Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010


Το χρονικό μιας αποκλειστικότητας

και η δημοσιογραφική δεοντολογία

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Πίσω από κάθε μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία, το μέγεθος της οποίας μετριέται ανάλογα με την ευρύτερη τοπική ή διεθνή προβολή και απήχησή της, κρύβεται επιμελώς μια σημαντική λεπτομέρεια. Συνήθως μνημονεύεται μόνο το Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ σπάνια αναφέρεται το όνομα του δημοσιογράφου από τους συναδέλφους του. Πρόσφατο παράδειγμα η αποκάλυψη από τον βρετανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό BBC του μαγνητοφωνημένου μηνύματος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ για προσωρινή εκεχειρία των τρομοκρατικών της επιθέσεων στην Ισπανία. Πουθενά στον ελλαδικό χώρο δεν είδα το όνομα του συντελεστή αυτής της αποκλειστικότητας, ούτε την αφήγησή του για το πώς την εξασφάλισε. ΄Η μήπως κάνω λάθος;

Αντίθετα, τα ισπανικά κυρίως ΜΜΕ (πέρα από το ίδιο το BBC) περιέγραψαν με λεπτομέρειες το scoop του δημοσιογράφου Clive Myrie (στη φωτογραφία). Η αφήγηση του ίδιου θυμίζει σενάριο κατασκοπευτικής κινηματογραφικής ταινίας τύπου 007. Αρχίζει ως εξής στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC: “ 'Όταν θα πάρεις το μήνυμα που θα λέει ....Χάρηκα που σε είδα στο Λονδίνο... θα πρέπει να πας αμέσως στο Παρίσι. Εκεί, έξω από τον σταθμό Gare du Nοrd, στις 2 το μεσημέρι θα σου δώσω το βίντεο”. Ήταν τα λόγια ενός γνωστού τού δημοσιογράφου που είχε δει για τελευταία χρονιά πριν ένα χρόνο. Συναντήθηκαν για ένα καφέ έξω από το Covent Garden του Λονδίνου, μίλησαν για την Χώρα των Βάσκων, την ΕΤΑ και αποχαιρετήθηκαν με την παραπάνω υπόσχεση.

Ο 45χρονος δημοσιογράφος πάει στο Παρίσι και εξιστορεί τα περί της συνάντησής του με το άγνωστο πρόσωπο, χωρίς βέβαια να αναφέρει το πότε και ο,τιδήποτε θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητα του αγνώστου. Μάλιστα, ο Clive Myrie χαριτολογεί επειδή ο πληροφοριοδότης του καθυστέρησε στο ραντεβού τους ένα τέταρτο της ώρας, νομίζοντας ότι πρόκειται για φάρσα. “Τελικά εμφανίστηκε στην είσοδο του σταθμού, πήρα το βίντεο και τα υπόλοιπα είναι για την ιστορία”, λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Για να προσθέσει τον εξής διάλογο στην πρώτη τους συνάντηση στο Λονδίνο:
-Άγνωστος: Νομίζεις ότι έχει ενδιαφέρον για σένα αυτό το βίντεο;
-Δημοσιογράφος: Με δουλεύεις;
-΄Αγνωστος: ΄Οχι, αυτό δεν είναι αστείο....

Δεν ήταν η πρώτη δημοσιογραφική επιτυχία του Κλάιβ, που γεννήθηκε στο Μπόλτον της Αγγλίας από Τζαμαϊκανούς γονείς. Μοδίστρα η μητέρα του, μηχανικός μπαταριών αυτοκινήτων ο πατέρας του, αλλά με πολλά βραβεία για την καριέρα του ο ίδιος. Ανταποκριτής και απεσταλμένος σε 50 χώρες, είναι εδώ κι ένα χρόνο παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων στο ΒBC. Μια καριέρα που θα ζήλευε ο καθένας μας στο επάγγελμα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν επιβραβεύεται από εμάς τους ίδιους ούτε με την αναφορά του ονόματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου