Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

«Ναι και στα δύο»
από την Ελλάδα

Για Αφγανιστάν και Γκουαντάναμο

Επιβεβαίωση του http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com



Το ντεμπούτο της νέας εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορούσε να είναι περισσότερο σαφές και συνάμα ειλικρινές. Δια στόματος του αντιπροέδρου Τζόσεφ (Τζο) Μπάιντεν, ο οποίος θα έχει και το γενικό πρόσταγμα στον νευραλγικό αυτό τομέα, το απόσπασμα της ομιλίας του στη 45η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας:

«Οι ΗΠΑ θα κάνουν περισσότερα απ΄ ό,τι μέχρι τώρα. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι θα ζητήσουμε περισσότερα από τους συμμάχους μας. Για το Αφγανιστάν και το Γκουαντάναμο».

΄Οσον αφορά την Ελλάδα, οι πρώτες λεπτομέρειες του δικού μας «γιές» θα καθοριστούν στη σημερινή (Κυριακή) ιδιαίτερη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικό απεσταλμένο του Ομπάμα για Αφγανιστάν και Πακιστάν (την αποκλειστική είδηση του ellinas-xoris-ellada.blogspot.com επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ).

"Ναι και στα δύο", θα είναι η απάντηση της χώρας μας, με τις οριστικές αποφάσεις να παίρνονται λίαν συντόμως. Τόσο για την αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, όσο και για την υποδοχή μέχρι και τριών κρατουμένων στο Γκουαντάναμο (για το τελευταίο αίτημα, περισσότερα από εδώ σε λίγες ημέρες).

Η νέα αμερικανική διοίκηση σχεδίαζε αμέσως μετά την ορκωμοσία της να επισκεφτεί διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και μάλιστα είχε γραφτεί η είδηση σε ορισμένα ξένα έντυπα στις αρχές Ιανουαρίου. Τα σχέδια άλλαξαν γιατί οι ΗΠΑ επείγονται να αυξήσουν την στρατιωτική τους δύναμη στο Αφγανιστάν μέχρι την άνοιξη κατά 20-30.000, ενώ ισάριθμη δύναμη να προέρχεται από τα μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες.

1 σχόλιο:

  1. Θα μου επιτρέψεις να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου δάσκαλε. Κοντός ψαλμός... που λένε. Η εκτίμησή σου είναι σαφώς ακριβέστατη και λακωνική, αλλά πιστεύεις πράγματι σε μια αναπροσαρμογή των στόχων της εξωτερικής πολιτικής των Αμερικανών; Μάλλον η βελόνα της πυξίδας στην ίδια... Ανατολή είναι ξανά κολλημένη.

    Τα σέβη μου και τις καλημέρες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή