Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010


Τραγουδώντας η υποκλοπή εγγράφων

που αποκαλύπτει το μπλογκ Wikileaks

*Λεπτομέρειες με προσωπικές αδυναμίες και ευαισθησίες

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

΄Οσο εντυπωσιακή ήταν η δημοσιοποίηση της αποκλειστικής επιτυχίας της ιστοσελίδας Wikileaks, με τις δεκάδες χιλιάδες εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, άλλο τόσο εύκολη ήταν η υποκλοπή τους από τον Αμερικανό στρατιώτη Bradley Manning. Λίγο πριν την ανάρτηση κι άλλων 15.000 σελίδων τις επόμενες μέρες (σύμφωνα με δήλωση του Αυστραλού ιδρυτή του μπλογκ, Julian Assange), οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυρίως σε αμερικανικά έντυπα για τον βίο και πολιτεία του «δράστη» προκαλούν αίσθηση και σοβαρά ερωτήματα. Τόσο για τις πολεμικές επιχειρήσεις των πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ.

Προσποιούμενος στους συναδέλφους του ότι τραγουδά επιτυχίες της αμερικανίδας εκκεντρικής τραγουδίστριας Lady Gaga (φωτογραφία), ο 22άχρονος αναλυτής πληροφοριών εκμεταλλευόμενος τα εξαιρετικά αδύνατα σημεία των μέτρων ασφαλείας “κατέβαζε” αντιγράφοντας σε CD τα χιλιάδες έγγραφα. Απλά, την ώρα που οι τριγύρω του νόμιζαν ότι ακούει από τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή το δικό του CD με μουσική της ιταλικής καταγωγής τραγουδίστριας, ο Manning αντέγραφε τα εμπιστευτικά και απόρρητα αρχεία. Γιατί σε CD; Επειδή την τελευταία τριετία το Πεντάγωνο απαγορεύει αυστηρά την χρήση USB στους κάπου 7 εκατομμύρια υπολογιστές του, φοβούμενο δυσλειτουργίες από virus.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσωπικότητα του Bradley Manning, ο οποίος γεννήθηκε σ΄ ένα μικρό χωρίο της Οκλαχόμα, με τους συμμαθητές του στο σχολείο να τον θυμούνται σαν ένα παιδί που μιλούσε με ειλικρίνεια και με φιλελεύθερες πολιτικές θέσεις. Οι φίλοι του τον θεωρούσαν αρκετά έξυπνο, ίσως για τον λόγο αυτό το 2007 το υπουργείο ΄Αμυνας τον έστειλε στη Βαγδάτη για να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και αντικατασκοπείας. Από τότε είχε άμεση πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου διαβάθμιση απόρρητου υλικού, ιδίως στη γνωστή βάρη των επιχειρήσεων Hammer στην ιρακινή έρημο. Έτσι, άρχισε το περασμένο Φθινόπωρο την συστηματική υποκλοπή των ευαίσθητων περιεχομένου εγγράφων, μεταξύ των οποίων και πολυάριθμων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το μοιραίο λάθος του Manning ήταν ότι αμέσως μετά γνώρισε τον Adrian Lamo, ένα βετεράνο πρώην “χάκερ”, τον οποίο θέλησε να ....εντυπωσιάσει λέγοντάς του ότι έχει υποκλέψει απόρρητα ντοκουμέντα και επρόκειτο να τα δημοσιοποιήσει. Ο Lamo, γνωστός και ως αμφιφυλόφιλος, ανησύχησε και τον κατέδωσε στο FBI. Από εδώ και πέρα αρχίζουν οι προσωπικές ιδιαιτερότητες του Manning, για τον οποίο δημοσιεύματα αφήνουν να εννοηθεί ότι αισθανόταν κοινωνικά περιθωριοποιημένος στον αμερικανικό στρατό, ίσως γιατί είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις. Μπορεί να υποθέσει κάποιος και το στοιχείο της εκδίκησης για τον στρατιώτη που ανακρίνεται τώρα κρατούμενος στη Βιρτζίνια, με την όλη ιστορία να ...τραβάει σε βάθος χρόνου, ίσως γιατί οι έρευνες επιβεβαιώσουν υποψίες και για άλλους εμπλεκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου