Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Σοσιαλιστές και δεξιοί
θα κυβερνήσουν μαζί


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com



Καλό θα είναι να ρίξουμε μια ματιά και να στρέψουμε την προσοχή μας στην μοναδική γωνιά της Ευρώπης των 27, απ΄ όπου η τρομοκρατία της ΕΤΑ μπορεί να δολοφονεί όποτε θέλει κι όπου θέλει στην Ισπανία. Θα δούμε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχει αδιέξοδο, όσο και δύσκολα να είναι τα προβλήματα.

Χθες, στη Χώρα των Βάσκων, μια αυτόνομη περιοχή τριών εκατομμυρίων κατοίκων, σοσιαλιστές (με 25 έδρες) και δεξιοί (με 13) έκαναν το πρώτο βήμα για να κυβερνήσουν μαζί. Να κάνουν πέρα τους εθνικιστές (που βγήκαν πρώτοι με 30 έδρες, αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία-με 7 έδρες άλλων κομμάτων) που μονοπωλούσαν την εξουσία μετά τον Φράνκο. Συμφώνησαν να εκλεγεί δεξιός πρόεδρος στη Βουλή και να αναλάβει σοσιαλιστής την πρωθυπουργία της τοπικής κυβέρνησης. Επιβάλλεται να παρακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα.

Σ΄ αυτό το άκρο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ο επισκέπτης θα προσέξει ότι μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων όταν τρώει στο εστιατόριο ποτέ δεν κάθεται σε τραπέζι με γυρισμένη την πλάτη προς την πόρτα. Θέλουν να βλέπουν κάθε ύποπτη κίνηση αυτών που μπαινοβγαίνουν. Σε ορισμένες περιοχές αστυνομικός δεν τολμά να πατήσει πόδι. Ο φούρναρης αρνείται να πουλήσει ψωμί στον γείτονά του που δεν είναι εθνικιστής. Η ακρόαση της κρατικής ραδιοφωνίας ή η τηλεθέαση της ισπανικής τηλεόρασης γίνεται στα κρυφά. Οι συνομιλίες γίνονται στα μουλωχτά.
Ο φόβος για την αντίποινα, αν δεν πληρώσεις τον «επαναστατικό φόρο» έχει γίνει μόνιμος βραχνάς για όσους έμειναν πίσω και δεν πήραν τους δρόμους για άλλα μέρη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλήρωσαν με τη ζωή τους, αρνούμενοι να πληρώσουν σε χρήμα. Ζεις στη φωλιά όπου χτυπά όσο πιο δυνατά μπορεί να φανταστεί κανείς η καρδιά και ο παλμός των φανατικών ettaras. Η πρώτη ιστορική κίνηση έγινε. Περιμένουμε την συνέχεια...

1 σχόλιο:

  1. Esta nueva situación es un sueño hecho realidad. Es muy pronto para conocer las reacciones de la banda terrorista ETA. El nuevo sueño que tiene que hacerse realidad es que la democracia y no el terrorismo llegue al País Vasco.

    ΑπάντησηΔιαγραφή