Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Τούρκος ΥΠΕΞ: Ελπίζουμε σε καλύτερες
σχέσεις με τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση

*Επιδιώκουν από την Ισπανία αναβάθμιση
του Κυπριακού στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας. Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε επίσης ότι “Θα πιέσουμε την Αθήνα για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ολοσέλιδο τίτλο της η έγκυρη El Pais. Και όλα αυτά, σε μια χρονική περίοδο που έχει υποβαθμιστεί η διπλωματική ισχύς της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να στηρίξει η χώρα μας τις θέσεις της σε όλα τα ανοιχτά εθνικά θέματα.

Την ίδια ώρα, οι γείτονές μας κάνουν προσπάθειες να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στη Λευκωσία του Ισπανού υφυπουργού Εξωτερικών Ντιέγο Λόπεθ Γκαρρίδο, αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, προκειμένου να προετοιμάσει τα θέματα που θα απασχολήσουν την ισπανική προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, η τουρκική πλευρά διαρρέει έντεχνα την πληροφορία ότι η Ισπανία επιθυμεί να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλι Ταλάτ.

Τουρκικοί παράγοντες λένε ότι η συνάντηση αυτή πρέπει να γίνει υπό ισπανική αιγίδα στη Μαδρίτη, όσο πιο σύντομα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, με στόχο το πρόβλημα της Κύπρου να “μεταφερθεί” σε καθαρά ευρωπαϊκά επίπεδα και να ξεφύγει από τα μέχρι τώρα διεθνή πλαίσια του ΟΗΕ. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή η Τουρκία πιέζει την Βρετανία και Γαλλία. Μέχρι στιγμής η απάντηση της Ισπανίας είναι αρνητική και όπως μου δήλωσε η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Ισπανού υφυπουργού (η ποία είχε επισκεφθεί την Κύπρο συνοδεύουσα τον κ. Γκαρρίδο), δεν υπάρχει καμία περίπτωση πραγματοποίησης αυτής της συνάντησης. Μάλιστα, στην πρόσφατη επίσκεψη στη Λευκωσία, η ισπανική αντιπροσωπεία αγνόησε επιδεικτικά την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όπως επισημαίνεται από ισπανικής πλευράς, η Λευκωσία θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού βασίζεται στο τρίπτυχο της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας ,με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Τέλος, ένας από τους βασικούς στόχους της ισπανικής προεδρίας θα είναι να προχωρήσει το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου όσο ποιο γρήγορα γίνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου