Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

΄Ερευνες από την ΕΚΤ και διωκτικές αρχές

Σε ποια χέρια Ελλήνων βρίσκονται
τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ;


Αποκλειστικό: Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com



Πόσα και κυρίως σε ποια χέρια βρίσκονται τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στην Ελλάδα; Την απάντηση θα δώσουν σύντομα οι έρευνες που άρχισαν από καιρό και συνεχίζονται από την Τράπεζα Ελλάδας, σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές και όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στη πατρίδα μας. Στόχος η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραοικονομίας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από κάθε παράνομη συναλλαγή, η καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών και ο περιορισμός χρηματοδότησης κάθε είδους τρομοκρατικής ενέργειας.

Το μέτρο είναι γενικό για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, με εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια στιγμή που η οικονομική κρίση οδηγεί σε απόγνωση εκατομμύρια ευρωπαίους, αφού μένουν άνεργοι, χάνουν περιουσιακά τους στοιχεία και δεν έχουν ούτε να φάνε. Μέχρι και οι αμερικανοί χτυπούν καμπανάκι, κυρίως για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από ναρκωτικά και την χρηματοδότηση διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ισπανίας, όπου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στη χώρα αυτή βρίσκεται (φανερά ή κρυφά) το 30-33% του συνολικού αριθμού των εν κυκλοφορία χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ. Μάλιστα, οι έλεγχοι αποκάλυψαν χιλιάδες παρανομίες, κυρίως εταιριών, με πολλές συλλήψεις κακοποιών, επιβολή προστίμων, κ.λ.π. Ανάλογες εκτιμήσεις γίνονται και για άλλες χώρες που κυκλοφορούν τα ευρώπουλα. ΄Ετσι, λοιπόν, από την 1η του μήνα που μας μπήκε, σφίγγουν περισσότερο τα μέτρα των αυστηρών ελέγχων και:

-Για κάθε συναλλαγή σε ρευστό, πάνω από 3.000 ευρώ, η κάθε τράπεζα θα πρέπει να ενημερώνει την Τράπεζα Ελλάδας που με τη σειρά της και κατά την κρίση της θα ζητά …περαιτέρω εξηγήσεις. Παρόμοιους ελέγχους είναι υποχρεωμένη να κάνει και η διεύθυνση ασφαλείας όλων των εμπορικών τραπεζών.

-Τα χαρτονομίσματα των 500σίων θα έχουν την τιμητική τους, κυρίως όταν εμφανίζονται σε μεγάλη ποσότητα (γιατί τα περισσότερα δεν κυκλοφορούν, αν και οι τράπεζες ξέρουν κατά μεγάλη προσέγγιση σε ποιες χώρες βρίσκονται).

Αυτά, για να μην την πάθουμε σαν τον συμπατριώτη μας που έπιασαν προ μηνών σε μεγάλο αεροδρόμιο της Ευρώπης με 180.000 ευρώ (των 500 παρακαλώ). Όχι μόνο του έγινε κατάσχεση αλλά τον έβαλαν και φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου