Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Συναγερμός στο ελληνικό ΥΠΕΞ
για την αναβάθμιση της Τουρκίας

-Απειλές προς την Δύση του προέδρου Γκιούλ

Αποκλειστικό:Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Γενικός συναγερμός έχει σημάνει από την περασμένη Τρίτη στη Βασιλίσσης Σοφίας. Στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών φτάνουν σωρηδόν οι απόρρητες και εμπιστευτικές εκθέσεις με τις εκτιμήσεις των πρεσβειών μας ανά την υφήλιο για την αλματώδη αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα και ιδίως στη γύρω περιοχή μας, με αφορμή την εκεί εντυπωσιακή επίσκεψη Ομπάμα. Οι διπλωμάτες μας δεν ξέρουν τί να πράξουν, βλέποντας την πολιτική τους ηγεσία να …σφυρίζει αδιάφορα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα. Ευτυχώς που οι αναφορές κοινοποιούνται και στον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, έτσι για να έχουν πλήρη γνώση και οι φύλακες του Μαξίμου. ΄Ασε που τα λεγόμενα και Γραφεία Τύπου των διπλωματικών μας αντιπροσωπειών έχουν …ξεσκιστεί να μεταφράζουν τα ευνοϊκά δημοσιεύματα και σχόλια των διεθνών ΜΜΕ για τους γείτονές μας.

΄Εχει πάρει τόσο ψηλά τον αμανέ ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, που σε πρωτοσέλιδη (βασικό θέμα ,παρακαλώ) συνέντευξή του στους Financial Times την περασμένη Πέμπτη (Μεγάλη, για τους καθολικούς), προειδοποιεί ότι «η Δύση θα αντιμετωπίσει σοβαρότατους κινδύνους σε περίπτωση που αμφισβητηθούν οι τελευταίες επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του». Πρόκειται για, μεταξύ των άλλων, μια έμμεση αναφορά στις αντιδράσεις της Γαλλίας και Γερμανίας να αντιταχθούν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αν και η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτές οι δύο χώρες «παίζουν πολιτικά παιχνίδια».

Ο Γκιούλ δεν κρύβει την αγανάκτησή του για «τα εμπόδια που βάζει στον δρόμο της Τουρκίας η Ελληνο-Κυπριακή πλευρά και μερικοί άλλοι», επισημαίνοντας ότι «η χώρα του επιμένει στην σοβαρότητα των διαπραγματεύσεων για να μπει ένα τέλος στη διαίρεση της Κύπρου». ΄Οσο για την επίσκεψη του πλανητάρχη, τονίζει ότι «αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε ξένη χώρα, σε επίπεδο διμερών σχέσεων, και το γεγονός πως επέλεξε το τουρκικό κοινοβούλιο για να απευθυνθεί στον κόσμο του Ισλάμ, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα».

Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε καν διπλωμάτης για να καταλάβεις ότι οι χειρισμοί του νέου προέδρου των ΗΠΑ, να απλώσει δηλαδή ένα χέρι φιλίας και συνεργασίας στον μουσουλμανικό κόσμο, μέχρι τις λεπτομέρειες του χειροφιλήματος μετά υποκλίσεως στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και την μακροσκελή αφιέρωση στο βιβλίο επισκέψεων στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, δημιουργούν ένα νέο κεφάλαιο και για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, αφού δεν μπορεί να παραμείνει απλός θεατής των γεγονότων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου