Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Η έκθεση της αμερικανικής DEA για την Ελλάδα

Καλπάζει η διακίνηση των ναρκωτικών,
το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά


Αποκλειστικό: Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αλματώδης αύξησης διακίνησης ναρκωτικών παρατηρείται στη χώρα μας, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του 2008 με το συνολικό νούμερο και το μέγεθος των κυκλωμάτων διακίνησής τους στην Ελλάδα. Το οργανωμένο έγκλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ εκτεταμένη είναι και η διαφθορά, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της αμερικανικής DEA (Drug Enforcement Administration), που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και της αντίστοιχης ελληνικής υπηρεσίας με την οποία συνεργάζεται στενά.

Η έκθεση με τίτλο International Narcotics Control-Strategy Report (πρώτος τόμος, Μάρτιος 2009, 628 σελίδες) τονίζει ότι η Ελλάδα είναι «gateway» στη διακίνηση ναρκωτικών και κοντραμπάντο, αποτελεί δε μέρος της «Βαλκανικής ρούτας» τόσο από τις παραγωγικές χώρες της Ανατολής όσο και από τις καταναλωτικές περιοχές της Δύσης. Το 2008 οι αμερικανικές και ελληνικές διωκτικές αρχές πέτυχαν την εξάρθρωση σημαντικών κυκλωμάτων με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, αλλά τα ελληνικά δικαστήρια και το υπουργείο Δικαιοσύνης στερούνται βάσης δεδομένων (καταγραφής αυτών που έχουν καταδικαστεί, ποινών, κ.λ.π.).

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των νησιών της, η Ελλάδα είναι ο κατάλληλος διαμετακομιστικός χώρος για το πέρασμα των ναρκωτικών στην Δυτική Ευρώπη (κυρίως Ολλανδία), ενώ διευκολύνεται και από το γεγονός ότι έχει τεράστια εμπορική ναυτιλία. Η Κρήτη, Αρκαδία, Μεσσηνία, Ηλεία και Λακωνία είναι πρώτες στην παραγωγή μαριχουάνας, με την ΄Αρτα και τα Γρεβενά να είναι «καθαρές περιοχές». Ένα 10-20% αυτής της παραγωγής είναι για εσωτερική κατανάλωση, ενώ γίνεται και εισαγωγή μαριχουάνας από την Αλβανία (στην Ελλάδα παράγεται μόνο μαριχουάνα). Στη χώρα μας, συνήθως, έρχεται ηρωίνη από το Αφγανιστάν, με προέλευση την Μέση Ανατολή ή Τουρκία και έχει τελικό προορισμό την Δυτική Ευρώπη.

Η έκθεση περιλαμβάνει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία της τελευταίας 4ετίας (2005-8), με πίνακες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν, επισημαίνοντας ότι επικρατεί διαφθορά μεταξύ των ελληνικών διωκτικών αρχών (ένας από τους λόγους είναι οι χαμηλές αποδοχές των υπαλλήλων). Επίσης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη (Νοέμβριο του 2007), όπου υπήρξε εμπλοκή πολιτικών (χωρίς να τους ονομάζει) και αστυνομικών, όπως και σε πρώην υπουργό και προσωπικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2008 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12μηνών επειδή μεσολάβησε εκ μέρους ενός ψηφοφόρου του που καλλιεργούσε μαριχουάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου