Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Τα ΄ριξε για τα καλά στους ...Μοοdys, Standard-Poors, κ.λ.π.

Θαπατέρο υπέρ Παπανδρέου και
κατά διεθνών οίκων αξιολόγησης

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Στο επίκεντρο της ισπανικής πολιτικής επικαιρότητας βρέθηκε η Ελλάδα. Εντάξει... στο περίπου, μια και οι οικονομικές δυσκολίες και των δύο σοσιαλιστικών κυβερνήσεων βρίσκονται στην ίδια σχεδόν απόσταση απ΄ το χείλος του γκρεμού. Με τον Θαπατέρο να μη μπορεί να συνέλθει από το ...τούβλο (ladrillo), την φούσκα της οικοδομής που έσκασε προ τριετίας και ανεβάζει την ανεργία στο 20%, με αποτέλεσμα να αυτοσχεδιάζει και να κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει στην εξουσία την επόμενη διετία η συντηρητική αντιπολίτευση (αυτό δείχνουν όλες οι μετρήσεις και παραδέχονται μέχρι και πρώην υπουργοί του).

Στο τελευταίο του τετ α τετ με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος στη Βουλή, ο Ισπανός πρωθυπουργός ενημερώνοντας το Σώμα για τα αποτελέσματα της πρόσφατης σύνοδο των Βρυξελλών και την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας του, τα ΄ριξε για τα καλά:

-Στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (αυτούς που υποβαθμίζουν και τις δικές μας οικονομικές επιδόσεις), αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις τους, αφού βάζουν την Ισπανία επικεφαλής των χωρών με “δείκτη μιζέριας”. Επί πλέον, επεσήμανε ότι δεν πρόβλεψαν την επερχόμενη οικονομική κρίση, συνεπώς δεν μπορούν να θεωρούνται “μαντείο”, πέρα από το γεγονός ότι οι οίκοι αυτοί χρησιμοποιούν στις αξιολογήσεις τους ένα βαρόμετρο του 1990 που έχει ελάχιστη αξιοπιστία και σοβαρότητα.

-Πήρε το μέρος του ομολόγου του και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, του Γιώργου Παπανδρέου, η χώρα του οποίου είναι στο στόχαστρο των παραπάνω οίκων με αυτές “τις πιθανώς υπερβολικές” διαβαθμίσεις, μια και προκάλεσαν σοβαρές δυσκολίες στην Ελλάδα. Είπε χαρακτηριστικά ότι “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να εκφράσει την υποστήριξη όλων των χωρών-μελών προς την Ελλάδα και προειδοποίησε για τον αντίκτυπο της αξιοπιστίας ορισμένων αναλύσεων, πιθανώς υπερβολικών, που δεν ξέρουμε τι συμφέροντα εξυπηρετούν, αλλά έχουν επιδράσεις στην σταθερότητα και φερεγγυότητα μερικών οικονομιών”.

Τέλος, υπενθύμισε πως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης των οικονομιών κάθε χώρας βρίσκονται σε αναμονή ενός νέου κανονισμού στα πλαίσια του πακέτου μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Λίγες ημέρες πριν η Ισπανία αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., με όλους τους νέους περιορισμούς της συνθήκης της Λισαβόνας, το βέβαιο είναι ότι Θαπατέρο και Παπανδρέου έχουν μπροστά τους κοινά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου