Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Σήμερα, με τον Γιώργο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες

Μάχη στο παρασκήνιο για την
επιλογή νέου προέδρου της Ε.Ε.

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Μια σκληρή μάχη, στο παρασκήνιο όμως, θα δοθεί σήμερα (Πέμπτη) και αύριο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, παρουσία και του ΄Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Επίσημα, δεν θα έχουμε νικητή, αλλά θα διαμορφωθεί το οριστικό κλίμα για το ποιος τελικά θα είναι ο νέος σούπερ-πρόεδρος της Ε.Ε., που προβλέπεται από τη συνθήκη της Λισαβόνας, η υλοποίηση της οποίας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το νέο χρόνο, αφού ανάψει πρώτα το πράσινο φως με την επικύρωσή της εκ μέρους και της Τσεχίας τις επόμενες ημέρες.

Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής του να διεκδικήσει το πόστο και ο νυν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker, 54 ετών, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα “Le Monde” δεν δίστασε να τα “χώσει” κανονικά στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος έχει βάλει λυτούς και δεμένους να πάρει την θέση. Κατά τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ο Τόνι έκανε μια “τρύπα στο νερό”, με άλλα λόγια απολύτως τίποτα για την Ενωμένη Ευρώπη, όταν ήταν στην εξουσία. Το μόνο που ξέρει, είναι να συνεχίζει να ταξιδεύει και να εισπράττει από τις διαλέξεις του, που σε τελική ανάλυση δεν είναι σε αγγλικές λίρες, αλλά σε ευρώπουλα που η χώρα του σνομπάρει.

Βλέπετε, δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα πως ο μίστερ Μπλερ ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές στον πόλεμο κατά του Ιράκ (θυμάστε εκείνη την απίθανη φωτογραφία στις Αζόρες με τους Μπους και Αθνάρ;), άσε που αντιδρούν ακόμα και μερικοί βουλευτές του ίδιου του κόμματός του, του Εργατικού στην Αγγλία. Το βέτο της άρνησης στο πρόσωπο του Μπλερ έχουν δημοσιοποιήσει οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, οι οποίες θα προσπαθήσουν να πείσουν και άλλες μικρότερες χώρες. Αυτή η σκληρή κόντρα δεν αποκλείεται να ευνοήσει μια γυναικεία υποψηφιότητα, αυτή της πρώην πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, της Mary Robinson.

Εμείς φαίνεται ότι θα ακολουθήσουμε τις υποδείξεις των πιο ισχυρών, κυρίως από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού, που δεν είναι άλλοι από την Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές περιορίζονται με την ελπίδα ότι θα βάλουν δικό τους άνθρωπο στη θέση του νέου σούπερ-ΥΠΕΞ, ο οποίος θα έχει το γενικό κουμάντο στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. ΄Ασε που θα κλάψουν πολλές διπλωματικές μανούλες με την θέσπιση της συνθήκης της Λισαβόνας, αφού προβλέπει το κλείσιμο και πολλών πρεσβειών των χωρών της Ε.Ε. ανά τον κόσμο. Εδώ είμαστε και θα το δείτε, γιατί θα πάρουν τα σκάγια και την αφεντιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου