Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010


Η αναγγελία εκεχειρίας της ΕΤΑ

και οι πολιτικές της επιπτώσεις

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Δεν αποτελεί έκπληξη η προ ολίγων λεπτών γνωστοποίηση από το ΒΒC του μαγνητοφωνημένου μηνύματος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ για προσωρινή εκεχειρία των τρομοκρατικών της επιθέσεων, προκειμένου ν΄ αρχίσει ένας “δημοκρατικός διάλογος” με απώτερο στόχο την πλήρη ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων από την Ισπανία. Η είδηση επιβεβαιώθηκε ταυτόχρονα και από το δημοσιογραφικό όργανο της οργάνωσης GARA, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν η εκεχειρία αυτή είναι μόνιμη ή προσωρινή. Η πρώτη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης ήταν να εκφράσει “επιφυλάξεις”, τονίζοντας παράλληλα ότι “είναι ένα ακόμα βήμα”.

Εδώ και μήνες τόσο η αξιωματική συντηρητική αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος όσο και δημοσιογραφικές αποκαλύψεις επέμεναν ότι η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Θαπατέρο διαπραγματεύεται με την ΕΤΑ ένα είδος κατάπαυσης των τρομοκρατικών επιθέσεων της αποδυναμωμένης συνεχώς βασκικής οργάνωσης, προφανέστατα για να αποσπάσει πολιτικά οφέλη από τα εθνικιστικά κόμματα της Χώρας των Βάσκων, μια και το Εργατικό Κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία στη βουλή και εξαρτάται από την ψήφο τους για να περάσει σε λίγο τον προϋπολογισμό και να μην αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, δύο μικρές πολιτικές οργανώσεις που εκφράζουν έντονα την πλήρη ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων προέτρεπαν έντονα την ΕΤΑ να προχωρήσει σε μια εκεχειρία της ένοπλης δράσης της, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, ώστε να τους επιτραπεί η συμμετοχή σ΄ αυτές. Το βασικό στοιχείο της νέας αναγγελίας είναι ότι η ΕΤΑ επιμένει να μην ανακοινώνει την εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα της, κάτι που η κεντρική ισπανική κυβέρνηση βάζει σαν κύρια προϋπόθεση για να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Είναι η ενδέκατη φορά στην πεντηκονταετή δράση της ΕΤΑ που ανακοινώνεται εκεχειρία των τρομοκρατικών της επιθέσεων. Η τελευταία διήρκεσε εννέα μήνες (από τον Μάρτιο του 2006 έως τις 30 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης με μεγάλης ισχύος βόμβα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αλλοδαποί). Θα πρέπει να τονιστεί ακόμα ότι, όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με την ΕΤΑ χωρίς όμως κανένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά, δεν είναι μόνο η αδυναμία της αυτονομιστικής οργάνωσης να δράσει όπως και στο παρελθόν, αφού ένα τυφλό της χτύπημα μπορεί να γίνει όποτε και όπου θέλει με μεγάλη ευκολία. Είναι και η αδυναμία της τωρινής κυβέρνησης να ξεπεράσει τα τρομακτικά δύσκολα προβλήματα της, με επίκεντρο την οικονομία και τα συμπτώματα αυτοσχεδιασμού του ίδιου του Θαπατέρο, που ετοιμάζει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, την δε αντιπολίτευση να προηγείται στις δημοσκοπήσεις κάπου 8 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου