Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

*Παρουσιάζεται σήμερα το προσχέδιο στην Κάθριν ΄Αστον

Στα σκαριά δημιουργία σούπερ Ε.Υ.Π.

για την προστασία των χωρών της Ε.Ε.

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Στην ουσία θα πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και θα μπορούσε να λέγεται κάπως έτσι, αν δεν συνέπιπτε με την ονομασία της δικής μας Ε.Υ.Π. (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), μια και θα κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά (με μεγαλύτερη, βέβαια, αποτελεσματικότητα). Κι αυτό, γιατί για όλους μας οι καιροί είναι δύσκολοι, ιδίως τώρα τελευταία, αρχίζοντας από την τρομοκρατία παντός είδους, με πιο πρόσφατο το ...μούσμουλο της οικονομικής κατασκοπείας και κερδοσκοπίας από τα τσιράκια των διεθνών χρηματοπιστωτικών εταιριών, τραπεζών και άλλων τοκογλύφων που μας ρουφάνε την τσέπη.

Το πρώτο σχέδιο για την υλοποίηση δημιουργίας αυτής της σούπερ ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών θα δοθεί σήμερα στα χέρια της Νο 2 της Ε.Ε., της Κάθριν ΄Αστον, αρμόδιας για την εξωτερική πολιτική και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η βαρονέσα του Απχόλαντ (εδώ που τα λέμε χαμηλών προδιαγραφών, κατά την γνώμη πολλών που την ξέρουν από χρόνια) θα το παραλάβει από τον επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών, τον αντιστράτηγο Felix Sanz-Roldan. Θα είναι ένα είδος εισήγησης των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την προφύλαξη των στρατηγικών συμφερόντων όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. από εξωτερικούς εχθρούς και όχι μόνο.

Θα είναι κάτι αντίστοιχο της αμερικανικής CIA και προβλέπεται από την νέα συνθήκη της Λισαβόνας, η ισχύς της οποίας άρχισε να εφαρμόζεται σιγά αλλά σταθερά από την αρχή του τρέχοντος έτους. Να σημειωθεί ότι η λειτουργία μιας ενωμένης ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών ήταν και μακροχρόνια επιδίωξη των Βρυξελλών. Για την σύνταξη του σχεδίου, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχουν συνεργαστεί όλες οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της δικής μας Ε.Υ.Π., η δε παράδοσή του θα γίνει σήμερα Τρίτη στη Μαδρίτη, ένα μόλις 24ωρο πριν την εκπνοή της εξαμηνιαίας ισπανικής προεδρίας που τελειώνει αύριο.

“Πρέπει να βρούμε λύσεις σε επείγοντα θέματα ασφαλείας, γιατί ο κόσμος αλλάζει και το ίδιο επιβάλλεται να κάνουμε κι εμείς”, τόνισε πρόσφατα σε ένα σεμινάριο ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ισπανίας (Sanz-Roldan), παρουσία συναδέλφων του από την Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βρετανία και Τσεχία. Στο ίδιο σεμινάριο παραβρέθηκε επίσης και μίλησε ο Χαβιέρ Σολάνα (πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ και άλλων ευρωπαϊκών αξιωμάτων), ο οποίος επεσήμανε ότι χρειάζεται να ενδυναμωθεί το “ίμετζ” της συλλογής πληροφοριών για την εξουδετέρωση των εξωτερικών απειλών, με ένα καλύτερο συντονισμό και γεωγραφική κατανομή δράσης συλλογής πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου