Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010


Διγλωσσία των 27 ηγετών για λιγότερη

Ευρώπη αλλά περισσότερο εθνικισμό

*Αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των Ρομά που αφορά και εμάς

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αυτή κι αν δεν είναι διγλωσσία! Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 άλλα λένε στο εσωτερικό κι άλλα στην έδρα της Ενωμένης Ευρώπης. Είναι αυτό που λέμε “για εσωτερική κατανάλωση” στην πρώτη περίπτωση, ενώ στη δεύτερη για να μη στενοχωρήσουν στους ισχυρούς, κρατώντας τις ισορροπίες των συμφερόντων τους. Αυτό ακριβώς έγινε στην τελευταία συνάντησή τους, την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με αφορμή την απαράδεκτη και παράνομη από κάθε πλευρά ομαδική απέλαση στη Ρουμανία και Βουλγαρία πολιτών μιας εθνοτικής ομάδας. Αυτής των Ρομά, από την Γαλλία. Με την συντριπτική πλειοψηφία των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ε.Ε. να μη καταδικάζει την ρατσιστική ενέργεια του Σαρκοζί.

Οι πιο έγκυρες εφημερίδες της Ευρώπης (Financial Times, The Guardian, La Republica, El Pais, Francfurten Allgemeine Zeitung, Corriere della Sera, κ. ά.) μιλούσαν για “Περισσότερο εθνικισμό και λιγότερη Ευρώπη” αμέσως μετά την έντονη διαμάχη της γαλλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν. Κανένα από τα έντυπα αυτά δεν υποστήριξε τον Γάλλο πρόεδρο. Απλούστατα, γιατί η οδηγία της γαλλικής κυβέρνησης, μέσω των αστυνομικών αρχών του υπουργείου Εσωτερικών, με ημερομηνία 5 Αυγούστου, ήταν ξεκάθαρη: “Ομαδικό διώξιμο των τσιγγάνων στις χώρες προέλευσής τους”, σύμφωνα με την αποκάλυψη του ίδιου του εγγράφου από γαλλική εφημερίδα. Κάτι που επιμελώς απέκρυψε ο Σαρκοζί.

Κατάφερε, όμως, να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ του. Τον βοήθησε η σκληρή φρασεολογία της αρμόδιας επιτρόπου, της Βίβιαν Ρέντινγκ (φωτογραφία), που έκανε χρήση και της ... δημοσιογραφικής της ιδιότητας, με τίτλους όπως “ώς εδώ και μη παρέκει”, αφήνοντας και υπονοούμενα παραλληλισμού με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς βέβαια να αναφερθεί στη Γερμανία ή στα ...γεμάτα τρένα. Για να ζητήσει αργότερα συγνώμη, αν και είχε δίκιο. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (ιδιαίτερα ο πρόλογος της συνθήκης της Λισαβόνας) απαγορεύει ...δια ροπάλου σε οποιοδήποτε δημοκρατικό καθεστώς την ομαδική απέλαση σε άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. πολιτών της ίδιας εθνοτικής ομάδας! Επιτρέπεται μόνο-και όλες οι χώρες το κάνουν κάθε μέρα-η απέλαση ατόμων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η συνέχεια δίνεται από αύριο Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο. Η συντριπτική πλειοψηφία σίγουρα θα τραβήξει το ... αυτί της Γαλλίας. Εκτός αν δεν θέλουν να τα βάλουν με την γαλλο-γερμανική ατμομηχανή της Ευρώπης. Το θέμα αφορά και την Ελλάδα, όπως κι άλλες πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στις παρυφές του κέντρου της Αθήνας υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά, με τα αναπόφευκτα προβλήματα για τους γείτονες. Η ατυχής απάντηση του Σαρκοζί στην Βίβιαν Ρέντινγκ “να τους δεχτεί στη χώρα καταγωγής της”, το Λουξεμβούργο, ήταν παραδοχή της ρατσιστικής και ξενόφοβης απόφασης της Γαλλίας να στείλει από εκεί που ήρθαν τους Ρομά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου