Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010




Σχέδιο διακυβέρνησης του internet

προετοιμάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

«Σεβαστοί συνάδελφοι, το internet είναι η μεγάλη θάλασσα, ο ωκεανός που ενώνει ελεύθερα τους πολίτες», ήταν ο επίλογος της παρουσίασης ενός σχεδίου-εργασίας με τίτλο “Η διακυβέρνηση του internet”.'Εγινε πρόσφατα από τον Ισπανό ευρωβουλευτή Francisco Sosa Wagner (φωτογραφία) στην ολομέλεια του σώματος στις Βρυξέλλες και εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία όλων των πολιτικών παρατάξεων (συντηρητικών, σοσιαλιστών, πράσινων και φιλελεύθερων). Μάλιστα, η επίτροπος για θέματα Ενέργειας και Βιομηχανίας, η Neelie Kroes, μίλησε με τα καλύτερα λόγια και άναψε το πράσινο φως για την υλοποίησή του.

Στόχος του σχεδίου είναι να μπει μια τάξη στον αναρχικό κόσμο του web για να λειτουργεί δημοκρατικά, σύμφωνα με δηλώσεις του νεαρού δικηγόρου που για πρώτη χρονιά κάθεται στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπώντας το μικρό ισπανικό κόμμα, την ΄Ενωση για την Πρόοδο και Δημοκρατία. Πρόκειται για μια επίπονη δουλειά ενός χρόνου για “το καλό και το δημόσιο συμφέρον σε παγκόσμια κλίμακα”, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Το ενδιαφέρον για την καθιέρωση ενός νομικού πλαισίου που θα διέπει την ομαλή λειτουργία του παγκόσμιου ιστού επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

*Ενός ουσιαστικού μοντέλου “δημόσιου-ιδιωτικού”, όπου δεν θα υπάρχει κανένα είδος ελέγχου από καμία δημόσια αρχή ή άλλο φορέα για την διακίνηση της πληροφορίας μέσω του παγκόσμιου διαδικτύου.

*Η βασική ανησυχία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης είναι η ύπαρξη της μοναδικής “επιτήρησης” που υπάρχει σήμερα και λειτουργεί με τα αγγλικά αρχικά Icann. Είναι ένας ουσιαστικά ιδιωτικός φορέας, που λειτουργεί κάτω από τον νομικό έλεγχο των αμερικανικών αρχών (στην Καλιφόρνια για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι).

*Στη διαφύλαξη και τον σεβασμό των δικαιωμάτων και αξιών αυτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, με την καθιέρωση εγγυήσεων κατά κάθε είδους επιτήρησης ή ελέγχου, ακόμα και λογοκρισίας εκ μέρους κρατικών και ιδιωτικών φορέων σε όλο το σύστημα του internet. Κάτι που γίνεται σήμερα στην Κίνα ή και την Κούβα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πρόταση του Ισπανού ευρωβουλευτή, θα πρέπει να καθιερωθεί μια σειρά απαραίτητων περιορισμών κατά κάθε μορφής εγκληματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου