Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Για να ηρεμήσουμε λιγουλάκι στην Ελλάδα

Ομπάμα, Ερντογάν, Θαπατέρο, Κι Μουν
και ένα τσούρμο στην Κωνσταντινούπολη

-Στο δεύτερο φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών

Αποκλειστικό: Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Χαμός στο ίσωμα. Πανικός (στην Ελλάδα, βέβαια) μόλις έγινε γνωστό ότι ο Ομπάμα θα πάει στην Τουρκία! Πρωτοσέλιδα, τηλεπαραθυράκιες και βιρτουόζοι των ερτζιανών να εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους που δεν θα προσγειωθεί και λίγο στην Αθήνα, αλλά θα πετάξει κάπου από πάνω μας. Από κοντά κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει την επίσκεψη του νέου πλανητάρχη στην πρώην βασιλεύουσα (την Κωνσταντινούπολη, ντε!). Άσε το δράμα, τον σκεπτικισμό και τον σοβαρό προβληματισμό του Λευκού Οίκου που η Αθήνα δυσφορεί! Τόση είναι η ανησυχία τους, που όλοι μαζί γελάνε με την κατάντια μας, με τους ευρωπαίους συμμάχους να μη μας παίρνουν στα σοβαρά. Και δεν μιλάμε για επίσημη επίσκεψη, αλλά για συμμετοχή σε διεθνές φόρουμ (υποθέτω με καλεσμένη την αφεντιά μας!).

Φαρσοκωμωδία η ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου (στις 6 ή 7). Μα καλά δεν βρέθηκε κάποιος να την ενημερώσει ότι αυτό έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό, κάπου πριν την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Να βγει και να πει ότι εκεί θα γίνει το δεύτερο φόρουμ για την Συμμαχία των Πολιτισμών, με ένα πλούσιο μενού σε άλλο τραπέζι. Αυτό που πραγματικά καίει τους αμερικανούς: Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Μεσανατολικό και πάπαλα τα φλέγοντα εθνικά μας θέματα. Μάλιστα, ο Ομπάμα σχεδιάζει να απευθυνθεί ξανά στο μουσουλμανικό στοιχείο πριν από το τέλος του έτους, κατά πάσα πιθανότητα στην Ινδονησία (το πρώτο φόρουμ έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2008 στη Μαδρίτη).

Ποιοι θα είναι στο φόρουμ με αμφιτρύωνα τον Ρετζέπ (Ταγίπ Ερντογάν); Ο Μπαράκ (Ομπάμα), ο Μπαν (Κι Μουν, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ), ο Χόρχε (Σαμπάιο, Ανώτατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών και πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας) και βέβαια ο εμπνευστής όλης αυτής της ιστορίας, ο σοσιαλιστής Χοσέ Λούις (Ροντρίγκες Ζαπατέρο, πρωθυπουργός της Ισπανίας), παρέα με αξιωματούχους 80 και πλέον χωρών που υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία (με 11 χώρες να την χρηματοδοτούν).

Για την ιστορία: Ο Ζαπατέρο πρότεινε για πρώτη φορά την Συμμαχία των Πολιτισμών λίγο μετά (11 Μαρτίου 2004) την πρωτοφανή στα χρονικά της Ευρώπης τρομοκρατική επίθεση των ισλαμιστών στη Μαδρίτη με 192 νεκρούς και κάπου 2000 τραυματίες. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου έγινε επίσημα δεκτή στη 59η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ έξη χρόνια νωρίτερα την ίδια περίπου πρόταση είχε κάνει ο τότε πρόεδρος του Ιράν, Μωχάμετ Χατανί, με τίτλο Διάλογος των Πολιτισμών. Θα είναι μια συμμαχία της Δύσης με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, ώστε να αντιμετωπιστεί η διεθνής τρομοκρατία χωρίς στρατιωτικά μέσα (Περισσότερα στο εργαλείο που λέγεται Google).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου