Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Σε …κοτέτσι έχουν μετατρέψει
την Αγιά Σοφιά οι γείτονές μας

-Τι δεν θα δει σήμερα ο Ομπάμα

Αποκλειστικό: Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αυτό που δεν θα μπορέσει να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισκεπτόμενος σήμερα Τρίτη τον πρώην καθεδρικό ναό της Ορθοδοξίας μας, την Αγιά Σοφιά, είναι ότι οι γείτονές μας την έχουν μετατρέψει όχι μόνο σε …κοτέτσι αλλά περίπου και σε …στάβλο. Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρωθυπουργό, δεν θα τον αφήσουν να δει αυτό που κάθε απλός επισκέπτης βλέπει και φωτογραφίζει ελεύθερα, αφού λογικό είναι να έχουν πάρει τα μέτρα τους και να του δείξουν μόνο αυτά που θέλουν οι ίδιοι.

Βρέθηκα για ένα τετραήμερο στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, αυτό το σταυροδρόμι της ιστορίας, κάποτε βασιλεύουσα και για πολλούς την πόλη του μέλλοντος. Μου άφησε καλές εντυπώσεις, άσε που μερικά νέα δικά μας παιδιά που συνάντησα και σπουδάζουν την τουρκική γλώσσα μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την μεγαλούπολη στις όχθες της Ευρώπης και της Ασίας, μένοντας σε μια μαγευτική άκρη του Βοσπόρου, το Νιχώρι. Πρώτη μου επίσκεψη ήταν φυσικά στην Αγιά Σοφιά, όπου τα μέτρα ασφαλείας στον περίγυρο, στην είσοδο και μέσα στο σημερινό μουσείο ήταν δρακόντεια.

Διαπιστώνεις αμέσως το γιατί είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Επιβλητική η παρουσία της , ακριβώς απέναντι από το Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί ή Μπλε Τέμενος (θα πάει κι εκεί ο πλανητάρχης). Η μετατροπή της σε τέμενος το 1453 και σε μουσείο το 1934, με τους μιναρέδες, τις στρογγυλές πινακίδες με αραβικές επιγραφές, σιδερένια στηρίγματα με κρεμασμένα οθωμανικά καντήλια και μια ατέλειωτη παραμόρφωση της πραγματικής ιστορίας, σε κάνουν να αγανακτείς. Θυμώνεις βλέποντας αυτό το ανεκτίμητο κειμήλιο της θρησκείας μας να έχει σχεδόν μετατραπεί σε …στάβλο.

Τράβηξα φωτογραφίες με γάτες να κυκλοφορούν μέσα στην Αγία Σοφία, με τους φύλακες να αδιαφορούν. Τα περιστέρια να πετούν τριγύρω σου, ιδίως στο επάνω διάζωμα. Να κουρνιάζουν στα σιδερένια παλούκια που έχουν προστεθεί για να κρεμαστούν τα μουσουλμανικά καντήλια. Να λερώνουν τους τοίχους με τις όσες αγιογραφίες έχουν απομείνει, τα πεζούλια και το δάπεδο. Λέγεται πως για τους μουσουλμάνους τα περιστέρια συμβολίζουν την ειρήνη, γι αυτό και δεν τα διώχνουν οι γείτονές μας. Κανονικό …κοτέτσι.

1 σχόλιο:

  1. Εχετε δυστυχώς απόλυτο δίκιο. Οσοι επσικεπτόμαστε την Πόλη, το διαπιστώνουμε συνεχώς. Τα έχω πει και στο δικό μου μπλογκ:
    http://eistinpolin.wordpress.com/2008/07/11/freeaghiasophia/

    Με την άδειά σας θα αναπαράγω την ανάρτησή σας με αναφορά στην πηγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή