Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Καραμπινάτη λογοκρισία
από κρατική τηλεόραση

Στον τελικό κυπέλλου Ισπανίας
Αθλέτικ 1 - Μπαρτσελόνα 4

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Καραμπινάτη λογοκρισία. Θύμισε τα σκληρά χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο. Είμαι βέβαιος ότι δεν το πείρατε είδηση (και πώς να το πάρετε, άλλωστε!). Το πρωτοφανές περιστατικό κουκουλώθηκε χθες το βράδυ, γύρω στις 11, λίγο πριν την έναρξη του τελικού του «Κυπέλλου του Βασιλιά», μεταξύ της Αθλέτικ (της Χώρας των Βάσκων) και της Μπαρτσελόνα (της Καταλονίας), στο ουδέτερο γήπεδο της Βαλένθια (αυτή και αν δεν ήταν επίδειξη μπάλας από την Μπάρτσα!).

Η ισπανική κρατική τηλεόραση (υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση) μεταδίδει την εικόνα ζωντανά σ΄ όλη τη χώρα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, όταν την ώρα που ανακρούεται ο εθνικός ύμνος παρουσία του βασιλικού ζεύγους (του Χουάν Κάρλος και της δικής μας Σοφίας), κάποιοι ανεγκέφαλοι διακόπτουν την αναμετάδοση και δείχνουν σκηνές από τις έδρες των ομάδων (το Μπιλμπάο και την Βερκελόνη). Γιατί;

Για να μη μεταδοθούν οι προγραμματισμένες διαμαρτυρίες των οπαδών και των δύο ομάδων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποδοκίμαζε με δυνατά συνθήματα και συνεχή σφυρίγματα, ανεμίζοντας ταυτόχρονα της τοπικές σημαίες ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας, όπως και πάρα πολλά πανό με συνθήματα. Και δεν ήταν μόνο αυτό! Η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (επίσημη διοργανώτρια του κυπέλλου), είχε εγκαταστήσει μεγαφωνικές εγκαταστάσεις με ντεσιμπέλ εξαπλάσια του συνηθισμένου ήχου μετάδοσης, για να «καλύψει» τα γιουχαΐσματα των κάπου 45.000 φιλάθλων και των δύο ομάδων, που είχαν μοναδικό στόχο την μοναρχία.

Μπροστά σε μια τέτοια ξεφτίλα, κατά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης (και σήμερα στέλεχος του σταθμού) αφού ζήτησαν συγγνώμη για το «ανθρώπινο τεχνικό λάθος», προσπάθησαν να δείξουν και πάλι την κομμένη σκηνή με τον εθνικό ύμνο, αλλά κι αυτή τη φορά χωρίς όλες τις αποδοκιμασίες, εστιάζοντας τον φακό …σε ένα Βάσκο φίλαθλο να χαιρετά με το χέρι στη καρδιά (σε στυλ Ομπάμα). ΄Ετσι, για να δείτε ότι αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην δική μας Αγία Παρασκευή, αλλά κι αλλού, όταν κάποιοι ανεύθυνοι μπερδεύουν την πολιτική με τον αθλητισμό. Ντροπή και για μια μεγάλη μερίδα του σημερινού ισπανικού Τύπου, που έθαψε το γεγονός.

2 σχόλια:

  1. Και γιατί δεν διαμαρτύρεστε για τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων; Όταν οι Τούρκοι γιουχάρουν τον Εθνικό μας ύμνο μόνο μας ενοχλεί; Καλά έκανε η Ισπανική Τηλεόραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή