Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010




Καρκίνος και άλλες ζημιές στην υγεία

οι συνέπειες της βύθισης του Prestige

*Στο τέλος του έτους η δίκη του Απόστολου Μαγκούρα

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Το καμπανάκι του μεγάλου κινδύνου για τις σοβαρές συνέπειες στην υγεία των χιλιάδων ψαράδων είχε βαρέσει πολλές φορές από τον Νοέμβριο του 2002, αλλά τώρα έρχεται για πρώτη φορά η επιστημονική επιβεβαίωση. Τότε που στη βορειοδυτική Ισπανία προκλήθηκε η τεράστια οικολογική καταστροφή από την βύθιση του Prestige, ενός πλοίου ελληνικών συμφερόντων που μετέφερε 77.000 τόνους ακατέργαστου πετρελαίου. Επίσημα αποτελέσματα επιστημονικών ιατρικών εξετάσεων τα οποία ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας φανερώνουν τις ασθένειες που διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον όσοι βρέθηκαν κοντά στην πρωτοφανή καταστροφή, βοηθώντας πολλά μερόνυχτα μαζεύοντας από τις μολυσμένες ακτές την μαυρίλα του μαύρου χρυσού.

Ομάδα 11 επιστημόνων από την Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Κορούνια (περιοχή όπου συνέβη το ατύχημα με καπετάνιο τον Απόστολο Μαγκούρα, 74 ετών τώρα), δημοσίευσε το πόρισμα των ερευνών της στην τελευταία έκδοση της επιθεώρησης Annals of Internal Medicine, ενός κολεγίου των γιατρών στις Η.Π.Α. Ρώτησαν κάπου 7.000 ψαράδες που πήραν μέρος στο καθάρισμα της περιοχής από την γιγαντιαία κηλίδα πετρελαίου, κατά την περίοδο από 19 Νοεμβρίου 2002 έως στο τέλος του 2003. Αφού διαπίστωσαν αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς, μέχρι και μεταβολές στο DNA μερικών, ξεχώρισαν μια ομάδα 501 ατόμων και τους υπέβαλαν σε συστηματικές ιατρικές εξετάσεις για ένα εξάμηνο (από Σεπτέμβριο 2004 έως Φεβρουάριο 2005).

Εδώ έχουμε γενετικές αλλαγές, παθήσεις στους πνεύμονες, μέχρι και ζημιές στα χρωμοσώματα που καταλήγουν συχνά σε διάφορες μορφές καρκίνου. Πιθανότητες για αναπνευστικά προβλήματα διαπιστώθηκαν και σε μια ομάδα 177 ψαράδων που δεν ήρθαν σε άμεση επαφή με την οικολογική μόλυνση, αλλά έζησαν από κοντά τις συνέπειες του ακατέργαστου πετρελαίου. Μια άλλη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στο τέλος του προσεχούς έτους, έγινε με πρωτοβουλία της βιολόγου Blanca Laffon στο πανεπιστήμιο της Κορούνια (ο Μπαράκ Ομπάμα την προσέλαβε πρόσφατα σαν σύμβουλο για την τεράστια διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού). Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν συμπτώματα των παραπάνω παθήσεων, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι μεταβολές στα κύτταρα του DNA αποκαταστάθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτά, ενώ πλησιάζει η έναρξη της δίκης με κατηγορούμενο τον πλοίαρχο που ζει με χρηματική εγγύηση 3 εκατ. ευρώ και περιορισμούς μετακίνησης στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η πολιτική αντιπαράθεση, αφού η τότε συντηρητική κυβέρνηση του Αθνάρ κατηγορήθηκε από την σημερινή σοσιαλιστική του Θαπατέρο υπεύθυνη για την απομάκρυνση του Prestige από τις ακτές της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να βυθιστεί μετά από μέρες στα ανοικτά του ωκεανού. Πάντως, στις αρχές του αυτού του μήνα δικαστήριο της Νέας Υόρκης επέρριψε για δεύτερη φορά την αξίωση του ισπανικού κράτους να καταβληθεί αποζημίωση άνω του ενός δις ευρώ για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το πλοίο. Η ομοσπονδιακή δικαστής αποφάσισε ότι η εταιρία American Bureau of Shipping έκρινε ότι το Prestige είχε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου