Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Η μαγεία της μπάλας και οι καραμούζες

δεν κρύβουν την κοινωνική ανισότητα

*Στη Νότια Αφρική το βλέμμα του ποδοσφαιρόφιλου κόσμου

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Με το εναρκτήριο λάκτισμα της παγκόσμιας γιορτής της στρογγυλής θεάς, ξεκίνησε πριν λίγο στο Γιοχάνεσμπουργκ το δημοφιλέστερο αθλητικό υπερθέαμα. Αυτή τη φορά στη Νότια Αφρική, μια χώρα βουτηγμένη στη βία, την εγκληματικότητα, την κοινωνική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα. Στοιχεία γνωστά στην διοργανώτρια FIFA, που σωστά αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στη μαύρη ήπειρο ν΄ ανοίξει για πρώτη φορά τη βιτρίνα της στον υπόλοιπο κόσμο και να παρουσιάσει την πρόοδό της. Για ένα μήνα, εκατοντάδες εκατομμύρια φίλοι του ποδοσφαίρου, πέρα από την ευρύτερη κοινή γνώμη, θα είναι καρφωμένοι στις τηλεοράσεις τους.

Η τελετουργική εικόνα, ένας εντυπωσιακός καθρέφτης της άγνωστης κουλτούρας ενός πολυβασανισμένου αφρικανικού λαού (80% μαύροι και μόνο 10% λευκοί), βοήθησε να ξεχαστούν για λίγο τα πραγματικά προβλήματα των διοργανωτών, όπως τα κρούσματα ληστειών σε βάρος ποδοσφαιριστών, δημοσιογράφων και επισκεπτών. Και βέβαια η απώλεια της ζωής ενός 13άχρονου κοριτσιού, της Ζενάνι, δισέγγονης του μεγάλου ηγέτη αυτής της χώρας, του Νέλσον Μαντέλα, που άφησε την τελευταία της πνοή λίγες ώρες νωρίτερα σε τροχαίο ατύχημα. Τα καινούργια γήπεδα, ξενοδοχεία, μέχρι και αεροδρόμια, προσγειώνουν την επικαιρότητα στο γρασίδι των αστέρων της μπάλας.

Ο τωρινός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ο Τζέικομπ Ζούμα, σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. Ρωτήθηκε αν η χώρα του με την τεράστια δαπάνη για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ακολουθήσει την ίδια οικονομική καταστροφική πορεία με την Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Απάντησε κατηγορηματικά: “Πιστεύω όχι. Δεν θα είμαστε η επόμενη χώρα μετά την Ελλάδα. Πέρα από πολλά μικρά έργα υποδομής, τα μεγάλα θα χρησιμοποιηθούν για την μελλοντική διεκδίκηση διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων”. Προφανώς δεν το πίστευε και ο ίδιος. Ποιος είναι ο Τζέικομπ Ζούμα;

Έφτασε πριν ένα χρόνο στο ανώτατο αξίωμα της Νότιας Αφρικής εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά και πολλών αντιδράσεων για την μέχρι τώρα σταδιοδρομία του. Πριν τέσσερα χρόνια αθωώθηκε της κατηγορίας βιασμού μιας κοπέλας. Μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων υπήρξαν δημοσιεύματα ότι άφησε έγκυο την κόρη ενός φίλου του. Οι κατηγορίες για ατασθαλίες στην προεδρία του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου πέφτουν βροχή. Το σίγουρο είναι ότι ο τέταρτος (μετά το τέλος του απαρτχάιντ) πρόεδρος της χώρας που φιλοξενεί από σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου συζεί με τρεις γυναίκες, έχει πάρει διαζύγιο από μια τέταρτη, ενώ μια πέμπτη αυτοκτόνησε το 2000.

*Καλή μπάλα να δούμε και με τους δικούς μας, μια και δεν αρκούν οι ευλογίες και ο αγιασμός του Σέργιου και Προκόπιου, κεφαλές της ορθοδοξίας ανάμεσα στο πολυάριθμο ομογενειακό μας στοιχείο στη Νότια Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου