Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Το Κυπριακό στην αυριανή συνάντηση
Ομπάμα - Θαπατέρο στον Λευκό Οίκο

*΄Εντονη κινητικότητα τους επόμενους μήνες

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Σε νέα τροχιά μπαίνει η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου. Η πρωτοβουλία, μεταξύ των άλλων διπλωματικών ενεργειών, ανήκει στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης από την Ισπανία το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, η οποία έχει αναπτύξει ένα έντονο κύκλο διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Τα αμέσως επόμενα βήματα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Θαπατέρο, με τον τελευταίο να διατηρεί στενές επαφές με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου, θα είναι προς την κατεύθυνση να μορφοποιηθεί μια ευρωπαϊκή λύση για ενιαία Κύπρο. Για το λόγο αυτό:

-Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα ενημερώσει την αμερικανική πλευρά στα πλαίσια της επίσημης συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που θα γίνει αύριο (Τρίτη) στον Λευκό Οίκο, όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να μνημονεύσει το άλυτο πρόβλημα της Κύπρου, σε απ΄ ευθείας συνάρτηση με την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. Εδώ θα πρέπει να επισημανθούν οι μακροχρόνιες άριστες σχέσεις Θαπατέρο-Ερντογάν, αλλά και οι ακόμα καλύτερες διασυνδέσεις και γνώσεις του Ισπανού ΥΠΕΞ, Μιγκέλ ΄Ανχελ Μορατίνος, με την κυπριακή πλευρά.

Αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Ομπάμα, ο Θαπατέρο έχει δρομολογήσει να επισκεφθεί την Συρία, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ λίγο πριν τις αρχές του καλοκαιριού πήγε στην Λευκωσία για να ενημερωθεί λεπτομερώς από την κυπριακή κυβέρνηση ο Ισπανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ε.Ε., ο Ντιέγο Λόπεθ Γκαρρίδο.
Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει η ισπανική κυβέρνηση, μια από τις βασικές προτεραιότητες κατά την εξάμηνη προεδρία της στην Ε.Ε. θα είναι η προώθηση με κάθε τρόπο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Αλλά και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ισπανία, κατά πάσα πιθανότητα τον προσεχή Απρίλιο (στη σύνοδο Ε.Ε.-Η.Π.Α), όσο και η διάσκεψη των Μεσογειακών χωρών στη Βαρκελώνη, θα είναι μια ακόμα καλή ευκαιρία να τονιστεί η ανάγκη για μια οριστική διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία από διπλωματικούς παρατηρητές για μια τελική ρύθμιση στη Μεγαλόνησο, η οποία δεν αποκλείεται να υλοποιηθεί πριν από το τέλος του προσεχούς καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου