Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

*Με εγκέφαλο μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΛ

Πωλήσεις καναλιών στον Μπερλουσκόνι
από τον δημοσιογραφικό κολoσσό El Pais

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ο κολοσσός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον ισπανόφωνο χώρο, PRISA, σημαία του οποίου είναι τα τελευταία 35 χρόνια η πασίγνωστη έγκυρη εφημερίδα El Pais, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Χουάν Λούις Σεμπριάν, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, φαίνεται ότι αποφεύγει την πτώχευση. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις έπεσαν την Παρασκευή οι υπογραφές πώλησης του τηλεοπτικού του σταθμού Cuatro και ενός ποσοστού 22% του συνδρομητικού του καναλιού Digital+. Η είδηση και το ηθικό δίδαγμα (υπάρχει και τέτοιο) βρίσκεται στο ότι:

*Αγοραστής είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αυτές τις μέρες αναρρώνει μετά το στραπατσάρισμα του προσώπου του, μια και σ΄ αυτόν ανήκει η εταιρία Mediaset, η οποία με τη σειρά της έχει την πλειοψηφία των μετοχών του ισπανικού τηλεοπτικού σταθμού Telecinco. Αυτό το κανάλι πλήρωσε 517 εκ. ευρώ μόνο για την αγορά του 22% του συνδρομητικού Digital+, ενώ το κανάλι Cuatro θα απορροφηθεί από τον σταθμό του “Ελ Καβαλιέρι”. Το όλο “ντιλ” προβλέπει νέο εταιρικό σχήμα στο κανάλι Telecinco, τον εκδοτικό όμιλο PRISA να διατηρεί ένα ποσοστό 22%, με τάση να μειωθεί στο 18,5% μετά από αύξηση του κεφαλαίου του σταθμού, η συνολική αξία του οποίου υπολογίζεται σε 2.300 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 550 εκ ευρώ αντιπροσωπεύουν την συμμετοχή του ομίλου PRISA).

Εγκέφαλος της πώλησης είναι ο δικός μας κ. Σεμπριάν, γνωστός και ως “στρατηγός” του γιγαντιαίου όχι μόνο εκδοτικού αλλά και καταχρεωμένου ομίλου, αφού τα χρέη του ξεπερνούν τα 5.000 εκ. ευρώ (αν έχετε κομπιούτερ, κάντε πολλαπλασιασμό σε δραχμούλες με το 340 και μη ξεχάσετε να προσθέσετε τα έξη μηδενικά) και μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να πληρώσει στις τράπεζες δάνεια 1.900 εκ. ευρώ. Με την προχθεσινή είσπραξη των 517 εκ. ευρώ (από το 22% του συνδρομητικού καναλιού) και άλλων πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου του αυτή τη χρονιά, ελπίζεται ότι θα αποφύγει προς το παρόν τα χειρότερα , με το μέλλον να διαγράφεται άγνωστο.

Κι ερχόμαστε στο ...ηθικό δίδαγμα. Το μεταφράζω διαβάζοντας την εφημερίδα El Mundo που ανήκει σε αντίπαλο εκδοτικό συγκρότημα. Στον πρωτοσέλιδο τίτλο της γράφει ότι “Ο PRISA πούλησε στον Μπερλουσκόνι που επικρίνει”, ενώ στην αρθρογραφία της επισημαίνει ότι το κανάλι που παραχώρησε ήταν “δώρο” του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζαπατέρο (που μέχρι πρόσφατα υποστήριζε σταθερά όλο το συγκρότημα) πριν τέσσερα χρόνια. Γράφει και για τις επερχόμενες συγχωνεύσεις και άλλων ιδιωτικών καναλιών, καταλήγοντας στο ότι οι πωλητές “απέδειξαν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις μπίζνες και λιγότερο για τις αρχές τους”. Εγώ θα συμπλήρωνα: Να δείτε τί κωλοτούμπες γίνονται στα δικά μας λημέρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου