Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

*Η επικοινωνιακή τακτική της εκάστοτε κυβέρνησης

Πολιτικοί φαβοριτισμοί και διωγμοί

δημοσιογράφων στη Γεν. Γρ. Τύπου

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά σας βεβαιώ δεν είναι. Στην κάποτε Γου Γου Του Που (Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών, για τις παλιές καραβάνες), μετέπειτα υπουργείο Τύπου και σήμερα Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών ανεβαίνει στον έβδομο όροφο και μπαίνει διστακτικά στο γραφείο του τότε υφυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου. Παρουσιάζει στον πολιτικό προϊστάμενό του μια λίστα με πολλές δεκάδες ονομάτων δημοσιογράφων που αμείβονται πλουσιοπάροχα, αλλά στην κυριολεξία δεν πατάνε καθόλου για να προσφέρουν έργο. Πρόκειται για γνωστά στελέχη εφημερίδων και άλλων κρατικών οργανισμών-υπηρεσιών. Μιλάμε για διπλοθεσίτες και λιγότερους τριπλοθεσίτες. Στο περίπου, γίνεται ο εξής διάλογος:

-Κύριε υπουργέ, αυτοί οι δημοσιογράφοι στην κατάσταση που βλέπετε έρχονται μόνο για να πληρωθούν ή στέλνουν κάποιον άλλο να παραλάβει τον μισθό τους. Με μερικούς, η υπηρεσία μας δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους γιατί δεν έχουμε ούτε τις διευθύνσεις τους...

-Κύριε .... αυτό δεν είναι δική σας δουλειά. Εγώ είμαι υπεύθυνος για όλα. Παρακαλώ πηγαίνετε ...

Καλά, σας βλέπω να γελάτε, αλλά αυτή είναι η αλήθεια ακόμα και σήμερα, αν και στο “μαγαζί” έχει μπει κάποια τάξη και αριθμητικά έχει μειωθεί αρκετά αυτή η λίστα, κυρίως βοηθούσης...της οικονομικής κρίσης. Επειδή έφαγα ψωμί στον χώρο αυτό επί 30 συναπτά έτη από το 1975 (όχι παντεσπάνι, όπως όλοι οι άλλοι, λόγω της ερμαφρόδιτης ή τρανσέξουαλ σχέσης μου με το απρόσωπο δημόσιο, κατά πρώην πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ), θυμάμαι ότι μέχρι και το συνδικαλιστικό μας σωματείο, η ΕΣΗΕΑ, γνώριζε μέσω του εκπροσώπου της την όλη κατάσταση, αλλά προτιμούσε να κωφεύει. Θέλετε και το κερασάκι της τούρτας; ΄Οταν συνάδελφος παρουσιάστηκε στην διεύθυνση Διοίκησης και αναρωτήθηκε μήπως ο μισθός του πρέπει να κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού δεν του ανέθεταν αντικείμενο εργασίας και ...μουτζούρωνε μόνο χαρτιά για λίγη ώρα, τον απείλησαν πως θα τον περάσουν από Πειθαρχικό Συμβούλιο (συνεχίστε το γέλιο).

Αυτά τα μουρλά έρχονται ξανά στη μνήμη μου, βλέποντας μια τροπολογία που μπήκε σφήνα στο νομοσχέδιο περί “Ενίσχυση διαφάνειας κ.τ.λ.”. Ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει την αναστολή λειτουργίας Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας κάθε τάξεως (στα σκαριά είναι του Λος ΄Αντζελες, Βοστόνης, Δουβλίνου, Λισαβόνας, Χάγης, Βιέννης, Αμβούργου, Κοπεγχάχης, Ελσίνκι, Βαρσοβίας, Βουκουρεστίου, Πράγας, Σαγκάης, Ζάγκρεμπ), η κατάργηση θέσεων μέχρι λήξης της θητείας συναδέλφων (δεν απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της πράσινης διακυβέρνησης), ενώ δημοσιογράφοι, μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μετατίθενται στην Κεντρική Υπηρεσία όταν συμπληρώσουν τριετή τουλάχιστον υπηρεσία στο ίδιο Γραφείο ( μιλάμε όχι για ...ενίσχυση διαφάνειας, αλλά για φωτογραφικές διατάξεις, κάτι που έκανε στο παρελθόν και η αντίστοιχη γαλάζια διακυβέρνηση).

΄Ετσι γινόταν και γίνεται η επικοινωνιακή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης στο εσωτερικό και εξωτερικό. Σε λίγο και χωρίς επαγγελματίες δημοσιογράφους. Μέχρι να΄ ρθουν οι επόμενοι για να κάνουν τα ίδια με τα δικά τους παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου