Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Πρώτο «γιές» της Ελλάδας
στον Μπαράκ Ομπάμα

-Για το Αφγανιστάν

http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να υποκύψει στις επίμονες πιέσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης, αυξάνοντας την στρατιωτική της παρουσία στον Αφγανιστάν. Απομένουν οι λεπτομέρειες, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των ανδρών και το είδος της συμμετοχής, αν δηλαδή θα είναι υγειονομικό προσωπικό ή μάχιμη δύναμη, ενώ υπάρχει η σκέψη να δεχτεί σαν εναλλακτική λύση την αποστολή ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού μας και ίσως ενός συνοδευτικού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, οι πρώτες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αύριο Παρασκευή και μεθαύριο στο Μόναχο, όπου θα γίνει η 45η Διάσκεψη για την Ασφάλεια. Σημαντική θεωρείται η κατ΄ ιδίαν συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικό απεσταλμένο του Ομπάμα στο Αφγανιστάν και Πακιστάν. Να σημειωθεί ότι, μοναδικό θέμα της διάσκεψης είναι να πειστούν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να στείλουν μεγαλύτερη δύναμη στο Αφγανιστάν.

Επείγουσα επιδίωξη της νέας αμερικανικής διοίκησης είναι τους επόμενους μήνες και πριν το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους να αυξήσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν κατά 20.000 στρατιώτες, ενώ ανάλογη αριθμητική δύναμη τριών ταξιαρχιών και πλέον θα αποτελείται από αμερικανούς. Ο Τζο Μπάιντεν μαζί με τον υπουργό ΄Αμυνας και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας αποτελεί την «τριάδα» που θα παίξει βασικό ρόλο στη νέα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, με την συγκατάθεση της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η συνεχιζόμενη σθεναρή αντίσταση των Νταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, είχε σαν αποτέλεσμα ορισμένες χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία να ανταποκριθούν ήδη στο αμερικανικό αίτημα και να στείλουν αμέσως επί πλέον στρατιωτική δύναμη. Το ίδιο προβλέπεται να κάνουν Ιταλία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Γερμανία δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αν και πιστεύεται ότι τελικά δεν θα χαλάσει το χατίρι των ΗΠΑ, λέγοντας κι αυτή, όπως κι εμείς, το πρώτο «γιές» στον νέο αμερικανό πρόεδρο. Η Ισπανία δηλώνει επισήμως άρνηση, δεν αποκλείεται όμως στο τέλος να πει κι αυτή «σι», για να βάλει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ σε νέα βάση.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

1 σχόλιο: