Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Αποκάλυψη για πρώτη φορά

Ο Αλιέντε αυτοκτόνησε
με μια σφαίρα στο πηγούνι


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com


Η αποκάλυψη γίνεται για πρώτη φορά με στοιχεία από προσωπικές μαρτυρίες που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας. Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε αυτοκτόνησε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 με μια σφαίρα στο πηγούνι, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα επικρατούσα άποψη ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προεδρικό μέγαρο «Παλάθιο ντε λα Μονέδα» σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.

Πρόκειται για μια θεμελιωμένη έρευνα που παρουσίασε απόψε Κυριακή, το δεύτερο κανάλι της ισπανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης (RTVE), σε ένα 45ντάλεπτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αλιέντε: Κλειστή υπόθεση», στην εκπομπή «En Portada». Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε σειρά συνεντεύξεων από τους προσωπικούς γιατρούς του Αλιέντε, Αρτούρο Χιρόν (που ήταν παρών στην μυστική εκταφή το 1990) και ΄Οσκαρ Σότο, τον υπεύθυνο προσωπικής ασφάλειας του Χιλιανού Προέδρου, Χουάν Σεοάνε , και του μοναδικού μάρτυρα που τον είδε να αυτοκτονεί, του Πατρίσιο Κιχόν.

Ακόμα πιο συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του προσωπικού φίλου και συμβούλου του Αλιέντε, του Βίκτωρ Πέι. Ο τελευταίος διηγείται ότι μια περίπου εβδομάδα πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα «Ο πρόεδρος μου είπε ότι ένας τρόπος για να ξεφύγω από την οικονομική κρίση που έχει δημιουργηθεί και τα συσσωρευμένα προβλήματα, είναι να βάλω το πιστόλι στο πηγούνι, κάνοντας μάλιστα και την χαρακτηριστική κίνηση». Ο μόνος που δεν επιβεβαιώνει την αυτοκτονία, είναι ο επί πολλά χρόνια υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Αλιέντε, ο δημοσιογράφος Κάρλος Χοκέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου