Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011


΄Ισως η λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία

είναι μεταδοτική στον αραβικό κόσμο

*Από κομμώτρια, η πρώην κ. προέδρου με περιουσία 8 δισ. ευρώ

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Μπορεί η εξέγερση ενός λαού να είναι μεταδοτική σαν την γρίπη; Οι πρόσφατες ενδείξεις κάθε άλλο παρά το αποκλείουν, αφού ήδη για πρώτη φορά στον αραβικό κόσμο ένας σατράπης εγκαταλείπει την εξουσία θύμα ενός κοινωνικού ξεσηκωμού. Η κατάρρευση του διεφθαρμένου καθεστώτος στην Τυνησία έδειξε πως δεκάδες χιλιάδες δεν φοβούνται πλέον, δεν υπολογίζουν τις συνέπειες μέσα σε συνθήκες απελπισίας και δυστυχίας, όταν μάλιστα ένας συμπατριώτης τους δεν διστάζει να αυτοπυρποληθεί χάνοντας το ψωμί του και λίγο μετά τη ζωή του. Αυτή τη φορά η “επανάσταση των γιασεμί” είχε βλαστήσει, για να αποδειχτεί λίγες ώρες αργότερα πόσο δίκιο είχε η αυθόρμητη μάζα του λαού.

Στην Αίγυπτο και Μαυριτανία αυτοπυρπολήθηκαν σήμερα δύο ακόμα άραβες. Είχαν προηγηθεί παρόμοια περιστατικά στην Αλγερία, ενώ κρούσματα εξέγερσης έχουν σημειωθεί στην Ιορδανία, Μαρόκο, Λιβύη, Συρία, Σουδάν κι αλλού. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η ανεργία και κυρίως η διαφθορά από τα αυταρχικά καθεστώτα στις χώρες αυτές ίσως γίνουν αφορμή να ακολουθήσουν το λαό της Τυνησίας. Στα παραπάνω κράτη έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους συνθήματα όπως “Χαιρετούμε τον ελεύθερο λαό της Τυνησίας”. Στην πρώτη γραμμή απόφοιτοι πανεπιστημίων που ψάχνουν χρόνια να βρουν απασχόληση. Μέχρι και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι χλιδάτοι σεΐχηδες υποσχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα να μειώσουν τις τιμές αγαθών πρώτης ανάγκης για να αποφύγουν κοινωνική αναταραχή.

Φυσικό είναι η επικαιρότητα να ρίχνει τώρα τους προβολείς της στην κομμώτρια το επάγγελμα και μετέπειτα πρώτη κυρία της Τυνησίας μέχρι την περασμένη Παρασκευή, δεύτερη σύζυγο του αυταρχικού προέδρου της χώρας Μπεν Αλί. Την Leila Trabelsi (στη φωτογραφία) και το συγγενολόι της με περιουσιακά στοιχεία άνω των 8.000 εκατ. ευρώ. ΄Ομως, τα γρανάζια της διεθνούς διπλωματίας απασχολεί ο σοβαρός κίνδυνος της εμφάνισης μη ελεγχόμενων εξτρεμιστικών στοιχείων του ισλαμισμού που θέλουν να διεκδικήσουν ένα κομμάτι της αυριανής εξουσίας. Μη ξεχνάμε ότι για τον ισλαμικό κόσμο η αυτοπυρπόληση μουσουλμάνου είναι ό,τι το χειρότερο κοινωνικό και θρησκευτικό στίγμα.

Το γνωρίζει καλά η πολυμελής οικογένεια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που αντί να τραβήξει το αυτί του δικτατορικού καθεστώτος προτίμησε να έχει μια προνομιακή σχέση με την Τυνησία, προφανώς ελπίζοντας ότι θα είναι για πάντα φράκτης εξάπλωσης ενός άκρως επικίνδυνου ισλαμισμού, εξασφαλίζοντας έτσι τα νότα της από την πλευρά της Μεσογείου. Μέχρι και οι εγκέφαλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο πρόβαλαν τη χώρα αυτή σαν καλό παράδειγμα οικονομικής προόδου, με τη Γαλλία, Ιταλία κι άλλες χώρες να προσποιούνται ότι δεν καταλάβαιναν την αλήθεια, αναγκάζοντας την Χίλαρι Κλίντον να εκδηλώσει την ανησυχία της για τα όσα γινόντουσαν εκεί. Στη χώρα των 170.000 αστυνομικών, με στρατιωτική δύναμη μόλις 35.000 ανδρών. Ευτυχώς που οι λίγοι φαίνεται ότι ελέγχουν τους πολλούς!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου