Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ο “στρατηγός” της El Pais-μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΛ-
ζήτησε από τον Θαπατέρο να γίνει υφυπουργός Τύπου

-Η απάντηση; “Δεν θα μου κάνει την κυβέρνηση ο PRISA”

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Νέες αποκαλύψεις στην πρωτόγνωρη επίθεση-στροφή του ισπανικού εκδοτικού συγκροτήματος PRISA κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Θαπατέρο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, αμέσως μετά την τυπική επικύρωση και από τη Βουλή (την περασμένη Πέμπτη) του νόμου για την απελευθέρωση της επίγειας συνδρομητικής τηλεόρασης, με άμεση συνέπεια να σπάσει το 20ετές μονοπώλιο της μετάδοσης ποδοσφαιρικών συναντήσεων από την επιχείρηση που εκδίδει και την έγκυρη εφημερίδα El Pais. Ακόμα και ξένα έντυπα, όπως The New York Times, αποδίδουν το “περίεργο σπάσιμο” στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερη την τηλεοπτική αγορά, κάτι που ζημιώνει αισθητά τα οικονομικά συμφέροντα του φιλικά (μέχρι πρόσφατα) προσκείμενου προς αυτή εκδοτικού κολοσσού.

Δισέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Publico (την Κυριακή που μας πέρασε), με τίτλο “Πολιορκία και βομβαρδισμός του συγκροτήματος PRISA στην κυβέρνηση”, εστιάζεται στο ρόλο που παίζει ο νυν διευθύνων σύμβουλος και πρώην πρώτος διευθυντής της El Pais, ο Χουάν Λουίς Σεμπριάν, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ο κ. Σεμπριάν, γνωστός στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα και στους δημοσιογραφικούς κύκλους ως “στρατηγός”, είναι ο απόλυτα έμπιστος άνθρωπος του προέδρου του συγκροτήματος, του Ιγνάσιο Πολάνκο, ιδίως μετά τον θάνατο του πατέρα του τελευταίου, του Χεσούς Πολάνκο. Ο εκλιπών ήταν ο ιδρυτής του ισπανικού συγκροτήματος, ενός εκδοτικού ομίλου που πρωτοστατεί στον ισπανόφωνο χώρο σ΄ όλα τα διαμερίσματα του κόσμου, με φιλικές σχέσεις και διασυνδέσεις με τις κυβερνήσεις του χαρισματικού Φελίπε Γκονζάλεθ, αλλά και αργότερα με τον Θαπατέρο, μέχρι την ημέρα που πέθανε (τον Ιούλιο του 2007).

Σύμφωνα με την Publico, η οποία πρέπει να επισημανθεί ότι συμμετέχει στη νέα ανταγωνιστική εταιρεία που μεταδίδει ποδοσφαιρικούς αγώνες από την τηλεόραση και σαφώς υποστηρίζει από την πρώτη μέρα της προ δύο ετών κυκλοφορίας της την κυβέρνηση των σοσιαλιστών, ο κ. Σεμπριάν:

*Πρότεινε δύο φορές στον Θαπατέρο να τον κάνει υφυπουργό Τύπου (στα ισπανικά ο τίτλος είναι Secretario de Estado de Comunicación), αλλά ο πρωθυπουργός σχολίασε στο φιλικό του περιβάλλον ότι “Δεν θα μου φτιάξει την κυβέρνηση ο PRISA”. Οι δύο προτάσεις του κ. Σεμπριάν έγιναν μέσω άλλων προσώπων.
Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την πρώτη εκλογή του ως πρωθυπουργός το 2004, ο Θαπατέρο έβαλε ως υφυπουργό Τύπου εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, τον πρώην γνωστό δημοσιογράφο της El Pais, τον Μιγκέλ Μπαρόσο, που αργότερα παραιτήθηκε και παντρεύτηκε την νυν υπουργό ΄Αμυνας, την Κάρμε Τσακόν. Για να δέσει η “σούπα”, λέγεται ότι ο Μπαρόσο ευνόησε την δημιουργία ανταγωνιστικού προς τον PRISA τηλεοπτικού σταθμού, όπως δείχνουν δημοσιεύματα που αναγκάστηκε να διαψεύσει η El Pais μόνο μετά από δικαστικές αποφάσεις υπέρ του Μπαρόσο.

Τέλος, η Publico αναφέρει λεπτομέρειες για τις φιλικές διασυνδέσεις του εκδοτικού συγκροτήματος του κ. Σεμπριάν με τις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονζάλες, τις “προσεγγίσεις” της El Pais με τις μετέπειτα συντηρητικές κυβερνήσεις του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, την ημέρα που ο Θαπατέρο γευμάτισε με τον Ιγνάσιο Πολάνκο και αγνόησε επιδεικτικά τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο. ΄Οπως κι άλλα πολλά και ωραία που δείχνουν - και βέβαια θυμίζουν - ότι έχουν γνώση οι φύλακες στη δικιά μας δοξασμένη Ελλάδα, όπου είναι πασίγνωστες οι κάθε είδους πολιτικό-εκδοτικές διαπλοκές.

*Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του Χουάν Λουίς Σεμπριάν στη συνέντευξη του οργανώνεται προς τιμή του,την προσεχή Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί,στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο της Μαδρίτης. Θα είναι ένα ενημερωτικό πρωινό με πλούσιο δημοσιογραφικό-πολιτικό μενού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου