Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Η πραγματική ατζέντα
Κλίντον-Μπακογιάννη

-Πρόβλημα στις σχέσεις Ομπάμα-Κλίντον

Αποκλειστικό: Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Τις προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική της νέας αμερικανικής διοίκησης του Μπαράκ Ομπάμα εξυπηρετεί η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον (που αρχίζει σήμερα Δευτέρα). Γίνεται, μάλιστα, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχουν ψυχραθεί, αν και τις τελευταίες ημέρες ο Λευκός Οίκος φαίνεται να αποφεύγει μια νέα «μάχη», που βέβαια δεν θα θύμιζε εκείνη για την επικράτηση του Δημοκρατικού χρίσματος. Αιτία, αυτή τη φορά, το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στην χάραξη για τα εξωτερικά θέματα και ιδίως την διεθνή τρομοκρατία.

Η μεθαυριανή συνάντηση Κλίντον-Μπακογιάννη πραγματοποιείται στα πλαίσια μιας σειράς επισκέψεων και άλλων υπουργών Εξωτερικών στην αμερικανική πρωτεύουσα (αύριο, την ίδια ακριβώς ώρα, προηγείται εκείνη του Ισπανού ομολόγου της Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος). Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, οι ΗΠΑ εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και πιέζουν για:

-Αφγανιστάν. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ενημερώνοντας μια επιλεγμένη ομάδα δημοσιογράφων στην Πολωνία, ξεκαθάρισε ότι τα επόμενα 3-5 χρόνια θα πρέπει να «τελειώνουμε» με το Αφγανιστάν, αφού πρώτα ο συνολικός αριθμός των αμερικανών στρατιωτών φτάσει τις 55.000 και των συμμαχικών δυνάμεων τις 30.000. Ακόμα, άφησε σαφώς υπονοούμενα ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να έρχονται αντιμέτωπες με τους Νταλιμπάν, προφανώς για να μη θρηνούν απώλειες μόνο «τα δικά τους παιδιά». Εμείς τι θα κάνουμε; Το τελευταίο σενάριο είναι να στείλουμε δύο μονάδες σε επίπεδο διμοιρίας (Υγειονομικού και Συνδέσμων).

-Γκουαντάναμο. Το ελληνικό «γιές», όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι δεδομένο. Το δήλωσε ξεκάθαρα στις 28 Ιανουαρίου η κ. Μπακογιάννη: «Εμείς δεν είπαμε ότι θα φέρουμε στην Ελλάδα φυλακισμένους του Γκουαντάναμο. Είπαμε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει ανθρώπους για τους οποίους δεν έχει αποδειχθεί η ενοχή τους». Απομένει να βρεθεί η νομική φόρμουλα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (όχι καταδίκη, αδυναμία παραμονής στις ΗΠΑ, δικαίωμα για αίτηση ασύλου, κ.λ.π.). Μιλάμε για λιγότερους από τα δάχτυλα του ενός χεριού.

-Κόσοβο. Εδώ δεν κάνουμε πίσω, παρά το μόνιμο αίτημα των αμερικανών να πούμε ναι στο …είδος της ανεξαρτησίας του. ΄Εχει συμπληρωθεί ένας χρόνος αναγνώρισής του (από 54 χώρες, τις μεγαλύτερες), αλλά εμείς μαζί με την Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία αποτελούμε την ευρωπαϊκή πεντάδα του «όχι ακόμα».

΄Οσο για τα περί ΟΑΣΕ, Τουρκίας και Κυπριακό, μην περιμένετε εξελίξεις. Η ειδησάρα, που δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ορισμένα ξένα έντυπα στα τέλη του περασμένου χρόνου, είναι ότι πριν από την ορκωμοσία του Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν, ο τελευταίος προγραμμάτιζε να κάνει μια γύρα σε ορισμένες πρωτεύουσες της Ευρώπης (μήπως και της Ελλάδας;) για να πείσει τους συμμάχους να αυξήσουν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν. Είναι γνωστό πως ο Μπάιντεν, με τον σύμβουλο Ενικής Ασφαλείας και τον στρατηγό της ΙSAF (διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν), ήθελαν να έχουν το «πάνω χέρι» σε ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής, πράγμα που ενόχλησε την Χίλαρι Κλίντον και αντέδρασε. Η συμβιβαστική λύση ήταν να επισκεφτεί ο αμερικανός αντιπρόεδρος το Μόναχο στις αρχές του μηνός, για να πάρει μέρος στη Συνδιάσκεψη Ασφαλείας. Η συνέχεια με την επίσκεψη του Ομπάμα στην εορταστική 60η σύνοδο του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου