Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

*Ο ισπανικός Τύπος υπέρ του ΄Ελληνα καπετάνιου του “Prestige”

“Μαγκούρας: Ένα εξιλαστήριο θύμα”

λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ο τίτλος είναι από ολοσέλιδο δημοσίευμα ενός τρισέλιδου αφιερώματος που παρουσιάστηκε σε 13 εφημερίδες του μεγαλύτερου ισπανικού δημοσιογραφικού συγκροτήματος VOCENTO (μεταξύ των οποίων είναι και η “ABC”), ενώ η εκτίμηση για την κάλυψη λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων αποδίδεται από την πανεθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα “El Mundo” σε εμπειρογνώμονες ναυτιλιακών ατυχημάτων. Πρόκειται για την τύχη του βετεράνου ΄Ελληνα καπετάνιου, Απόστολου Μαγκούρα, που τον Νοέμβριο του 2002 αναγκάστηκε από τις ισπανικές αρχές να απομακρύνει το “Prestige” στα ανοικτά του ωκεανού, με αποτέλεσμα να βυθιστεί.

Η συνέπεια είναι γνωστή: η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στις ακτές όλης της βορειοδυτικής Ισπανίας (μέρους της Γαλλίας και Πορτογαλίας) από τους 77.000 τόνους πετρελαίου. Οκτώ χρόνια μετά, ίσως τον Νοέμβριο, να ξεκινήσει στο ακροατήριο της πόλης Κορούνια η δίκη των υπευθύνων, με κατηγορούμενους τον ΄Ελληνα πλοίαρχο, τον αρχιμηχανικό, τον πρώτο αξιωματικό και τον Ισπανό υπεύθυνο της υπηρεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας (για τον οποίο ζητείται ποινή φυλάκισης 5 ετών). Για την αποζημίωση της συνολικής οικολογικής καταστροφής και άλλων οικονομικών διεκδικήσεων, το ποσό ρεκόρ φτάνει τα 2.233 εκατ. ευρώ.

Δώδεκα χρόνια φυλάκισης ζητά ο εισαγγελέας για τον δικό μας καπετάν Απόστολο, 74 ετών, μια ποινή που ακόμα και αν καταδικαστεί - όταν με το καλό εκδοθεί η τελική ετυμηγορία - δεν πρόκειται να εκτίσει με το προχωρημένο της ηλικίας του. Θα είναι μια χρονοβόρα απόδοση δικαιοσύνης, αφού το σύνολο των μαρτύρων θα ξεπεράσει τους 2.100 και θα αναγνωστούν κάπου 267.000 σελίδες από μια εκατοσταριά δικηγόρους. ΄Ολη αυτή η ιστορία, με μόνο ένα κατηγορούμενο εκ μέρους του δημόσιου κατήγορου της Ισπανίας! Τον θαλασσόλυκο Μαγκούρα, στην πλάτη του οποίου γίνεται προσπάθεια να φορτώσουν μια σειρά λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων και χειρισμών εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης.

Μπορεί η ηλικία του Μαγκούρα από την Ικαρία να μη του επιτρέπει να ξαναπιάσει στα χέρια του το τιμόνι πλοίου, αλλά έχει στο πλευρό του την μαρτυρία πολλών. “Δεν είναι μόνος”, με διαβεβαιώνει ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι πρόθυμος να πάει στην Ισπανία και να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του ΄Ελληνα πλοιάρχου. Αναγνωρίζει την στήριξη και του Γιώργου Ανωμερίτη, όπως και πολλών άλλων στο ναυτικό επάγγελμα. Για να μη κάνουν τον Απόστολο Μαγκούρα αποδιοπομπαίο τράγο, τώρα στα γεράματά του, με μια εμπειρία 44 χρόνων στους ωκεανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου