Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ναι στους άριστους-
΄Οχι στους αρεστούς

*Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό
για αξιοποίηση απόδημων επιστημόνων

(Σήμερα, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
στο γραφείο του Πρωθυπουργού)

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζετε καλύτερα απ΄ όλους, ιδίως με την πολύτιμη εμπειρία σας και σαν υπουργός αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, ότι πέρα από τα εθνικά μας σύνορα υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Αυτή των ξενιτεμένων παιδιών της και των μετέπειτα, τουλάχιστον πέντε, γενιών τους. Ο συνολικός αριθμός των αδελφών μας της διασποράς ίσως και να ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια αυτών που παραμένουν στον γενέθλιο τόπο. Χιλιάδες απ΄ αυτούς διαπρέπουν σε όλα τα φάσματα της επιστήμης, ακόμα και στους πιο απομακρυσμένους τόπους του πλανήτη μας. Ανάμεσά τους και εκείνοι που έφυγαν τρέχοντας, σχετικά πρόσφατα, για να προσφέρουν τις γνώσεις τους εκεί που οι ικανότητες αναγνωρίζονται. Εκεί που επιλέγονται οι άριστοι και όχι οι αρεστοί.

Την ώρα που ξένες μεγάλες χώρες ξοδεύουν δισεκατομμύρια για το “κυνήγι εγκεφάλων”, μήπως θα έπρεπε το νέο στυλ διακυβέρνησής σας να προσεγγίσει μερικές εκατοντάδες απ΄ αυτά τα απόδημα golden boys (καμιά σχέση με τους κολλητούς του εκάστοτε κομματικού συστήματος, που σε τελευταία ανάλυση αποδυναμώνουν το κράτος θησαυρίζοντας); Αυτοί οι διπλά ΄Ελληνες (γιατί παλεύουν κάθε μέρα να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού στις ψυχές τους), έχουν όνομα και επίθετο. Αρκετούς τους ξέρετε προσωπικά, γιατί έχετε ζήσει στο πετσί σας (όπως και ο πατέρας σας) τον ξενιτεμό. ΄Εχετε γευτεί την πικρή του γεύση, τα βάσανα του νόστου. Μια εμπειρία που δεν σβήνει κανένα σφουγγάρι.

Οι λίστες με τα ονόματα και τις επαγγελματικές-επιστημονικές περγαμηνές τους υπάρχουν στο υπουργείο Εξωτερικών, αν και χρειάζονται ανανέωση από τις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο. Η πρώτη καινοτόμος πρωτοβουλία για ανοικτή διακυβέρνηση, αυτής για την πλήρωση θέσεων γραμματέων υπουργείων και περιφερειών, ίσως πρέπει να στραφεί τώρα στην αναζήτηση αυτών των συμπατριωτών μας για την κάλυψη θέσεων σε κρίσιμα πόστα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η γνωστοποίηση μπορεί να γίνει μέσω των Αρχών μας στις χώρες διαμονής τους ή ακόμα και με πληρωμένες καταχωρήσεις σε μεγάλες εφημερίδες.

Διακεκριμένοι διεθνώς επιστήμονες, με άσβεστη την ελληνική καταγωγή τους, θα ερχόντουσαν πρόθυμα να βοηθήσουν την πατρίδα των γονιών τους, αρκεί να τους εξασφαλίσετε τις εργασιακές και οικονομικές απαιτήσεις τους. Τα εκατομμύρια των Ελλήνων χωρίς Ελλάδα έχουν ωριμάσει και δεν χρειάζονται να λαχταρούν το αγκάλιασμα της κοιτίδας του πολιτισμού τους. Αισθάνονται ασφαλείς στις νέες τους πατρίδες, τις οποίες αποκαλούν a home away from home.

Ανάμεσά τους και οι ευτυχώς ελάχιστοι επαγγελματίες θεσιθήρες των κάθε λογής χρώματος κομματικών οργανώσεων, οι οποίοι ήδη βγήκαν στην πιάτσα και ελπίζουν να βολευτούν σε κρατικά πόστα, τελείως άσχετα με τα προσόντα τους. Τα χοντρά λάθη του παρελθόντος, όπως με τον ...γαλατά και τους ανεγκέφαλους των τοπικών πολιτικών καφενείων, δεν πρέπει να επαναληφθούν (έχουν δει τα μάτια μου πολλές τέτοιες περιπτώσεις στα 40 χρόνια δημοσιογραφικής σταδιοδρομίας σε τρεις Ηπείρους,). Για να μη μας χλευάζουν, κυρίως, αυτοί που αξιοκρατικά έχουν τα προσόντα και ατενίζουν από τα ξένα την κατάντια του πολιτικού μας συστήματος.

Με ξέχωρη εκτίμηση,
Ανδρέας Παπαγεωργόπουλος,
δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου