Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010


Μίνι σίριαλ το ειδύλλιο της Σοφίας

που έρχεται στο γάμο του Νίκολας

*Μαζί με τον διάδοχο, την Λετίσια και τις δύο κόρες της

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Λίγους μήνες πριν συμπληρωθεί μισός αιώνας από την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του σημερινού βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, ένα τηλεοπτικό μίνι σίριαλ είναι έτοιμο να βγει στον αέρα λίαν προσεχώς. Το ισπανικό ιδιωτικό κανάλι Antena 3 θα παρουσιάσει δύο 75ντάλεπτα επεισόδια με τίτλο «Σοφία», που δεν θα είναι τίποτε άλλο από το ειδύλλιό της με τον Χουάν Κάρλος. Όπως σωστά μαντέψατε, πρόκειται για την δικιά μας πρώην πριγκίπισσα και τον τότε πρίγκιπα. Η τωρινή βασίλισσα ετοιμάζεται να είναι τις επόμενες μέρες στις Σπέτσες (παρέα με τον γιο της Φίλιπ, διάδοχο του θρόνου και την σύζυγό του Λετίσια, όπως και με τις δύο κόρες της Ελένα και Χριστίνα), για να τιμήσουν την σύζευξη ενός συγγενικού ειδυλλίου. Το γάμο τού γιου τού αδελφού της Κωνσταντίνου (μαζί στη φωτογραφία), του Νίκολας. Αν αναρωτηθείτε γιατί δεν θα συνοδεύεται από τον βασιλιά, η επίσημη απάντηση είναι ότι ποτέ δεν παρευρίσκεται σε τέτοιου είδους κοινωνικές εκδηλώσεις.

Πέρα απ΄ αυτό, προληπτικοί λόγοι υγείας δεν επιτρέπουν τόσο κουραστικό ταξίδι στον Χουάν Κάρλος. Βλέπετε, προ μηνών του αφαίρεσαν σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης ένα μικρό όγκο από τον πνεύμονα και έκτοτε όλα πάνε καλά (κατά το ισπανικό παλάτι), παρά το ότι μερικά ακροδεξιά ΜΜΕ αφήνουν υπονοούμενα κάποιας θεραπευτικής αγωγής για αντιμετώπιση επιπλοκών (με αυτονόητη και άμεση πάλι διάψευση του βασιλικού οίκου). Επιστρέφοντας στα πιο ευχάριστα, το πρώτο επεισόδιο του μίνι σίριαλ για τον έρωτα Σοφίας-Χουάν Κάρλος αρχίζει το καλοκαίρι του 1961 στην Κέρκυρα, στο τότε παραθεριστικό παλάτι της τότε ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Παρουσία των γονέων και των δύο πλευρών, είναι η επισημοποίηση της γνωριμίας τους λίγο πριν στο Λονδίνο (στο γάμο του δούκα και δούκισσας του Κεντ).

Στο σενάριο αναδεικνύεται το πρώτο σοβαρό εμπόδιο, το θρησκευτικό. Αυτή ορθόδοξη κι αυτός καθολικός, πράγμα που βρίσκει αντίθετο το στρατιωτικό καθεστώς που χρόνια προετοίμαζε τον Χουάν Κάρλος για τον βασιλικό θρόνο, πάντα με τις ευλογίες του Φράνκο. Η διπλή θρησκευτική τελετή (στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας και τον αντίστοιχο καθολικό στην Πανεπιστημίου στις 14 Μαΐου 1962) είναι η γνωστή λύση, αφού προηγουμένως η χαρισματική Σοφία καταφέρνει να «κερδίσει» την έγκριση του Φράνκο (πάντα κατά τον σεναριογράφο του μίνι σίριαλ). Το δεύτερο μέρος αφιερώνεται στα παρουσία της Σοφίας στην Ισπανία, μέχρι των ενθρόνιση του Χουάν Κάρλος το 1975, αμέσως μετά τον θάνατο του Φράνκο, με ισπανούς καλλιτέχνες στους ρόλους του βασιλιά Παύλου, της Φρειδερίκης και των παιδιών τους Κωνσταντίνου και Ειρήνης, όπως και του ισπανικού βασιλικού ζεύγους.

Είναι προφανές ότι η τηλεοπτική παραγωγή δεν θα επεκταθεί πέρα από το love story της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος, ούτε με το πώς ανέβηκε στον θρόνο ο δεύτερος. Οι προηγούμενες «ερωτικές» σχέσεις και των δύο πρωταγωνιστών, ο ρόλος της δυναμικής Φρειδερίκης με τις φιλοδοξίες της, αλλά και η επιλογή του Φράνκο στο πρόσωπο του παιδιού του Don Juan de Borbon για το βασιλικό στέμμα, ίσως είναι για ένα μελλοντικό και σαφέστατα μεγαλύτερο τηλεοπτικό σίριαλ, της διάρκειας του δικού μας Φώσκολου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου