Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Μηδενική ανοχή διαρροών στον Τύπο

και ποινές επιβάλλει τώρα ο Ομπάμα

*Με απόλυτη ομοφωνία δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Πόλεμο κατά της διαρροής πληροφοριών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς προηγούμενη έγκρισή του, έχει κηρύξει ο Ομπάμα. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο πρόσφατος πονοκέφαλος του Αμερικανού προέδρου προέρχεται από κρούσματα στελεχών της κυβέρνησής του, που εκθέτουν τόσο τον ίδιο όσο και τη γενικότερη πολιτική του. Σχέδια όχι ευνοϊκών αποφάσεων, τα οποία δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας από διαρροές. Κι όμως, μέχρι που εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο έδινε παντού το σύνθημα της απόλυτης διαφάνειας σ΄ όλα τα επίπεδα της διοίκησής του!

Τελευταία, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά, με αποτέλεσμα κάποιοι στην κυβέρνησή του να αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης σε περίπτωση που διαρρεύσουν πληροφορίες στον Τύπο. Πρόκειται για ένα μέτωπο καθημερινής προσεχτικής μάχης περιχαράκωσης της ενημέρωσης που βγαίνει προς τα έξω. Το κοντρολάρισμα τού τι πρέπει να ανακοινώνεται επίσημα είναι στενότατο, εκτός και αν πρόκειται για κάτι που θα έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στη κοινή γνώμη, είτε αφορά πολεμικές επιχειρήσεις είτε πολιτικές αποφάσεις.

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί! Επί ημερών Γιώργη Μπους (βενιαμίν) οι διαρρέοντες πληροφορίες θεωρούνταν από τον Μπαράκ Ομπάμα …καλοί πατριώτες που θα ΄πρεπε να προστατεύονται, κάνοντας την ίδια ώρα αυστηρή κριτική στον προκάτοχό του. Τώρα, όπως σωστά μαντεύετε, έχει εφαρμοστεί μηδενική ανοχή σ΄ αυτού του είδους την «ενημέρωση». Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν την χαρακτηριστική περίπτωση του Thomas Drake, αναλυτή πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας. Διώκεται γιατί έδωσε εμπιστευτικό υλικό στην εφημερίδα «The Baltimoree Sun» για ένα πολυδάπανο πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Σε περίπτωση καταδίκης του προβλέπεται ποινή φυλάκισης μερικών ετών, κάτι που ποτέ δεν έγινε επί της προηγούμενης διοίκησης, αν και τώρα οι παροικούντες στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων πως τα επανειλημμένα κρούσματα ανεπιθύμητων διαρροών αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα. Ο Steven Aftergood, υπεύθυνος προγράμματος για τον κυβερνητικό «μυστικισμό», δήλωσε στην «The New York Times» πως το Κογκρέσο θα ήθελε τα κεφάλια μερικών πληροφοριοδοτών, που σημαίνει ότι ο Thomas Drake δεν αποκλείεται να είναι το πρώτο εξιλαστήριο θύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου