Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Δημιουργείται τράπεζα

DNA και στην Ελλάδα

-Σφίγγουν τα λουριά για οργανωμένο
έγκλημα και διεθνή τρομοκρατία

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Κάτι η πρόληψη της διεθνούς τρομοκρατίας, κάτι οι μαφίες (ξένες, δικές μας και ανάμεικτες) που αλωνίζουν σχεδόν ανενόχλητες τον ελλαδικό χώρο, με το οργανωμένο έγκλημα να σπάει ρεκόρ και να προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κοινού, το οποίο έντρομο βλέπει μπροστά στα μάτια του την ανασφάλεια να δημιουργεί έντονα κοινωνικά προβλήματα, φαίνεται πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ν΄ αρχίσουν να σφίγγουν τα λουριά για όλους μας. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, αν και έχουν παρθεί από καιρό, αναγκάζουν τώρα τις αρμόδιες διωκτικές αρχές στην Ελλάδα να πάρουν δραστικά μέτρα.

Το πιο εντυπωσιακό θα είναι η δημιουργία μιας βάσης στοιχείων DNA, σύμφωνα με ψήφισμα της Ε.Ε. το 1997. Την απόφαση αυτή αγνοούν όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη, επειδή η νομοθεσία της κάθε χώρας είναι διαφορετική και χρειάζεται μια ενιαία νομική κάλυψη για την λειτουργία αυτών των «τραπεζών δεδομένων». Αν και για ορισμένα αδικήματα έχει αρχίσει η συγκέντρωση στοιχείων DNA από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, οι τελευταίες αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στρέφονται στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, κυρίως το εμπόριο πορνείας και την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

Επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών φανερώνουν ότι η Ελλάδα είναι πέρασμα οργανωμένων ξένων κακοποιών, που διακινούν και προωθούν στην δυτική Ευρώπη από ναρκωτικά μέχρι και ανθρώπινες ζωές (κάπου 8 εκατομμύρια παιδιά είναι αντικείμενο εργατικής εκμετάλλευσης, μόνο από την ανατολική Ευρώπη). Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε., θα είναι υποχρεωτική η ανταλλαγή στοιχείων DNA μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης, αφού πρώτα ρυθμιστούν νομοθετικά όλες οι λεπτομέρειες του κοινοτικού ψηφίσματος.

Μέχρι τότε, ο παρατηρητικός ταξιδιώτης θα έχει διαπιστώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι και ξένοι ένστολοι αστυνομικοί ελέγχουν διαβατήρια επιβατών, Ελλήνων και μη, λίγο πριν αφήσουν την αίθουσα αναμονής και επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Τις προάλλες ήταν μαζί ένας Ιταλός αστυνομικός, ένας Ισπανός και ένας δικός μας (οι δύο πρώτοι με κανονική στολή υπηρεσίας), ελέγχοντας με ειδικούς φακούς τα διαβατήρια όσων επιβιβάζονταν για αναχώρηση, με το αιτιολογικό ότι «κυκλοφορούν πολλά πλαστά διαβατήρια και κάνουμε ελέγχους σε θύρες επιβίβασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου