Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ανεξαρτησία από την Ισπανία
ψηφίζουν 700.000 Καταλανοί
*Αύριο Κυριακή σε δημοψήφισμα

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Μια ακόμα από τις 17 αυτονομίες της Ισπανίας, πέρα από την γνωστή Χώρα των Βάσκων, κάνει ένα βήμα εντυπωσιασμού διεκδικώντας την πλήρη ανεξαρτησία της. Το ερώτημα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: “Θέλετε αυτονομία ή ανεξαρτησία;”. Στο αυριανό Κυριακάτικο δημοψήφισμα σε 170 περιοχές της Καταλονίας, υπολογίζεται πως θα απαντήσουν πάνω από 700.000 κάτοικοι. Το αποτέλεσμα προβλέπεται να είναι ένα συντριπτικό “ναι” υπέρ της ανεξαρτησίας, με το ακριβές ποσοστό να το ξέρουμε το βράδυ της ίδιας ημέρας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε παρόμοιο δημοψήφισμα σε περιοχή κοντά στην Βαρκελώνη, το 96% εκδηλώθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.

Αν και είναι γνωστό ότι στην Καταλονία υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ένα δυνατό αποσχιστικό κίνημα, αυτή τη φορά “το πράμα χοντραίνει”. Μάλιστα, θα έχει συνέχεια με παρόμοια δημοψηφίσματα στις 28 Φεβρουαρίου και 25 Απριλίου της νέας χρονιάς σε μεγάλα αστικά κέντρα αυτής της αυτονομίας, πολιτικά κόμματα της οποίας επιμένουν να γίνει ένα ξεχωριστό κράτος στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Βέβαια, αυτά τα δημοψηφίσματα δεν έχουν καμία απολύτως νομική ισχύ, αφού το σύνταγμα της Ισπανίας τα απαγορεύει. Αναδεικνύουν, όμως, το πρόβλημα διεκδίκησης πλήρους αυτοδιάθεσης ενός σημαντικού κομματιού της Ισπανίας, με ειρηνικά μέσα.

Το αυριανό δημοψήφισμα γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, δεδομένου ότι αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας για την νομιμότητα ή όχι πολλών άρθρων του νέου καταστατικού της αυτονομίας της Καταλονίας. Η πρωτοβουλία ανήκει σε οργανώσεις πολιτών και βέβαια δεν έχει την έγκριση τόσο της τοπικής όσο και της κεντρικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που χαρακτηρίζουν παράνομα αυτού του είδους τα δημοψηφίσματα. Αντίθετα, δεκάδες δήμοι με ψηφίσματά τους εγκρίνουν την προσφυγή των πολιτών στις κάλπες, καλώντας μάλιστα και κάπου 100.000 μετανάστες να ψηφίσουν, με την προϋπόθεση ότι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια.

Από τους πλέον φανατικούς υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία είναι ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, ο Joan Laporta, ο οποίος δεν κρύβει τις πολιτικές φιλοδοξίες του και έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για πολιτικά οφέλη. Αλλά και ο προπονητής της “Μπάρτσα”, ο επιτυχημένος Γουαρδιόλα, δημοσιοποιεί την προτίμησή του. Μόλις προχθές, επέμενε να απαντά στους δημοσιογράφους στα καταλανικά, τονίζοντας “Μιλάω την γλώσσα της πατρίδας μου”. 'Αλλος ένας δυνατός πονοκέφαλος για τον φανατικό οπαδό της ομάδας των δύο παραπάνω, τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Θαπατέρο, που όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν αρκετά πίσω από το Λαϊκό Κόμμα.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου