Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή

και το ξεχωριστό έθνος των Καταλανών

*Ο Χουάν Κάρλος στους παίκτες: “Ενώσατε όλους τους Ισπανούς”

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Την ίδια ώρα που η χώρα σήκωνε το τρόπαιο πανηγυρίζοντας ξέφρενα, με την γενικότερη ευφορία να παραμερίζει έστω και για λίγο τα σοβαρότατα προβλήματα του κόσμου από την οικονομική κρίση, φυσικό ήταν να αναδειχτεί παράλληλα και ο εθνικισμός μιας μεγάλης μερίδας των Καταλανών. Ιστορικά συνδέεται σαφέστατα με αποσχιστικές τάσεις και διεκδικήσεις ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Οι περιστάσεις δεν θα μπορούσαν να είναι πιο κατάλληλες, αφού επτά από τους έντεκα παγκόσμιους πρωταθλητές αγωνίζονται με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, άσε που μερικοί απ΄ αυτούς είναι και καταλανικής καταγωγής. Ποιος είπε πως η μπάλα δεν μπορεί να “κάνει” και παιχνίδι προπαγάνδας;

Προσέξατε τη σκηνή λίγο μετά την επικράτηση των Ισπανών επί των Ολλανδών στον τελικό της Νότιας Αφρικής, όπου ο Κάρλες Πουγιόλ της “Μπάρτσα” κάνει τον γύρο του θριάμβου με το ένα χέρι κρατώντας το κύπελλο και με το άλλο ψηλά τη σημαία της Καταλονίας (με κόκκινες και κίτρινες ρίγες); Στη μεγαλύτερη λεωφόρο της Βαρκελόνης (την Diagonal), γνωστή φίρμα ρούχων ήταν πιο διακριτική, αλλά περνούσε το μήνυμα. Είχε γεμίσει το κατάστημά της με κόκκινα και κίτρινα μπαλόνια, που είναι και τα χρώματα της ισπανικής σημαίας. Κι όμως, την προηγούμενη μέρα πάνω από ένα εκατομμύριο Καταλανοί διαδήλωναν στους δρόμους για περισσότερη ανεξαρτησία στην αυτονομία τους.

Στο διαδίκτυο έχουν μπει χιλιάδες μηνύματα με βαριές ύβρεις κατά του Πουγιόλ, Τσάβι Ερνάντεθ και Μπουσκέτς (όλοι διεθνείς της Μπαρτσελόνα). Κυριαρχούσαν το “πουλημένοι” και “προδότες”, ενώ άλλοι έγραφαν ότι “....η Ισπανία χωρίς τους Καταλανούς είναι ....(εδώ βάλτε τη δική σας λέξη)”. Νωρίτερα, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος τους είχε υποδεχτεί με αγκαλιές, τονίζοντάς τους το “ενώσατε όλους τους Ισπανούς”. Μετρημένες οι ισπανικές σημαίες στους πανηγυρισμούς στην Καταλονία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα που είχε ντυθεί και βαφτεί με τα εθνικά της χρώματα, και μερικούς να φοβούνται μήπως η Ισπανία γίνει Βαλκάνια.

Στην ετήσια διήμερη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών (Τετάρτη και Πέμπτη) για την Κατάσταση του ΄Εθνους, πέρα από την οικονομία κυριάρχησε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην αναγνωρίσει στον καταστατικό της χάρτη την Καταλονία σαν ξεχωριστό έθνος. Με τον πρωθυπουργό, Θαπατέρο, να λέει ότι “Δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα των Καταλανών επειδή μερικοί αισθάνονται ότι ζουν σ΄ ένα (διαφορετικό) έθνος”, την δε συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση να προσπαθεί να κερδίσει πόντους. Ο ποδοσφαιρικής ορολογίας πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας “El Mundo”, αν και είχε κι άλλη ερμηνεία, τα έλεγε όλα: '' 'Ασχημο το αποτέλεσμα για την Ισπανία”.

*Ο σεμνός προπονητής της εθνικής Ισπανίας, Βιθέντε ντε Μπόσκε, χτύπησε το καμπανάκι στους πολιτικούς, αλλά αυτοί το αγνόησαν. Μίλησε για “αξίες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για όλη την Ισπανία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου