Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010


Ο θαλασσόλυκος καπετάν Μαγκούρας

και το ενδιαφέρον του κ. Ανωμερίτη

*Ο πλοίαρχος του "Prestige" στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

΄Εζησα από κοντά το δράμα του συμπατριώτη μας θαλασσόλυκου καπετάνιου από την Ικαρία. Του Απόστολου Μαγκούρα, που τον Νοέμβριο του 2002 είχε την ατυχία να βυθιστεί το πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο “Prestige” ανοικτά στον ωκεανό της βορειοδυτικής Ισπανίας και να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή με τους 77.000 τόνους πετρελαίου που μετέφερε. Η πρωτοφανής ρύπανση των ακτών (από την νότια Γαλλία, τις ακτές της Κορούνια στην Ισπανία, μέχρι και την βόρεια Πορτογαλία), θα μείνει στην ιστορία. Με την συμπλήρωση τον προσεχή Νοέμβριο οκτώ χρόνων από τότε, η υπόθεση αυτή μάλλον πλησιάζει στο ακροατήριο.

Την περασμένη Τετάρτη ο εισαγγελέας της περιοχής που έγινε το ατύχημα, ζήτησε την επιβολή φυλάκισης 12 ετών για τον πλοίαρχο Μαγκούρα, με την βασική κατηγορία ότι γνώριζε την κακή κατάσταση του “Prestige” και την απέκρυψε. 'Ομως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θα πρέπει να αποδειχτεί αυτό με στοιχεία στη δίκη, στην οποία θα βρεθούν επίσης κατηγορούμενοι ο αρχιμηχανικός, ο υποπλοίαρχος και - εδώ είναι η ουσία της είδησης και της όλης υπόθεσης – ο τότε Ισπανός διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας Εμπορικής Ναυτιλίας, Jose Luis Lopez-Sors, για τον οποίο η ισπανική οργάνωση “Ποτέ πια” ζητά την επιβολή φυλάκισης 5 ετών.

Γνωρίζω καλά το ενδιαφέρον που έδειξε ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Γιώργος Ανωμερίτης. Πρωτοστάτησε επικεφαλής μιας οργάνωσης υποστήριξης του ΄Ελληνα καπετάνιου, με στόχο να αποδειχτεί ότι το τελικό ναυάγιο και η μετέπειτα οικολογική καταστροφή οφείλεται στον εξαναγκασμό του Απόστολου Μαγκούρα να απομακρυνθεί από τις ισπανικές ακτές μετά από επίμονες εντολές των τοπικών αρχών και του αρμόδιου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Μάλιστα, η τότε κυβέρνηση των συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος κατηγορήθηκε από την σοσιαλιστική αντιπολίτευση για ανεύθυνο χειρισμό.

Ελπίζω ο κ. Ανωμερίτης, τώρα που πλησιάζει η όλη υπόθεση στο ακροατήριο, να ενδιαφερθεί πάλι για την τύχη του Απόστολου Μαγκούρα, ο οποίος σε ηλικία 74 ετών και με προβλήματα υγείας ζει μεταξύ Ικαρίας και Αθήνας με την υποχρέωση να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχή του για να δίνει το παρόν. Αυτό προβλέπει ο όρος αποφυλάκισής του από την Ισπανία με την καταβολή εγγύησης (από την ναυτιλιακή εταιρία ελληνικών συμφερόντων) του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ! Θυμάμαι ένα γράμμα του συμπατριώτη μας, βραβευμένου ως “Ναυτικού της χρονιάς 2003” από ναυτιλιακές οργανώσεις του Λονδίνου, όπου από τη φυλακή αναφερόταν στην πολύχρονη εμπειρία του στους ωκεανούς (44 συνολικά) και στην υπευθυνότητα των αποφάσεών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου