Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Σκληρή παρτίδα πόκερ για
γ.γ. ΝΑΤΟ και προέδρους
Κομισιόν-Ευρωκοινοβουλίου
-Ένα πακέτο λεπτών ισορροπιών

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αυτές τις μέρες παίζεται μια σκληρή παρτίδα πόκερ μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Το παζλ της συναλλαγής και των διαπραγματεύσεων είναι δύσκολο γιατί στην ουσία πρόκειται για ένα αλληλένδετο …πακέτο λεπτών ισορροπιών, από τις οποίες τα επόμενα 24ωρα θα ξεπηδήσουν τρία ανώτατα αξιώματα:

-Η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Εδώ οι αμερικανοί έκαναν μια μπλόφα, πριν ακόμα ανακοινωθεί η επιστροφή της Γαλλίας στην αμυντική συμμαχία. Στην πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι υπέρ της επιλογής ενός γ.γ. που για πρώτη φορά στα 60 χρόνια λειτουργίας του Ατλαντικού Συμφώνου δεν θα προέρχεται από την Ευρώπη, υποδεικνύοντας έμμεσα τον νυν υπουργό ΄Αμυνας του Καναδά, Πήτερ ΜακΚέη (για τη θέση του ανώτατου διοικητή της Συμμαχίας πάντα προβλεπόταν η επιλογή ενός Αμερικανού). Το αντάλλαγμα θα ήταν η …προτίμηση δύο Γάλλων στρατηγών ως διοικητών ισάριθμων στρατηγείων, που όμως θα μείωνε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αργότερα, μαζί με Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία έριξαν όλο το βάρος υπέρ του πρωθυπουργού της Δανίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αφού υπερπήδησαν τις πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας. Τέλος, παίζει με ελάχιστε πιθανότητες και ο Πολωνός ΥΠΕΞ. Σημειώσατε 2

-Για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν ακούγεται το όνομα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, μια και ο Μπαρόσο είναι στην μπούκα του κανονιού των μεγάλων της Ευρώπης, γεγονός που έχει θυμώσει τον Πορτογάλο πρόεδρο, Καβάκο Σίλβα. Για την αντιπροεδρία της Ε.Ε. και του άτυπου ΥΠΕΞ του ίδιου θεσμού, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τα ονόματα Μπαρνιέ, Καρλ Μπίλντ και Σέφερ (νυν γ.γ. του ΝΑΤΟ μέχρι τέλος Ιουλίου) και βέβαια του Τόνυ Μπλερ, χωρίς να αποκλείονται δύο ακόμα ονόματα. Σημειώσατε Χ

-Για την ψήφιση του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αναγκαστικά θα περιμένουμε μέχρι και λίγο μετά τις εκλογές το τετραήμερο 4-7 Ιουνίου, ώστε να δούμε και πια θα είναι η τελική σύνθεσή του, μια και φαίνεται ότι θα επικρατήσει η Συνθήκη της Λισαβόνας που προβλέπει 751 ευρωβουλευτές (αντί 736 σήμερα). Αφήστε κενό.

Τι σίγουρο είναι ότι η Μεγάλη Εβδομάδα του καθολικού Πάσχα αρχίζει μια εβδομάδα νωρίτερα για τον νέο πλανητάρχη Ομπάμα, που είναι βέβαιο ότι θα κλέψει όλα τα φώτα της δημοσιότητας (από μεθαύριο στο Λονδίνο (2/4), ακολουθεί ένα διήμερο (3 και 4/4) για τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Γαλλία και Γερμανία, η Πράγα (5/4), με τελευταία την πρώην βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά. Τα δικά μας Πάθη και Σταύρωση, ως συνήθως, είναι λίγες μέρες αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου