Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010


Παίζοντας τη ζωή σου τρέχοντας

μπροστά στον μανιασμένο ταύρο

*΄Ενα έθιμο με εκατοντάδες τραυματίες και 15 νεκρούς

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Θα μου πείτε ... ο καθένας με τη μούρλια του! Μόνο έτσι εξηγείται το να τρέχεις μπροστά από τα τεράστια κέρατα των ταύρων, παίζοντας τη ζωή σου κορώνα γράμματα. Κι ας έχεις λίγα δευτερόλεπτα πριν προσευχηθεί δημόσια, τραγουδώντας: “Από τον 'Αγιο Φερμίν ζητάμε, που είναι ο δικός μας προστάτης, να μας οδηγεί στο μάντρωμα του ταύρου, δίνοντάς μας την ευλογία του”. Τα στιγμιότυπα του εθίμου κάνουν τον γύρο του κόσμου κάθε χρόνο απ΄ όλες τις τηλεοράσεις αυτές τις ημέρες, με τον μέχρι στιγμής συνολικό απολογισμό των τραυματιών να ξεπερνά πολλές εκατοντάδες, πέρα από τους 15 νεκρούς τα τελευταία 100 χρόνια. Πρώτοι στη λίστα οι ξένοι (Βρετανοί, Αυστραλοί , Αμερικάνοι).

Η εβδομάδα των Σανφερμίνες γιορτάζεται κάθε χρόνο από 7-14 Ιουλίου στην Παμπλόνα (αυτονομία της Ναβάρα) προς τιμή του πολιούχου της πόλης San Fermin. Κάθε πρωί στις 8 ακριβώς, ένα βεγγαλικό δίνει το σύνθημα για την κούρσα των έξη ταύρων μέσω του κεντρικού δρόμου της παλιάς πόλης, μιας απόστασης 845 μέτρων μέχρι τον κλειστό χώρο του γηπέδου των ταυρομαχιών που γίνονται το απόγευμα. Καθημερινά, ένα πλήθος μεταξύ 2-4.000 Ισπανών και τουριστών τρέχει μπροστά από τους ταύρους, ντυμένοι στα λευκά, με ένα κόκκινο μαντίλι στο λαιμό και ένα κομμάτι εφημερίδας για να τσιγκλάνε τα αρσενικά βόδια.

Οι τρεχάτοι, μαζί κι ένα μεγάλο ποσοστό ξένων από χώρες όπως Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, θέλουν να βρεθούν όσο πιο κοντά μπορούν στα ρουθούνια του ταύρου. Κάθε κούρσα θανάτου κρατά 2-3 λεπτά, ανάλογα με την ταχύτητα και τα εμπόδια, με το μεγαλείο της τρέλας να βρίσκεται στο να σε πλησιάζει ο ταύρος σε απόσταση επαφής κι εσύ ν΄ ακούς την αναπνοή του, κάτι σαν θόρυβο μηχανής τρένου. Οι περισσότερο συνετοί προτιμούν να πληρώσουν από 50-100 ευρώ κάθε φορά, ανάλογα με τη θέα, για την ενοικίαση μιας θέσης σε κάποιο μπαλκόνι σπιτιού. ΄Ασε που αυτές οι μαζώξεις προσφέρονται για αστραπιαίες ανθρώπινες γνωριμίες και στενές σχέσεις.

Το μυστικό αυτών που έζησαν την εμπειρία και φυσικά επέζησαν; “Ποτέ δεν φωνάζεις μπροστά στον ταύρο. Το ότι τρέχεις σε μικρή απόσταση μπροστά του είναι αρκετό, σε βλέπει ότι είσαι σε κίνηση και δεν χρειάζεται να τραβήξεις την προσοχή του. Αν πέσεις εσύ, το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να σκεπάσεις το κεφάλι με τα χέρια σου, να μην κάνεις καμιά κίνηση, παρά μόνο να προσεύχεσαι. ΄Ετσι και σηκώθηκες, είναι βέβαιο ότι θα σου επιτεθεί και θ' αρχίσει να σε χτυπάει πάνω κάτω σαν χταπόδι (δεν σε σώζει ούτε ο Paul). Το ίδιο πρέπει να κάνεις όταν δεις ότι σε πλησιάζει επικίνδυνα ο ταύρος. Βασικό στοιχείο είναι να κοιτάς πάντα ποιος τρέχει δίπλα ή μπροστά σου, γιατί πάντα υπάρχουν οι άσχετοι τουρίστες που θέλουν να φωτογραφηθούν ακουμπώντας τον ταύρο”.

*Αυτή την Κυριακή, ο εορτασμός του πολιούχου Σαν Φερμίν συμπίπτει και με τον τελικό Ισπανίας - Ολλανδίας. Λέτε να ΄χουμε διπλό πανηγυρισμό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου