Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010


Η κατρακύλα ενός εκδοτικού κολοσσού

με συνολικά χρέη 4 δις 748 εκατ. ευρώ

*Η «El Pais» - της PRISA - έμεινε μόνο με το 30% των μετοχών

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ο έλεγχος και το μέλλον του μεγαλύτερου εκδοτικού κολοσσού στον ισπανόφωνο χώρο, του συγκροτήματος του μαδριλένιου επιχειρηματία Χεσούς Πολάνκο (πέθανε τον Ιούλιο του 2007) και της οικογένειάς του, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τον θάνατο του Φράνκο, απλώνοντας τα πλοκάμια κάθε μορφής επικοινωνίας και πέρα από τον Ατλαντικό με εντυπωσιακή επιτυχία και πολιτική επιρροή, πέρασε οριστικά σ΄ άλλα χέρια. Με το μπάσιμο του πιο καυτού μήνα της χρονιάς, την περασμένη εβδομάδα ο PRISA (εκδίδει μεταξύ των άλλων και την «El País») έμεινε μόνο με το 30% των μετοχών του οργανισμού. Η πλειοψηφία του 57,7% πήγε τελικά στην επενδυτική εταιρία αμερικανικών συμφερόντων Liberty Acquisition Holdings, με το υπόλοιπο 12,3% των μετοχών να παραμένει σε μικρότερους επενδυτές του χρηματιστηρίου.

«Η πτώση της οικογένειας Πολάνκο» είναι ο δισέλιδος τίτλος της έγκυρης ανταγωνιστικής εφημερίδας «El Mundο», η οποία αναφέρεται λεπτομερώς στην πορεία, στις δραστηριότητες του ισπανικού εκδοτικού κολοσσού και στην προοδευτική απώλεια των περιουσιακών του στοιχείων τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα δυσμενής κριτική γίνεται στον (γνωστό μας) διευθύνοντα σύμβουλο, Χουάν Λούις Σεμπριάν (φωτογραφία), ο οποίος είναι μη εκτελεστικό μέλος και στο διοικητικό συμβούλιο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, και μαζί με τον πρόεδρο Ιγνάσιο Πολάνκο (γιο του ιδρυτή) διαχειρίστηκαν τις τύχες του συγκροτήματος την τελευταία τριετία. Οικονομικός απολογισμός; Δυσβάσταχτα χρέη 4 δις 748 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Βλέπετε, η γενικότερη οικονομική κρίση και ιδιαίτερα οι γνωστές πολλαπλές συνέπειές της στον τομέα της επικοινωνίας έχουν προξενήσει σοβαρότατες απώλειες στην αξιοπιστία της PRISA, αναγκασμένη τώρα να δίνει αγώνες για να πείσει την χρηματοπιστωτικές αγορές ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μέχρι τώρα επιβιώνει με τις συνεχείς πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων, τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό, με την πρώτη να αντιπροσωπεύει το 75% των εσόδων και το υπόλοιπο 25% να προέρχεται από την αλλοδαπή. Τη περασμένη εβδομάδα έκλεισε οριστικά η συμφωνία για την είσοδο της Liberty, επενδυτικής εταιρίας κεφαλαίων, με αντίτιμο 660 εκατ. ευρώ και την πλειοψηφία του 57,7% των μετοχών. Μια ακόμα επί ξύλου κρεμάμενη πτώχευση είχε αποφευχθεί την τελευταία στιγμή!

Κατά την «El Mundo», ο Σεμπριάν (γνωστός στη δημοσιογραφική πιάτσα και ως «στρατηγός»), πρώην διευθυντής της «El Pais» και νυν ακαδημαϊκός , «ήταν ο ηγέτης της όλης στρατηγικής του ομίλου από το 2007 και ο κύριος υπεύθυνος για την συνεχή κατρακύλα, μέσα από μια σειρά λανθασμένων χειρισμών και αποφάσεων». Οι μετοχές του εκδοτικού συγκροτήματος έχουν χάσει το 60% της αξίας τους από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ οι τραπεζικοί όμιλοι περιμένουν την απόσβεση χρεών πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει και έντονο πολιτικό …άρωμα στην όλη ιστορία. Σύνηθες φαινόμενο, θα μου πείτε! Επειδή το σήριαλ θα έχει συνέχειες, κάποια άλλη φορά θα σας το παρουσιάσω. Θα είναι πιο επίκαιρη η μυρουδιά του σε προεκλογική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου