Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Τα εξωφρενικά στην εξωτερική μας

πολιτική και τα φυσικά επακόλουθα

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Πάνε τα μεγαλεία άλλων εποχών! Τότε που παίρνανε καλά λεφτά και ζούσαν σαν αρχηγοί του κράτους στα ξένα! Γιατί οι πρέσβεις μας, τον εκάστοτε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας εκπροσωπούν και ουχί τον Πρωθυπουργό μας. Έτσι ορίζει το διεθνές διπλωματικό πρωτόκολλο. Είμαστε σε εποχή ισχνών αγελάδων, με το γνωστό σύνθημα “Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η αγελάς”. Η Ελλάς, δηλαδή, το άφθονο οικονομικό άρμεγμα της οποίας όσο πάει και στερεύει, με τις συνέπειες να γίνονται έντονα αισθητές και στις τσέπες όλων όσων μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό, πέρα από τον σκληρό πυρήνα των μέχρι τώρα “προνομιούχων” που υπάγονται στο μεγαλοπρεπές υπουργείο Εξωτερικών.

Με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες της ελληνικής διπλωματίας βράζουν στο ζουμί τους, με το θερμόμετρο του καλοκαιριού να επιδεινώνει την όλη κατάσταση. Τα μέτωπα είναι πολλά, σε όλες τις κατηγορίες (διπλωμάτες, διοικητικούς πάσης φύσεως, κ. ά.), με τρανταχτή εξαίρεση κάτι αφανείς κομματικούς συμβούλους. Οι τελευταίοι λύνουν και δένουν, το παίζουν περιφερόμενοι πρέσβεις, έχουν γίνει δε στόχος ακόμα και υψηλά ιστάμενων στελεχών του ΥΠΕΞ, αφού δεν μπορούν να τους ελέγξουν, με τελικό αποτέλεσμα την ουσιαστική περιθωριοποίηση όλων των διπλωματών καριέρας. Άσε που μερικοί μιλάνε και για ευτράπελες καταστάσεις.

Αν προσθέσουμε τις πρόσφατες περικοπές των αποδοχών τους και την αύξηση της φορολογίας σε όλα τα επιδόματα εξωτερικού, τότε καταλαβαίνετε γιατί ...κλαίνε μανούλες στο κτίριο της Βασ. Σοφίας και σε άλλα υπουργεία που επανδρώνουν τις διπλωματικές μας αποστολές. Γίνεται ο χαμός, αφού δεν ξέρουν πού πατούν. Δεν είναι λίγοι οι διαμαρτυρόμενοι πως δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς, άλλοι σκέπτονται να τα παρατήσουν και να βρουν δουλειά στη ξενιτιά, μέχρι και αυτοί που δεν αντέχουν πλέον και ξαφνικά πεθύμησαν την Ελλάδα. Το κωμικοτραγικό είναι ότι για την τελευταία κατηγορία και γενικότερα τις μεταθέσεις από και προς Αθήνας υπάρχει χρήμα με το σταγονόμετρο.

Ενώ έπρεπε να γίνουν φέτος κάπου 450 μετακινήσεις, τελικά ο αριθμός μειώνεται συνεχώς και τα πιο πρόσφατα νέα μιλάνε για μόνο 35 όλων των κατηγοριών. Όπως καταλάβατε, μόνο για όσους έχουν μπάρμπα στην Κορώνη. Μια μικρή κατηγορία ελπίζει μήπως η νέα ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία (που προβλέπεται να λειτουργήσει αργότερα, σύμφωνα με την νέα συνθήκη της Λισαβόνας) απορροφήσει έστω και ελάχιστους για την επάνδρωση των 140 αντιπροσωπειών ανά την υφήλιο. Εκεί που το χρήμα ρέει άφθονο στο δικό μας ΥΠΕΞ (κάπου 96 εκατ. ευρώ για φέτος), είναι για τις απόρρητες δαπάνες. Εδώ ούτε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιος Διοίκησης δεν μπορεί να βγάλει άκρη, επειδή γίνεται το ...κάτι άλλο. Νομότυπα, ε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου