαλλικής πόλης Ντοβίλ, όπου Σαρκοζί και Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τη ζωή δύσκολη στους υπόλοιπους 25. Με εκατέρωθεν συμβιβασμούς αποφάσισαν να βάλουν στους δημοσιονομικά δυστροπούντες τα δύο πόδια σ΄ ένα παπούτσι. Αυτοί κουμαντάρουν (πήρατε χαμπάρι τις χθεσινές δηλώσεις της πληθωρικής κυρίας να τονίζει με έμφαση πως “Χωρίς Γερμανία και Γαλλία δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή ΄Ενωση”!). Θέλουν να προστατέψουν και τις τράπεζές τους, στις οποίες (δεν ξέρω τι κάνουν άλλοι) η Ελλάδα χρωστά τα μαλλιοκέφαλά της. Μιλάμε για χρέη εκατοντάδων δις ευρώ, κρατικών και ιδιωτικών.

“Η συνέντευξη και το άρθρο του πρωθυπουργού είχε κι άλλους αποδέκτες”, μου έλεγε με νόημα το πρωί τηλεφωνικώς πρώην πρέσβης μας στις Βρυξέλλες. Θυμίζοντάς μου και μια λεπτομέρεια με σημασία (επιμένοντας συνεχώς στο ότι το περιεχόμενο της συνέντευξης, όχι του άρθρου, κάθε άλλο παρά ωφελεί την εύθραυστη εικόνα της χώρας μας στα μεγάλα οικονομικά κέντρα). Ποιά; ΄Οταν το ΠΑΣΟΚ στις δόξες του έχασε τους μεγάλους δήμους της Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το βράδυ των αποτελεσμάτων ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου βγήκε και τους κούφανε όλους, δηλώνοντας πως ....νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση. Θα μου πείτε, εποχές ευημερίας! Ναι, αλλά κατά τον ΓΑΠ, το τίμημα πληρώνουμε τώρα.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Οι πραγματικοί τίτλοι της συνέντευξης

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αυτοί είναι οι πραγματικοί τίτλοι, όχι αυτοί που διαβάσατε στις εφημερίδες ή ακούσατε και είδατε στις παρουσιάσεις που έκαναν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Πέρα από το αναμενόμενο και ευκολοεξήγητο δίλημμα: ψηφίζετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές αυτούς που υποστηρίζει η κυβέρνηση ή κάνω πάλι εκλογές (που δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός), αλλά και το ...μουρλό επιχείρημα πως θα χρεοκοπήσουμε αν δεν ψηφίσουμε τον Φούφουτο και προτιμήσουμε τον Πριτσαπίδουλα (που δεν το πιστεύει κανένας ΄Ελληνας πολίτης), εγώ θα μείνω στις αλήθειες του προβλήματός μας. Σ΄ αυτά που ομολόγησε πολλές φορές με όση ειλικρίνεια μπορούσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσα από τις πραγματικά (όσο γινόταν) σκληρές ερωτήσεις των επτά συναδέλφων. Οι δικοί μου τίτλοι;
-Να τινάξουμε την πελατειακή εξάρτηση των πολιτών από το κράτος (προφανώς εννοούσε από το εκάστοτε κόμμα στην κυβέρνηση).
-Πληρώνουμε ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος (προφανώς και του δικού του κόμματος).
-Αγωνιζόμαστε για την ορθολογική λειτουργία του κράτους με μια σωστή διαχείριση
(προφανώς από δω και μπρος).
-Το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλοι πληρώνουν φόρους (προφανώς γι αυτό θα δημοσιεύει τις φορολογικές δηλώσεις του καθενός μας).
-Πρέπει να γίνουμε μια ευνομούμενη χώρα (προφανώς γιατί το ευνοούμενη κολλάει στο ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έβλεπε τον πελάτη σαν πολίτη).
-Μπορεί να μη γίνουμε Σουηδία, για να εξοικονομούμε 20 δις ευρώ τον χρόνο από τις κάθε είδους λαμογιές και απάτες, αλλά, ρε αδερφέ σύμφωνα με μια επίσημη μελέτη, μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο της Ισπανίας και να εξοικονομούμε 10 δις (προφανώς αναφέρεται στην περιβόητη περαίωση, το κουκούλωμα όσων εξαπατούν το κράτος ή δεν έχουν φορολογική συνείδηση) * Μια και ανέφερε την Ισπανία, εκεί μετά τον θάνατο του Φράγκο ανακάλυψαν την περιβόητη “μετάβαση”, δηλαδή γύρισμα σελίδας από τη δικτατορία στη δημοκρατία χωρίς ν΄ ανοίξει μύτη, άσε που κανένας δεν ήταν υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση, άρα δεν πλήρωνε.
-Είμαστε κράτος εξάρτησης και ουχί ανάπτυξης (προφανώς με την ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας).
-Βασιλεύει παντού η ανομία (προφανώς έπρεπε να φτάσουμε στην τούρλα του Σαββάτου για να ομολογηθεί).
-Είναι πάρα πολλές οι παθογένειες του κράτους (προφανώς και με την ευθύνη του κόμματός του).
Θα μπορούσα να αραδιάσω κι άλλους παρόμοιους τίτλους που αντικατοπτρίζουν το χάλι μας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Είναι αρκετά παρήγορο πως ο Γιώργος Παπανδρέου συνόψισε: “Αισθάνθηκα οργή και αγανάκτηση εκεί που φτάσαμε”. Αναφέρθηκε άπειρες φορές στη διαφθορά. Που βέβαια έχει κι αυτός το μερίδιο της ευθύνης. Ο χρόνος θα δείξει αν θα βάλουμε μυαλό όλοι μας, με πρώτους αυτούς που ψηφίζουμε.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η επιχείρηση “Hermes” στην Ελλάδα

και Ευρώπη για τους λαθρομετανάστες

*Η δεύτερη φάση κράτησε μια εβδομάδα κι έληξε χτες Παρασκευή

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η εντολή στάλθηκε από τις Βρυξέλλες, πρωτοβουλία της βελγικής προεδρίας αυτό το εξάμηνο και απευθυνόταν σ΄ όλες της χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Οι οδηγίες ήταν σαφέστατες προς τις αρχές ασφαλείας των χωρών αυτών, ακόμα κι εκείνων που δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα την συνθήκη του Σένγκεν. Σε πρώτη φάση, η επιχείρηση Hermes ζητούσε από τα αρμόδια υπουργεία Δημόσιας Τάξης και τις κατά τόπους διωκτικές αρχές να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία σχετικά με τις εισόδους την λαθρομεταναστών από άλλες χώρες, δηλαδή να χαρτογραφήσουν τα παράνομα περάσματα στην Ευρώπη και να ενημερώσουν στη συνέχεια την προεδρία.

Η δεύτερη φάση της αστυνομικής επιχείρησης κράτησε μια εβδομάδα (άρχισε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χθες, 22 Οκτωβρίου). Εδώ, οι εντολές ήταν να γίνουν το διάστημα αυτό εντατικές έρευνες των αστυνομικών αρχών για την εντόπιση λαθρομεταναστών χωρίς άδεια παραμονής στις χώρες της Ε.Ε. ΄Ενας ακόμα στόχος των ερευνών ήταν να εντοπιστούν και τα παράνομα κυκλώματα μεταφοράς ατόμων, κυρίως από χώρες της Αφρικής, Ασίας και ανατολικής Ευρώπης. Οι σχετικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σ΄ όλη την Ευρώπη και τα στοιχεία θα μελετηθούν και θα συγκριθούν με εκείνα της πρώτης φάσης της επιχείρησης Hermes.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις περιορίστηκαν μόνο στην ανακάλυψη λαθρομεταναστών που δεν έχουν παραμονή άδειας και όχι για συλλήψεις κακοποιών. Οι Βρυξέλλες δεν γνωρίζουν επακριβώς πόσοι ξένοι ζουν ή εργάζονται χωρίς άδεια στην Ε.Ε. γι αυτό και ζήτησαν τα στοιχεία αυτά, μια και τα ήδη υπάρχοντα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Την τελευταία διετία έχει κάπως μειωθεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης, πέρα από το ότι έχουν σημειωθεί και επιστροφές στις χώρες προέλευσής τους επειδή δεν βρίσκουν δουλειά.

Αν είστε παρατηρητικός ίσως να προσέξατε αστυνομικούς και άτομα με πολιτική περιβολή να κάνουν ελέγχους εγγράφων και διαβατηρίων σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς λεωφορείων και τρένων ή περισσότερο διακριτικά σε δρόμους και περιοχές όπου συχνάζουν αλλοδαποί. Μια και το embargo της ενημέρωσης έληξε (εγώ το σεβάστηκα) και ολοκληρώθηκε η επιχείρηση Hermes, μήπως το υπουργείο Δημόσια Τάξης οφείλει να ανακοινώσει κάτι; Ή θα περιμένουμε από την βελγική προεδρία να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία!

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Σαρωτικός ανασχηματισμός κυβέρνησης

και κόμματος του σοσιαλιστή Θαπατέρο

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Τα πάνω κάτω φέρνει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Θαπατέρο. Μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης που για το εκλογικό σώμα πάει από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα να κατρακυλά σ΄ όλες τις δημοσκοπήσεις. Με την διαφορά να φτάσει στις 14 μονάδες πίσω από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, και αβέβαιο το μέλλον του ίδιου του πρωθυπουργού. Αν δηλαδή θα είναι και πάλι υποψήφιος για την πρωθυπουργία μετά από ενάμιση χρόνο. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι συνθήκες διατήρησης των σοσιαλιστών στην εξουσία με την βοήθεια δύο μικρών εθνικιστικών κομμάτων (που επιτρέπουν την ψήφιση του προϋπολογισμού μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές) αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Ο ευρύτατος ανασχηματισμός δεν περιορίζεται μόνο στα υπουργικά χαρτοφυλάκια, αλλά και στο ίδιο το κόμμα με ορίζοντα ακόμα και αυτή την αλλαγή της σκυτάλης στην κορυφή. Που δεν αποκλείεται, ανάλογα με τις περιστάσεις και την φιλοδοξία του ίδιου του Θαπατέρο, να στοχεύει στην αντικατάστασή του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η ανακοίνωση των νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει σήμερα Τετάρτη σε λίγες ώρες και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα περιλαμβάνει:

*Την αντικατάσταση της πρώτης αντιπροέδρου, Βέγκα, από τον μέχρι τώρα υπουργό Εσωτερικών,Ρουμπαλκάμπα, που θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του και θα εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Είναι το πρόσωπο που φέρεται σαν φαβορί για να αντικαταστήσει τον Θαπατέρο (ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει off the record στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2004, ότι θα προτιμούσε δύο τετραετίες στο τιμόνι, αν και αργότερα συνεργάτες του δεν απέκλειαν μια ακόμα 4ετία).

*Την (ξανα)δημιουργία υπουργείου Προεδρίας με την τοποθέτηση ευρωβουλευτή, Χαουρέγκι, ο οποίος απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στο κόμμα και μαζί με τον προαναφερθέντα Ρουμπαλκάμπα θα αποτελέσουν ίσως το δίδυμο του νέου άξονα στην κομματική ιεραρχία του σοσιαλιστικού κόμματος.

*Καταργούνται δύο υπουργεία, Οικισμού και Ισότητας, που κατείχαν γυναίκες.

*Αλλάξει ο υπουργός Εξωτερικών, Μορατίνος, την θέση του οποίου θα πάρει η μέχρι τώρα υπουργός Υγείας, Τρινιδάδ Χιμένεθ.

*Συνολικά οι αλλαγές θα επηρεάσουν τουλάχιστον τα μισά από τα 16 υπουργεία, χωρίς να θιγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και υπουργεία που έχουν άμεση σχέση μ΄ αυτό (Δημοσίων ΄Εργων, κ.λ.π.).

Το βέβαιο είναι ότι ο Θαπατέρο φαίνεται να βασίζει το μέλλον του στις ικανότητες του σημερινού υπουργού Εσωτερικών, Ρουμπαλκάμπα, τον οποίο ουσιαστικά χρήζει νούμερο 2 στην κυβέρνηση, πέρα από τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ηγεσία του οργανωτικού κομματικού σχηματισμού με νέα πρόσωπα.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Εγγονός ενός πηδαλιούχου του “Ελλάς”

εκμυστηρεύεται διαφθορά στο κράτος

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Δεν θα χρειαστεί να βγει εγγονός του σημερινού επικεφαλής του Eurogroup για να μας αποκαλύψει μετά από πολλές δεκαετίες ότι ο παππούς του τού εκμυστηρεύτηκε την ομολογία ΄Ελληνα πρωθυπουργού “Κυβερνώ ένα διεφθαρμένο κράτος”. Σαν την εγγονή του ανθυποπλοίαρχου του υπερπολυτελέστατου υπερωκεάνιου “Τιτανικός”, ο οποίος της εκμυστηρεύτηκε κάποτε ότι το 1912 χάθηκαν κάπου 1517 ζωές από λάθος δικό του. Με την εξήγηση ότι υπήρχαν δύο συστήματα πλοήγησης, αντίθετα το ένα με το άλλο, δηλαδή ότι με το “όλο δεξιά στο ένα σύστημα έπρεπε να στραφεί δεξιά το πηδάλιο, ενώ με το άλλο σύστημα όλο αριστερά”. Με τον δυστυχή πηδαλιούχο να μπερδευτεί, να γυρίσει το τιμόνι στη λάθος κατεύθυνση βάσει του παλιού συστήματος και να συγκρουστεί το σκάφος με το παγόβουνο.

Η πρόφαση ότι ο παππούς δεν είπε την αλήθεια τότε, προφανώς για να μη πτωχεύσουν οι πλοιοκτήτες και πολλοί συνάδελφοί του να μείνουν χωρίς δουλειά, είναι σαν τις κωλοτούμπες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δικαιολογήσει πώς ακριβώς το είπε ο δικός μας πρωθυπουργός. Με άλλα λόγια, προφάσεις εν αμαρτίαις ... Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Βγήκε ο πηδαλιούχος του σκάφους “Ελλάς” και τόλμησε να ομολογήσει την αλήθεια για να μη πέσουμε πάνω στο παγόβουνο της πτώχευσης. Σημασία δεν έχει πώς το απέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Σημασία έχει ότι ο (οποιοσδήποτε) πρωθυπουργός παραδέχτηκε κάπως έτσι την αλήθεια. Περιφραστικά ότι έχει στα χέρια του το πηδάλιο ενός διεφθαρμένου κράτους. Διεθνώς πάμε φουλαριστοί να γίνουμε σχήμα λόγου, ξέρετε... όπως λέμε “Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου” αντί για Ιαπωνία.

Τώρα, αν το τιμόνι, στην προκειμένη περίπτωση το μνημόνιο, μας ρίξει πάνω σε ύφαλο ή περάσουμε ξυστά, αυτό θα φανεί αργότερα (κατά το αργότερα αργότερα, φανήκανε δυό κότερα). Μέχρι τότε οι επιβάτες του υπερωκεάνιου “Ελλάς” πρέπει να χωνέψουν ότι λιγοστεύουν τα ταξίδια αναψυχής, διαφορετικά η χύτρα θα εκραγεί και όποιον πάρει ο χάρος. Και για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, είμαστε αυτό που είμαστε εδώ και πολλές δεκαετίες. Απλώς δεν χορεύαμε παρέα με τους ξένους γείτονές μας. Μας άφηναν στο δικό μας ρυθμό, για να μας απομυζούν (βλέπε Γερμανία, Γαλλία και πάει λέγοντας). Καραμπινάτη οικονομική εκμετάλλευση, αφού στις τράπεζες των χωρών αυτών έχουμε φεσωθεί μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο.

Κάποιοι δεν αποκλείουν να βγει κάποτε ένα εγγονάκι των Παπανδρέου, Καραμανλή (οσονούπω προσθέστε και Μητσοτάκη) αποκαλύπτοντας κι άλλες εκμυστηρεύσεις των παππούδων τους για την διαφθορά. Πάντα η φαντασία συμβαδίζει με την επικαιρότητα, άσχετα αν εμείς δεν θα είμαστε στον μάταιο αυτό κόσμο για να την ζήσουμε. Μέχρι τότε οι υπεύθυνοι του “Ελλάς”, όπως και οι πλοιοκτήτες του “Τιτανικού”, θα έχουν σκαπουλάρει τις ευθύνες. Αλίμονο στις εκατοντάδες χιλιάδες που θα μείνουν στον ωκεανό της δυστυχίας χωρίς δουλειά. Παλεύοντας με τα κύματα μήπως και βγουν στη στεριά. Διαφθορά είναι να μη λες την αλήθεια, όπως ο πηδαλιούχος. Όχι όταν ομολογείς την αλήθεια, όπως ένας πρωθυπουργός.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010


Ένας βολεμένος λαός

είναι ηττημένος λαός

*Δεν είναι αργά για μια πολιτική και κοινωνική μεταρρύθμιση

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Είναι καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και για πολλά χρόνια διδάσκει εκτός Ελλάδας, στην Ευρώπη και Αμερική. Πριν λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση τον επιχορήγησε με 1,6 εκατ. ευρώ για να κάνει μια έρευνα-μελέτη για την “Ιστορία των συναισθημάτων στην Αρχαία Ελλάδα”. Διάβασα, δεν θυμάμαι πού, ότι βλέπει στη ξενιτιά πολλή ελληνική τηλεόραση μέσω δορυφόρου. Τον ρώτησαν γιατί, κι αυτός στα σοβαρά απάντησε:

-Για να μη με πιάνει νοσταλγία. Βλέπεις λίγο ελληνικά κανάλια και δεν θέλεις να ξανάρθεις στην Ελλάδα.

Δεν έχει καθόλου άδικο ο ΄Αγγελος Χανιώτης (φωτογραφία), γνωστός καθηγητής της Οξφόρδης και του Πρίνστον. Ρίχνεις μια ματιά σε οποιοδήποτε πρωινό τηλεοπτικό πρόγραμμα και στην κυριολεξία πλακώνεται η ψυχή σου για τον τόπο που ζούμε. Αν είσαι στην Ελλάδα, θέλεις να δραπετεύσεις. Η διαφορά μου με τον καθηγητή είναι ότι εγώ δεν βλέπω καθόλου, μα καθόλου, ελληνική τηλεόραση όταν είμαι στο εξωτερικό για να νοσταλγώ όλο και περισσότερο την πατρίδα μας. Και βέβαια, κανένας δεν χρειάζεσαι επιχορήγηση από την Ε.Ε. για να μελετήσει τα συναισθήματα στη σύγχρονη Ελλάδα! Οι περισσότεροι αναπαύονται στα ένδοξά μας ...αρχαία μεγαλεία και δεν θέλουν ή δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν την τωρινή πραγματικότητα. Η διεθνής οικονομική συγκυρία έφερε στην επιφάνεια τι σαθρό κράτος είμαστε, έτοιμο να καταρρεύσει.

Τις πιο επώδυνες επιπτώσεις θα τις αισθανθούμε στο πετσί μας, κυρίως την επόμενη πενταετία. Με δυσβάσταχτο εξωτερικό χρέος και καλπάζουσα ανεργία (να δείτε που σύντομα θα φτάσουμε και επίσημα το 20% της Ισπανίας, γιατί με τις στατιστικές αλχημείες ίσως και να το έχουμε ήδη ξεπεράσει). Βάλτε κάτω τα νούμερα του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς και θα τρίβετε τα μάτια σας. Θα χρειαστούμε δάνεια πολλών δις ευρώ για να γίνουν πληρωμές ώστε να αποφευχθεί κοινωνική αναταραχή. Μήπως η σωτηρία μας είναι να επενδύσουμε για πάντα στις φυσικές μας ομορφιές, με το πολύτιμο αβαντάζ της πολιτιστικής κληρονομιάς και τα κάλλη των ονειρεμένων νησιών μας; Ν΄ ανάψουμε πράσινο φως σε ξένους επενδυτές: Κινέζους, εμίρηδες μέχρι και φακίρηδες, ίσως έτσι καρποφορήσει και το σενάριο ...“Ομόλογα αποδήμων” (άλλο και τούτο!).

Η φράση ...΄Ενας βολεμένος λαός είναι ηττημένος λαός (ανήκει σε κάποιον που δεν συγκράτησα το όνομά του), τα λέει όλα. Ποτέ δεν είναι αργά για μια πολιτική και κοινωνική μεταρρύθμιση, έστω λίγο πριν από το τελευταίο σκαλοπάτι του γκρεμού.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Δημοσιογράφος ανακηρύχτηκε ΄Αγιος

*Του αναγνώρισε η εκκλησία ως θαύμα θεραπεία ενός μωρού

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

...Μετά των αγίων ανάπαυσον Χριστέ την ψυχήν του δούλου σου... Η ευχή αυτή θα συνοδεύσει κι εμάς κάποτε, αλλά αυτή τη φορά η ψυχή του δούλου του Θεού ανήκει σε ένα συνάδελφο δημοσιογράφο που ανακηρύχτηκε πρόσφατα Άγιος από τον εκπρόσωπο του Χριστού, τον Πάπα Βενέδικτο (τον τωρινό). Σε μια εποχή που ομολογουμένως η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του επαγγέλματος (κάποτε λειτουργήματος) αμφισβητείται από το αναγνωστικό κοινό, όπως και να το κάνουμε είναι είδηση. Συνάμα κι έκπληξη, αφού είναι η πρώτη φορά που αγιοποιείται από την εκκλησία επαγγελματίας από την συντεχνία μας (που ΄σαι άτυχε σύντεκνε να το διαβάσεις και να στριφογυρίζεις εκεί που αναπαύεσαι στον δικό σου Παρθενώνα, στο Καστέλι Κισσάμου! Εσύ δεν έλεγες ότι ο καλύτερος από το σινάφι μας έχει σκοτώσει την μάνα του;).

Η μεταθανάτια ανακήρυξη σε άγιο από την καθολική εκκλησία (δεν πιστεύω να πήγε το μυαλό σας στη δική μας ορθόδοξη!) έγινε στο πρόσωπο του Ισπανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Manuel Lozano Garrido ή καλύτερα πιο γνωστού εκεί με το όνομα Lolo. Στους απέραντους ελαιώνες της περιοχής Χαέν, στην Ανδαλουσία και συγκεκριμένα στην πόλη Λινάρες συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 20.000 πιστοί και εκατοντάδες αξιωματούχοι της καθολικής πίστης, από αρχιεπισκόπους, επισκόπους και φυσικά ιερείς. Με τον ειδικό απεσταλμένο του Πάπα Βενέδικτου να διαβάζει την απόφαση αγιοποίησης του Λόλο (καμιά σχέση με τον συνονόματο και συμπαθέστατο γραφικό χαρακτήρα της ωραίας Ακράτας), το δε μέγα πλήθος των παρευρισκομένων πιστών να καταχειροκροτεί με εμφανέστατη συγκίνηση.

Ο συνάδελφος εργάστηκε πολλά χρόνια, όσο το επέτρεψε η υγεία του, σε διάφορα έντυπα όπως Ya, Telva, Vida Nueva, στο πρακτορείο Prensa Nueva και έγραψε μια σειρά βιβλίων. Γεννήθηκε το 1920 και μετακόμισε στον επουράνιο παράδεισο τον Νοέμβριο του 1971. Στην επίγεια ζωή του, μόλις σε ηλικία 22 ετών, υπέφερε από σοβαρότατη γενική παράλυση και πολλά χρόνια τα πέρασε στην αναπηρική καρέκλα. Παρά τους φρικτούς πόνους και την γενική ατροφία του, λίγο πριν μας αφήσει ολοκλήρωσε δύο ενδιαφέροντα γραπτά κείμενα. Αποτελούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του Λόλο, που ίσως θα πρέπει να μεταφραστούν για να διαβαστούν από τις νεότερες γενιές του επαγγέλματος. Είναι:

*Ο δεκάλογος του δημοσιογράφου, και Μια ευχή για τους δημοσιογράφους.

Η αναγνώριση από την εκκλησία του θαύματος της θεραπείας ενός μωρού, έδωσε στο συνάδελφο τον τίτλο του Αγίου (στη παραπάνω φωτογραφία σε νεανική ηλικία).

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Φτου κι από την αρχή! Σήμερα οι νέες

εξαγγελίες για τον Απόδημο Ελληνισμό

*Στη Θεσσαλονίκη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Με την συμπλήρωση ενός χρόνου στην εξουσία, η κυβέρνηση θυμήθηκε και το πολύτιμο κεφάλαιο των εκατομμυρίων αδελφών μας. Αυτών της διασποράς. Της άλλης Ελλάδας έξω από τα εθνικά μας σύνορα. Κάλλιο αργά, παρά ...Να το δούμε και να μη το πιστεύουμε, γιατί τα ίδια και τα ίδια τα έχουμε ακούσει πολλές φορές τα τελευταία 35 χρόνια! Σήμερα Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ο νέος αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, θα κάνει τις σχετικές εξαγγελίες στην συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στον έμπειρο συνάδελφο Κώστα Νικολόπουλο (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Μελβούρνης “Νέος Κόσμος”), ο πρώην Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού (παιδί κι αυτό της διασποράς μέχρι πριν 30 χρόνια, με πρότερη αυστραλέζικη πολιτική εμπειρία), δίνει μια καλή γεύση αυτών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Να φέρει τα πάνω κάτω στον απόδημο ελληνισμό, με πρωταρχικό στόχο τις νέες γενιές των συμπατριωτών μας στη ξενιτιά. Θα μιλήσει για:

*Πλήρη αναδόμηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με αναστολή της Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ και των διαφόρων περιφερειακών συνάξεων λόγω του ότι το ταμείο είμαι μείον και αυτού του είδους οι συνελεύσεις είναι δαπανηρές.

*Αναβάθμιση της Γ.Γ.Α.Ε. λόγω ανεπάρκειας, αλλοπρόσαλλης πολιτικής και λανθασμένης στόχευσης. Ο κύκλος που άνοιξε το 1981 κλείνει και ανοίγει νέος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

*Διεύρυνση των προγραμμάτων φιλοξενίας ελληνοπαίδων, αλλά για φέτος ακυρώθηκαν όλες οι επισκέψεις (σωστά μαντέψατε τον λόγο).

*Στήριξη της ελληνομάθειας των ελληνοπαίδων μέσω του υπουργείου Παιδείας, το οποίο όμως προσανατολίζεται στο κλείσιμο πολλών Γραφείων Συμβούλων Εκπαίδευσης. Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με την απόσπαση εκπαιδευτικών στα κέντρα του ελληνισμού. Επίσης, δημιουργία νέων διαύλων επικοινωνίας του εθνικού κέντρου με τους νέους της διασποράς.

Στην συνέντευξή του στον “Νέο Κόσμο” δεν ξέχασε να αναφερθεί στο ...τροπάριο για την ψήφο αυτών που ζουν στο εξωτερικό, όπως και στην έκδοση ενός “Ομολόγου των αποδήμων” για να ....επενδύσουν στη χώρα των προγόνων τους.

Υ.Γ.:Ο χρόνος θα κρίνει τα έργα του νέου υφυπουργού. Είναι γνωστό ότι τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών (κυρίως με τις μέχρι τώρα εξωθεσμικές του δραστηριότητες) όσο και στον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος έχει δημιουργήσει αντιπάθειες με το αλαζονικό του ύφος, ενίοτε συνοδευόμενο με ...πούρο πολυτελείας. Κάποιος θα πρέπει να του ξαναθυμίσει πως όσο υψηλά και να είναι η φιλία στην πολιτική, όταν προκαλεί ζημιά στην εικόνα αυτού που τον εμπιστεύτηκε κάποτε θα πληρώσει το τίμημα.

Οι συνδικαλιστές δεν δουλεύουν ποτέ,

ασχολούνται μόνο με τον συνδικαλισμό

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Εκτιμήσεις για όλα τα γούστα. Μεταφράζεται σε γενική απεργία-γενική αποτυχία. Είναι το μήνυμα της προχθεσινής διαμαρτυρίας των εργατικών συνδικάτων της Ισπανίας ενάντια στα οικονομικά μέτρα λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και στις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία της χώρας. Μιας κυβέρνησης, υποτίθεται με την ίδια πολιτική ιδεολογία της δικιάς μας. Η πρώτη γενική απεργία τα τελευταία οκτώ χρόνια στην ιβηρική χερσόνησο ανέδειξε, με την βοήθεια της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ρόλο πολλών χιλιάδων συνδικαλιστών. Των εργατοπατέρων με συντεχνιακή νοοτροπία, αλλά και προνόμια, που οδηγούνται όλο και περισσότερο σε απομόνωση.

Το θέμα αφορά κι εμάς. Όπως και να το κάνουμε, ξεχωρίζουμε μέσα στο γενικότερο πανευρωπαϊκό κλίμα διαμαρτυριών κατά της λιτότητας. Τα βασικά αίτια της οικονομικής κρίσης μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά οι συνταγές για την θεραπεία της είναι περίπου οι ίδιες. Ο γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, John Monks, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα επέβαλε τα πλέον αυστηρά μέτρα λιτότητας, με δεύτερη την Ισπανία. Ακολουθούν Πορτογαλία και Ιρλανδία, όπου τις τελευταίες ημέρες οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι. Το μήνυμα έστειλαν οι συντονισμένες διαμαρτυρίες εργατικών συνδικάτων πολλών ευρωπαϊκών χωρών στις Βρυξέλλες.

Συνδικάτων, ο ρόλος των οποίων αμφισβητείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους ακριβώς στην πιο δύσκολη περίοδο για όλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισπανία, όπου η έβδομη γενική απεργία τα τελευταία 35 χρόνια (από τον θάνατο του Φράνκο) σημείωσε την μεγαλύτερη αποτυχία από πλευράς συμμετοχής. Τα νούμερα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, με τα εργατικά συνδικάτα να μιλούν για επιτυχία συμμετοχής 70-75%, την δε κυβέρνηση να μειώνει το ποσοστό σε 20-25%. Η αντικειμενική αλήθεια είναι πως η απεργία έγινε αισθητή μόνο στα βιομηχανικά συγκροτήματα, τις υπεραστικές συγκοινωνίες, στα αεροδρόμια και σε ορισμένα καταστήματα, όπου κυριάρχησε ο φόβος επεισοδίων και αντιποίνων. Παρ΄ όλα αυτά υπήρξαν 50 τραυματίες, 100 συλλήψεις και εκτεταμένες καταστροφές από αναρχικούς στη Βαρκελώνη (φωτογραφία).

΄Ομως, ο κόσμος έμαθε ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συνδικαλιστές που είναι ελεύθεροι υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνονται χωρίς να πηγαίνουν ποτέ να δουλέψουν, καλυπτόμενοι από την κατά περίπτωση νομοθεσία που προβλέπει ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς μπορεί να ασχολείται μόνο με συνδικαλιστικά θέματα. Πόσοι ακριβώς είναι αυτοί; Η σοσιαλιστική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, με την συντηρητική αντιπολίτευση να την κατηγορεί για ...απόρρητο μυστικό. Τελικά έγινε γνωστό ότι στο δήμο της Μαδρίτης κάπου 3.500 εργαζόμενοι πληρώνονται για να ασχολούνται με τα συνδικαλιστικά, ενώ σε κάποιες κυβερνητικές υπηρεσίας σε κάθε 75 δημόσιους υπαλλήλους αντιστοιχεί ένα συνδικαλιστής. Είπατε τίποτα!