Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Wikileaks:Η ιστοσελίδα-«φάντασμα»,

εφιάλτης κυβερνήσεων και όχι μόνο

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Στην εποχή της ιντερνετικής πραγματικότητας, όπου τα επιτεύγματα της διαδικτυακής τεχνολογίας κινούνται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς καλύπτοντας όλη την υδρόγειο, φαίνεται δύσκολο να πιστέψεις ότι όσο δύσκολο είναι να ανακαλύψουν οι Η.Π.Α. τα ίχνη τον Μπιν Λάντεν άλλο τόσο είναι να εντοπίσουν την διεύθυνση μιας ιστοσελίδας-«φάντασμα». Για πάρα πολλούς, ιδίως για την αμερικανική διοίκηση του Ομπάμα, ο χειρότερος εφιάλτης έχει καταντήσει να είναι το ιστολόγιο Wikileaks. Ειδικότητά του να φέρνει στο φως της δημοσιότητας εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες που αφορούν κυβερνήσεις και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Η χθεσινή αποκάλυψη κάπου 90.000 σελίδων απόρρητου περιεχομένου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, είναι μόνο μία από τις πολλές παγκόσμιες αποκλειστικότητες αυτής της ιστοσελίδας που πρωτοεμφανίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν έχει μόνιμη διεύθυνση, εργαζόμενους, ούτε καν έναν σέρβερ μέσω του οποίου λειτουργεί και θα ήταν ίσως δυνατόν να εντοπιστούν τα ίχνη της. Συνάδελφος δημοσιογράφος σε ελληνική εφημερίδα της Μελβούρνης, μου έλεγε πέρσι το καλοκαίρι ότι ο ιδρυτής της, ο Αυστραλός «χάκερ» Julian Assange, ταξιδεύει συνεχώς από χώρα σε χώρα, μένοντας σε σπίτια συνεργατών του.

Η εφημερίδα «The New Yorker» έχει γράψει πως ο ζήλος για την μυστικότητα αυτού του οργανισμού έχει αγγίξει το όρια της παράνοιας στην Ουάσιγκτον. Οι συνεργάτες της ιστοσελίδας δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επικοινωνούν μόνο με κάποια αρχικά γράμματα και χρησιμοποιούν ένα ευρύ δίκτυο υπολογιστών, ο εντοπισμός των οποίων θα μπορούσε να καταρρεύσει την λειτουργία του διαδικτύου στη μισή υφήλιο. Πρώτος στο στόχαστρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών-και όχι μόνο-είναι φυσικά ο Julian Assange, που επανεμφανίστηκε με συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στην λονδρέζικη εφημερίδα «The Guardian». Τι είπε;

*Ότι χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη και προστασία αν και αισθάνεται «ασφαλής, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι μου με έχουν προειδοποιήσει να μη ταξιδέψω στις Η.Π.Α. και σε μερικές άλλες χώρες. Πολιτικά, θα ήταν μεγάλο λάθος εκ μέρους τους, αν λάμβαναν κάποιο μέτρο σε βάρος μου», δήλωσε χαρακτηριστικά και με …νόημα. Στο μεταξύ, οι επιτυχίες της ιστοσελίδας Wikileaks συνεχίζονται. Για να φρεσκάρω τη μνήμη σας, τον περασμένο Απρίλιο «κρέμασε» στο διαδίκτυο το βίντεο που έδειχνε ένα αμερικανικό ελικόπτερο «Απάτσι», με το πλήρωμά του να εκτελεί δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ στη Βαγδάτη. Στον Λευκό Οίκο είναι βέβαιοι ότι σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες διαρροές. ΄Εχουν στα χέρια τους στοιχεία για συγκεκριμένα θέματα τόσο στο πολεμικό όσο και στο διπλωματικό μέτωπο. Πέρα, βέβαια, από τις προαναγγελίες της ιστοσελίδας!

1 σχόλιο:

  1. Φιλε Ανδρεα,

    Χαιρομαι ιδιαιτερα για την αναφορα σου στην ιστοσελιδα Wikileaks.
    Τετοιου ειδους προσπαθειες που λενε την αληθεια στον κοσμο θα πρεπει να υποστηριζονται απο ΟΛΟΥΣ μας ή τουλαχιστον απο οσους θεωρουμε τον ευαυτο μας ΕΛΕΥΘΕΡΟ.

    Θυμησου το εμαιλ μου πριν καποιου μηνες που σου μιλαγα για την αποκαλυψη του βιντεοντοκουμεντου της δολοφονιας δημοσιογραφων στο Ιρακ απο ελικοπτερο Απατσι των ΗΠΑ, παλι δημοσιοποιημενο απο τη ιδια σελιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή