Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Έπιασαν τον ταύρο από τα κέρατα με

τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

*Η Ισπανία αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση των πύργων ελέγχου

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η τακτική είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Στο αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης, όταν πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές χρησιμοποιώντας το αεροπλάνο, μερικές εκατοντάδες ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας (ΕΕΚ) αποφασίζουν να τους ταλαιπωρήσουν και να τους στερήσουν αυτή την απόλαυση. Είναι η «καλύτερή» τους για να διεκδικήσουν διάφορα αιτήματά τους, κυρίως οικονομικά. Τις τελευταίες μέρες, την αρχή έκαναν οι ΕΕΚ στην Ισπανία, ακολούθησαν οι συνάδελφοί τους στη Γαλλία (δύο χώρες στην κορυφή της υποδοχής τουριστών σε παγκόσμια κλίμακα), και το κακό παρά λίγο να τριτώσει αυτή την Κυριακή με τους δικούς μας στην Ελλάδα.

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί, η ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση αποφάσισε να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Σε πρώτη φάση τους απείλησε ότι θα καταργήσει την συλλογική τους σύμβαση, μέχρι που σκέφτηκε να επανδρώσει τους πύργους ελέγχου όλων των πολιτικών αεροδρομίων με προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που εργάζονται στα αντίστοιχα στρατιωτικά. Προχτές Παρασκευή, το υπουργικό συμβούλιο με ειδικό διάταγμα άναψε το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση των πύργων ελέγχου με ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να υπάρχει συνεχής και ομαλή λειτουργία σ΄ όλα τα αεροδρόμια.

Προηγήθηκαν σκηνές απείρου κάλους με ομαδικές ασθένειες σ΄ αυτό το επάγγελμά. Ξαφνικά μια μέρα δεν πήγαν να δουλέψουν δεκάδες με την αιτιολογία ότι είχαν ψυχολογικά προβλήματα. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου στην οποία υπάγονται (αντίστοιχη της δικής μας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας), έστειλε γιατρούς στα σπίτια τους για να εκθέσει μερικούς απ΄ αυτούς. Δεν ξέρω ακριβώς τις αποδοχές των αντίστοιχων δικών μας, αλλά υποθέτω πως θα είναι αρκετά υψηλότερες άλλων κατηγοριών υπαλλήλων. Το δικαιολογεί η συνεχής πολύωρη και προσεκτική προσήλωσή τους στους δέκτες των πύργων ελέγχου, με εκατοντάδες ή και χιλιάδες αεροσκάφη να εξαρτώνται από τις οδηγίες τους σε κάθε βάρδια.

Στην περίπτωση των Ισπανών - πρωταθλητών κόσμου – ΕΕΚ, είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές προκλητικές, μέχρι και γαργαλιστικές λεπτομέρειες των αποδοχών τους. Δεν θα περιοριστώ στην περίπτωση ενός που δήλωσε μια χρονιά απολαβές 900.000 ευρώ (προφανώς θα δούλευε κάθε μέρα όλο το 24ωρο!). Οι συνάδελφοί του, με ένα ετήσιο εισόδημα μεταξύ 150-250.000 ευρώ, σίγουρα είναι πιο καλοπληρωμένοι από τον πρωθυπουργό και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Με τέτοιους μισθούς, υπάρχει και ο σύζυγος που δεν εργάζεται ποτέ του, φροντίζει το σπίτι και τα παιδιά, αφού η σύζυγος είναι ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας σε μεγάλο αεροδρόμιο και βάζει στο σπίτι 203.000 ευρώ κάθε χρόνο. Κορόιδο είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου