Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Κοντά παντελονάκια για πολιτικούς,

τρεις κι εξήντα για τους υπόλοιπους

*Οι δύο όψεις των ολιγοήμερων θερινών διακοπών της κρίσης

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Τι βλέπουν τα μάτια μου και δεν το πιστεύω! Βλέπω τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των μεγάλων χωρών της ενωμένης Ευρώπης με κοντά παντελονάκια (μέχρι και την πληθωρική Μέρκελ, στο τελευταίο της ίσως καλοκαίρι στην εξουσία) να δροσίζονται στη κάψα του καλοκαιριού. Έστω για λιγότερες μέρες φέτος, θέλοντας συνάμα να δείξουν ότι οι συνέπειες της οικονομικής λιτότητας αγγίζουν κι αυτούς. Αφού ψαλίδισαν-όσο μπορούσαν μέχρι στιγμής-αποδοχές και συντάξεις, ακρίβυναν το κόστος ζωής όλων μας για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, συνεχίζουν τις αλλαγές και επιδρομές κατά δικαίων και αδίκων για να δείξουν το αυτονόητο. Ότι σε μια σωστή κοινωνία είμαστε όλοι ίσοι.

Μέχρι και οι μοναρχίες θα γευτούν τις περικοπές των θερινών διακοπών, προφανέστατα για να δώσουν το καλό παράδειγμα. Να, η δικιά μας Σοφία, νυν βασίλισσα της Ισπανίας (που θα μας έρθει στις Σπέτσες το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου με τις κόρες της Ελένα και Χριστίνα για τους γάμους του Νίκολας, γιου του αδελφού της Κωνσταντίνου, του πρώην), παραθερίζει σ΄ ένα από τα ανάκτορα στη Μαγιόρκα με την υπόλοιπη οικογένειά της, κάνοντας οικονομίες στην κρατική επιχορήγηση. Παρέα με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος έχουν καλέσει αυτή την Κυριακή σε γεύμα την πρώτη lady των Η.Π.Α., Μισέλ Ομπάμα και την εννιάχρονη κόρη της Σάσα. Θα έκαναν και μια βόλτα με την θαλαμηγό, αλλά για να γεμίσει μόνο το ρεζερβουάρ η δαπάνη ξεπερνά τις 23.000 ευρώ.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να δείτε σπατάλη! Εκεί όπου ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση πριν δύο χρόνια, η σύζυγος του πλανητάρχη με την νεότερη κόρη της και την ακολουθία της περνά από την Τετάρτη τις πενθήμερες διακοπές της στην Μαρμπέγια. Θα σας δώσω μόνο μερικά στοιχεία για την όλη επιχείρηση της επίσκεψης (που θα διαφημίσει δωρεάν την Ανδαλουσία σε παγκόσμια κλίμακα), ώστε μόνοι να κάνετε τους υπολογισμούς του κόστους για τον Αμερικανό φορολογούμενο: το Air Force 2 για την Μισέλ, ένα άλλο αεροσκάφος για την μεταφορά των κάπου δέκα αλεξίσφαιρων οχημάτων, την παρουσία 80 σωματοφυλάκων, παραμονή σε ένα από τα δέκα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου, πέρα από την δαπάνη για τα πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας εκ μέρους των Ισπανών.

Στα μέρη μας, όπου ακόμα και στην εποχή των παχιών αγελάδων ο λαός μας έλεγε το πατροπαράδοτο «η φτώχεια θέλει καλοπέραση», εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, συνταξιούχοι των τρεις κι εξήντα (360 ευρών) και ουκ ολίγοι άφραγκοι απαιτούν να γνωρίζουν ότι οι πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί δεν απολαμβάνουν αυτές τις καυτές μέρες σε βάρος του κρατικού κορβανά. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν και πρέπει να λειτουργήσουν σωστά για να το επιβεβαιώσουν. Συνάδελφοι, κυρίως σε εβδομαδιαία έντυπα, είναι ήδη στα ίχνη κάποιων golden boys που προκαλούν με τις παρέες τους το δημόσιο αίσθημα. Όσων βλέπουν όλο και περισσότερο να είναι κάτω οι μισθοί και πάνω οι τιμές. Σε λίγο θα τα διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου