Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Πρωτοφανής επίθεση της El Pais στον σοσιαλισμό

"Στον κατήφορο" και στο "βάραθρο
αν δεν αλλάξει αμέσως την πολιτική"

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αίσθηση προκαλεί το σημερινό (16.9.09) κύριο άρθρο της έγκυρης ισπανικής El Pais, με τίτλο “Στον κατήφορο”, παράλληλα με το βασικό πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας, που αναφέρεται σε δηλώσεις του τρίτου αντιπροέδρου της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζαπατέρο. Η πρωτοφανής κριτική κατά της κυβέρνησης από τον εκδοτικό κολοσσό PRISA, στον οποίο ανήκει η εφημερίδα και ουσιαστικά διευθύνει ο Χουάν Λούις Σεμπριάν, που είναι και μέλος του Δ.Σ. στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, ήταν σχεδόν αναμενόμενη μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να απελευθερώσει την επίγεια συνδρομητική τηλεόραση, με αποτέλεσμα να σπάσει το ουσιαστικό μονοπώλιο του ισπανικού εκδοτικού συγκροτήματος.

*Το τελευταίο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού El Siglo (νούμερο 846), το οποίο απηχεί τις θέσεις του Ισπανικού Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αφιερώνει την πρώτη σελίδα του σε φωτογραφία του Σεμπριάν να κουνάει το δάκτυλο στον πρωθυπουργό Ζαπατέρο, με τίτλο “Σεμπριάν κατά Θαπατέρο” και υπότιτλο “Τον κατηγορεί ότι πλευρίζει τον αντίπαλό του”. Είναι ένα 5ντασέλιδο ρεπορτάζ, όπου αναφέρεται η διαμάχη του εκδοτικού συγκροτήματος PRISA με την σοσιαλιστική κυβέρνηση, την οποία μέχρι πρόσφατα υποστήριζε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην σταδιοδρομία του διευθύνοντος συμβούλου Χουάν Λουίς Σεμπριάν, τον οποίο χαρακτηρίζει “στρατηγό”, μια και υπήρξε ο πρώτος διευθυντής της εφημερίδας El Pais και είναι ο έμπιστος του προέδρου του συγκροτήματος, του Ιγνάσιο Πολάνκο.

Αλλά ας δούμε τα κύρια σημεία του κύριου άρθρου της El Pais, που έχει εντυπωσιάσει ακόμα και τους φανατικούς υποστηρικτές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, με την συντηρητική αντιπολίτευση να τρίβει τα χέρια της και να φτάνει να λέει “Ψωμί σήμερα, πείνα αύριο”. Λοιπόν:

-Ο Θαπατέρο περνά τις πιο δύσκολες στιγμές στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ενεργεί χωρίς προγραμματισμό και με ελαφρότητα μπροστά στην οικονομική κρίση.
-Είναι εμφανής η δυσαρέσκεια ακόμα και μέσα στις τάξεις του κόμματος. Τρεις βουλευτές, που πρόσφατα διετέλεσαν υπουργοί, εγκατέλειψαν τα βουλευτικά έδρανα παραιτούμενοι το τελευταίο 15νθήμερο, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι.
-Αν θέλει να σταματήσει τον κατήφορο και να κρατηθεί στην εξουσία, θα πρέπει να βάλει σε σωστά θεμέλια την οικονομία της χώρα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η πορεία στο βάραθρο. Είναι επιτακτική η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

Υ.Γ. Μήπως είναι ένα καμπανάκι και για άλλους, τώρα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο; Λέω!

-Οι ισπανόφωνοι μπορούν να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.elpais.com/articulo/opinion/pendiente/elpepuopi/20090916elpepuopi_1/Tes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου