Κακά μαντάτα για τον πρωθυπουργό
και την κυβέρνησή του στην Ισπανία
*Θα το διαπιστώσει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες
ο Γιώργος Παπανδρέου στο πρόσωπο του Θαπατέρο
Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
Τόσο στη σημερινή απογευματινή συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όσο και στην αυριανή σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σίγουρα δεν θα εκπλαγεί αντικρίζοντας τον ομόλογό του της Ισπανίας, Χοσέ Λούις Ροντρίγκεθ Ζαπατέρο. “Το πρόσωπό του τα λέει όλα. Διακρίνεις τα χτυπήματα της πραγματικότητας της κρίσης. Το βλέπεις ξεκάθαρα. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα αν θα ηγηθεί του κόμματος και τις επόμενες εκλογές”, είναι η διάγνωση που έκανε προχτές ο διάδοχός του σημερινού πρωθυπουργού της Ισπανίας, ο κάποτε χαρισματικός Φελίπε Γκονζάλεθ. Και έχει απόλυτο δίκιο.
Η αλήθεια είναι πως πέρα από την σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ισπανία την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα να φουντώνει η φημολογία και τα δημοσιεύματα ξένων έγκυρων εφημερίδων ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί κι αυτή όπως η Ελλάδα τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., κάτι που διαψεύδεται επίμονα από όλες τις πλευρές της κυβέρνησης, τίποτα μα τίποτα δεν πάει καλά για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση και τα μικρότερα κόμματα ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες , χαρακτηρίζοντας τον Ζαπατέρο “Πρωθυπουργό υπό προθεσμία”.
Ο τελευταίος είναι απομονωμένος όσο ποτέ άλλοτε, αναγκάζεται να αυτοσχεδιάζει με τους υπουργούς του, και δεν βρίσκει συμμάχους για να ψηφιστεί η νέα εργατική νομοθεσία που προσδιορίζει τους όρους πρόσληψης και απόλυσης, μια και δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Τα εργατικά συνδικάτα έχουν προαναγγείλει γενική απεργία για μετά το καλοκαίρι (29 Σεπτεμβρίου), ενώ αντιδρά και η πλευρά των εργοδοτών. Υπάρχουν και χειρότερα, με πολλές τράπεζες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, άσε που οι ξένες αγορές έχουν χάσει κι αυτές την εμπιστοσύνη τους στην Ισπανία. Το ότι η συντηρητική αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος προηγείται στις δημοσκοπήσεις 11% στην πρόθεση ψήφου, επόμενο είναι να μη προκαλεί έκπληξη.
Με την αυριανή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ουσιαστικά ολοκληρώνεται η εξάμηνη προεδρία της Ισπανίας. Ο Ζαπατέρο ήλπιζε να “σηκώσει κεφάλι” το διάστημα αυτό, αλλά ατύχησε. Δεν είναι τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για τα άτυπα συμβούλια υπουργών, τις δεξιώσεις, τα δωράκια, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις αυτοκινητοπομπές και τα μέτρα ασφαλείας, κάτι που μπορούσε να γίνει στις Βρυξέλλες με έκπτωση 99%. Το σνομπάρισμα εκ μέρους του Μπαράκ Ομπάμα, που δεν ήρθε στην Ισπανία, η αναβολή για τον Νοέμβριο(;) του Φόρουμ για την Μεσόγειο στη Βαρκελώνη, η εφαρμογή της νέας συνθήκης της Λισαβόνας, και η ανάδειξη της οικονομικής κρίσης, βούλιαξαν κυριολεκτικά την κυβέρνηση.
Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου