Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

“Πράσινο τσουνάμι κατά γαλάζιας κατάρρευσης”
ή “Δύο καταγωγές συγκρούονται για την Ελλάδα”

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

“Δύο καταγωγές συγκρούονται για την Ελλάδα” είναι ο τίτλος της σημερινής ισπανικής El Pais, με υπότιτλο “Ο σοσιαλιστής Παπανδρέου και ο συντηρητικός Καραμανλής ενσαρκώνουν στις κάλπες δύο δυναστείες που κοντρολάρουν την κυβέρνηση δεκαετίες ολόκληρες”. Η απεσταλμένη της εφημερίδας, η Σάντσες-Βαγιέχο, έχει πιάσει τον παλμό της εκλογικής μάχης των προηγούμενων ημερών. Γράφει:

“Πράσινο τσουνάμι (το χρώμα του ΠΑΣΟΚ), απέναντι στη γαλάζια κατάρρευση (της Νέας Δημοκρατίας). ΄Η πρόσωπο με πρόσωπο απέναντι στις κάλπες, δύο επιγόνων των πιο σημαντικών δύο πολιτικών δυναστειών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Από τη μια πλευρά οι υποσχέσεις αλλαγής του σοσιαλιστή Ανδρέα (Γιώργου ήθελε να γράψει η κοπέλα, αλλά επόμενο ήταν να μπουρδουκλωθεί με την οικογενειοκρατία) Παπανδρέου. Από την άλλη η φανερή ηττοπάθεια του δεξιού Κώστα Καραμανλή, προσωρινού πρωθυπουργού”.

Η συνέχεια της ανταπόκρισης είναι γνωστή σ΄ όλους μας. Η εικόνα είναι παρμένη από τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Επικαιρότητας, την σκληρή οικονομική πραγματικότητα με τα καμπανάκια των διεθνών οργανισμών για τα σούπερ-δύσκολα δύο προσεχή χρόνια, και βέβαια στολίζεται με όλες τις λεπτομέρειες των δύο επιθέτων Παπανδρέου-Καραμανλή. Το χρονικό τους αρχίζει από το 1888 (η ημερομηνία της απεσταλμένης πρέπει να είναι σωστή), με τον αξέχαστο Γεώργιο Παπανδρέου, τον γέρο της δημοκρατίας (το τελευταίο είναι δικό μου) και καταλήγει στο σήμερα.

Από μια γρήγορη ματιά στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαπίστωσα ότι η κάλυψη αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ήταν σε πολύ χαμηλό προφίλ, μέχρι και ανύπαρκτη στις περισσότερες περιπτώσεις (ιδίως τηλεόραση και μικρότερης απήχησης εφημερίδες). Όλη η ειδησεογραφία κατέληγε στον ίδιο παρανομαστή. Μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις υπέρ του ΠΑΣΟΚ, με μόνη επιφύλαξη τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από τον ηγέτη του Γιώργο Παπανδρέου. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η απεσταλμένη της El Pais, η βασική διαφορά της σημερινής ετυμηγορίας είναι μεταξύ της “εικόνας της ελπίδας” και το “αγκάλιασμα της δεξιάς στον κομματικό πατριωτισμό”.
Εδώ που τα λέμε δεν έχει και άδικο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου